Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο της πολιτικής της για την προβολή και της προώθηση του αγροδιατροφικού κλάδου της περιοχής συμμετείχε την προηγούμενη εβδομάδα σε δυο σημαντικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη. Η αποστολή της Περιφέρειας που αποτελούνταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς τομέα και Αγροτικής Οικονομίας κ. Δημ. Τσέτσιλα, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Δημ. Σοφολόγη και τον Γενικό Περιφερειακό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Δημ. Σταυρίδη αρχικά παρευρέθηκε στην 33η Έκθεση Hermes Expo (19-20 Ιουνίου) στο Νιου Τζέρσεϊ, η οποία αποτέλεσε ένα γεγονός μεγάλης εμβέλειας και σημασίας για την ελληνοαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως τιμώμενη περιοχή παρουσίασε με περίπτερο της τα εξαιρετικά θεσσαλικά προϊόντα, τα οποία απέσπασαν κολακευτικά σχόλια από τους επισκέπτες.

Η Θεσσαλική αποστολή το διήμερο της έκθεσης πραγματοποίησε επαφές με μέλη της προξενικής αρχής της Νέας Υόρκης, μεταξύ των οποίων τον γενικό πρόξενο κ. Ντίνο Κωνσταντίνου, τον κ. Σάββα Τσιβίκο Ύπατο Πρόεδρο της AHEPA, τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Απόστολο. Πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη στην φωτογραφική έκθεση για την Κύπρο με τίτλο «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ: 1974-2024» στην ροτόντα της Βιβλιοθήκης «Rosenthal» του Κολεγίου του Κουίνς και συνάντηση με τον ιδρυτή και συνάμα διευθυντή του Αρχείου Ελληνικής Διασποράς Αμερικής, καθηγητή κοινωνιολογίας κ. Νίκο Αλεξίου, ο οποίος έχει και τον ρόλο του επιμελητή της έκθεσης. Πολλές τέλος συναντήσεις έγιναν στην περιοχή της Astoria, όπου χτυπά η καρδιά της ομογένειας.

Όλες οι επαφές έγιναν σε πραγματικά εγκάρδιο κλίμα, οι συζητήσεις ήταν γόνιμες και τέθηκαν οι βάσεις για συνεργασίες και οικονομική ανάπτυξη με όλους. Αφενός το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών για την προσέγγιση αγορών στις οποίες υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο και αφετέρου η δυναμική ομογενειακή κοινότητα δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις.

«Η ομογένεια αποτελεί πραγματικά μια γέφυρα που μπορεί να μεταφέρει τον γαστρονομικό μας πλούτο σε κάθε γωνιά της γής και η Περιφέρεια καθ’ υπόδειξη του Περιφερειάρχη κ. Δημ. Κουρέτα με στοχευμένες δράσεις προσπαθεί να κινητοποιήσει όλες αυτές τις κοινότητες που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του τόπου μας» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημ. Τσέτσιλας.

Διεθνής Έκθεση “Summer Fancy Food Show” .

Στη συνέχεια από τις 23 έως τις 25 Ιουνίου, στον εκθεσιακό χώρο “JACOB JAVITS Convention Centre”, στην Νέα Υόρκη η Περιφέρεια Θεσσαλίας μαζί με το Επιμελητήριο Λάρισας συμμετείχε για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση “Summer Fancy Food Show” .

Η έκθεση διοργανώνεται από τον σύνδεσμο “SPECIALTY FOOD ASSOCIATION”, στον οποίο συμμετέχουν πάνω από 3.300 μέλη. Θεωρείται ως η μεγαλύτερη εκθεσιακή εκδήλωση τροφίμων και ποτών της Βορείου Αμερικής και αποτελεί ένα επιχειρηματικό γεγονός που προσελκύει τους σημαντικότερους εκπροσώπους από το χώρο της λιανικής, της τροφοδοσίας, της χονδρικής, της διανομής, της μαζικής εστίασης και της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, καθώς και του τύπου. Ανάμεσα σε 2.600 εκθέτες από 63 χώρες και αρκετές Θεσσαλικές επιχειρήσεις με ξεχωριστά ποιοτικά προϊόντα: οίνους και αποστάγματα, ελαιόλαδο, ελιές, τυροκομικά και βότανα τις οποίες η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενίσχυσε μαζί με το Επιμελητήριο, επιδοτώντας κατά 80% το κόστος συμμετοχής. Η ενίσχυση έφτασε σε αυτό το υψηλό επίπεδο μετά από πρόσφατη απόφαση της Περιφερειακής Αρχής.

Σημειώνεται πως το τριήμερο που διήρκησε η έκθεση, τα περίπτερα των Θεσσαλικών εταιρειών επισκέφθηκαν σημαίνοντες παράγοντες της αγοράς (διανομείς και διεθνείς αγοραστές) αλλά και στελέχη των προξενείων όπως ο κ. Νίκος Θωμόπουλος Διευθυντής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Νέας Υόρκης, το οποίο είναι τμήμα του Γενικού Προξενείου Νέας Υόρκης, αλλά και ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τορόντο, κ. Διονύσης Πρωτοπαπάς.

Δημ. Τσέτσιλας

Συνοψίζοντας την παρουσία της ΠΘ στις δυο εκθέσεις ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Τσέτσιλας δήλωσε: « Η νέα Περιφερειακή Αρχή από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι επενδύει στην εξωστρέφεια του γαστρονομικού μας πλούτου ως ένα βασικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Στηρίζουμε με στοχευμένες δράσεις τις τοπικές επιχειρήσεις και τις συνδράμουμε έμπρακτα στην προσπάθειά τους να προβάλλουν τα προϊόντα μας στο εξωτερικό.

Στόχος της Περιφέρειας είναι η επαναλαμβανόμενη παρουσία σε εκθέσεις υψηλού κύρους όπως οι συγκεκριμένες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των εξαγωγικά ώριμων επιχειρήσεων προς νέες μεγάλες και υγιείς αγορές με τελικό αποτέλεσμα την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την τόνωση του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας. Φυσικά όλα τα παραπάνω στο πλαίσιο του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού του κ. Κουρέτα, με ολιστική προσέγγιση και χωρίς αποσπασματικές ενέργειες η Γαστρονομία και ο Τουρισμός θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω