Διπλή παρέμβαση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πραγματοποιεί ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα στις αποζημιώσεις που αντιμετωπίζουν δύο δυναμικές καλλιέργειες στο νομό της Λάρισας, το καρύδι και το αμύγδαλο.

Συγκεκριμένα ο κ. Κόκκαλης ζητά από τον κ. Τσιάρα εξηγήσεις, αφενός για την καθολική άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τις αμυγδαλοκαλλιέργειες της Επαρχίας Ελασσόνας από την πρόσφατη πρωτοφανή χαλαζόπτωση, αλλά και για την ανάγκη να αναπροσαρμοστεί άμεσα και με αναδρομική ισχύ η ασφαλιζόμενη αξία και η ειδική ασφαλιστική εισφορά των καλλιεργειών καρυδιάς από τον ΕΛΓΑ.

Αναλυτικά η ερώτηση για το αμύγδαλο: «Στις 7 Σεπτεμβρίου 2024, χωριά της Επαρχίας Ελασσόνας επλήγησαν από έντονα φαινόμενα χαλαζόπτωσης, τα οποία και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.

Κατά την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στiς πληγείσες περιοχές από το μικτό κλιμάκιο της Περιφέρειας, του Δήμου και του ΕΛΓΑ, διαπιστώθηκε ότι από τη σφοδρή χαλαζόπτωση επλήγησαν κυρίως καρυδιές, αμυγδαλιές, αμπέλια, κηπευτικά, καλαμπόκι, μηδική και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Όμως από τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημίας για τη φυτική παραγωγή που ακολούθησε, αποκλείστηκαν οι αμυγδαλοκαλλιεργειες, καθώς η διοίκηση του ΕΛΓΑ εκτίμησε ότι δεν ζημιώθηκε η παραγωγή των αμυγδαλοκαλλιεργειών, αλλά απλώς έπεσε από τα δέντρα, βρίσκεται στο έδαφος και οι παραγωγοί οφείλουν να την συλλέξουν!

Επειδή η προτεινόμενη λύση συλλογής των αμυγδάλων από το έδαφος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ανάπτυξης αφλατοξινών, είναι άδικη, μη ρεαλιστική και απαιτεί υπερβολικά πολύ χρόνο και αυξημένο εργατικό κόστος.

Επειδή από τις ζημιές που προκλήθηκαν στο φυτικό κεφάλαιο έχει επηρεαστεί αρνητικά και η μελλοντική του παραγωγή και απαιτούνται επιπλέον πολυδάπανες φροντίδες για την αποφυγή προσβολών από ασθένειες.

Επειδή οι αμυγδαλοκαλλιεργητές της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι παραγωγές τους καταστράφηκαν μέσα σε λίγα λεπτά και απώλεσαν το εισόδημα ολόκληρης της χρονιάς.

Επειδή πρόκειται για μια βιβλική καταστροφή των αμυγδαλοκαλλιεργειών και η δυνατότητα δήλωσης ζημίας και δίκαιης καταβολής αποζημιώσεων αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των πληττόμενων.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους αμυγδαλοκαλλιεργητές της περιοχής οι οποίοι παραμένουν διαρκώς αδικημένοι και αποκλεισμένοι από τη λήψη αποζημιώσεων αλλά και κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποκατάσταση της αδικίας και την ορθή και δίκαιη αποζημίωση των πληττόμενων από χαλαζόπτωση αμυγδαλοκαλλιεργειών του Δήμου Ελασσόνας;»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΡΥΔΙΑΣ

Σε ότι αφορά για τις καλλιέργειες καρυδιάς η ερώτηση έχει ως εξής: «Η καλλιέργεια της καρυδιάς αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο με προοπτικές για τη χώρα μας στον οποίο επενδύουν όλο και περισσότεροι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της έλλειψης που παρουσιάζεται για την κάλυψη των αναγκών της ζήτησης τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια αγορά.

Δυστυχώς όμως, όπως όλες οι καλλιέργειες έτσι και η παραγωγή των καρυδιών πλήττεται από τις δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να καταγράφονται σημαντικές ζημίες και απώλειες εισοδήματος για τους παραγωγούς. Δεδομένου μάλιστα ότι σύμφωνα με τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις τους είναι ελάχιστες, καθώς η ασφαλιζόμενη αξία και η ειδική ασφαλιστικής εισφοράς για τις καρυδιές κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (σχεδόν στο 1/3 σε σχέση με τις αμυγδαλιές), τα ποσά αποζημίωσης είναι ανεπαρκή για την κάλυψη των πραγματικών ζημιών.

Επειδή αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο η ζήτηση των καρυδιών και ο κλάδος εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική και προοπτικές.

Επειδή οι παραγωγοί της χώρας μας έχουν επενδύσει στην καλλιέργεια της καρυδιάς αλλά και στη διαφοροποίηση και ποιότητα του προϊόντος.

Επειδή οι σημερινές τιμές αποζημίωσης της καρυδιάς είναι εξευτελιστικές και για την παραμονή των παραγωγών στην καλλιέργεια επιβάλλεται η προσαρμογή τους στο ίδιο ύψος με τις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες.

Επειδή η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών έχει οδηγήσει σε απόγνωση και οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες καλλιεργητές καρυδιών.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Προτίθεται να προβεί στην άμεση και με αναδρομική ισχύ αναπροσαρμογή της ασφαλιζόμενης αξίας και ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς των καλλιεργειών καρυδιάς από τον ΕΛΓΑ ώστε η αποζημίωση τους να είναι δίκαιη και προσαρμοσμένη στις πραγματικές αξίες;»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω