«Θεωρώ εύλογο το αίτημα των φυτωριακών επιχειρήσεων της Λάρισας που επλήγησαν από τον Daniel για αποζημιώσεις ανάλογα με την παραγωγή του φυτωριακού υλικού που καταστράφηκε από την πλημμύρα, καθώς κάθε επιχείρηση παράγει διάφορα είδη φυτών, με διαφορές στην τιμή πώλησής τους ανά είδος. Είναι μια ακόμη εκκρεμότητα που η πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει και να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες συμπληρώνοντας την αποζημίωσή τους ανάλογα με την αξία της χαμένης τους παραγωγής σε φυτικό κεφάλαιο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των φυτωριακών επιχειρήσεων της Λάρισας για τις αποζημιώσεις που έλαβαν για τις ζημιές στις φυτείες τους από τις πλημμύρες πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Αποζημιώσεις στην πραγματική αξία

Όπως ανέφεραν οι παριστάμενοι η αποζημίωση που έλαβαν, ύψους 5.217 ευρώ το στρέμμα, επ’ ουδενί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία των φυτειών τους, στις οποίες αναπτύσσουν δενδρύλλια διαφόρων καλλιεργούμενων ειδών, κυρίως οπωροφόρων, ακρόδρυων, πρέμνα αμπελιών και στη συνέχεια να τα πουλάνε στους ενδιαφερόμενους αγρότες και καλλιεργητές. Ωστόσο, η πυκνότητα των φυτών που αναπτύσσουν στις φυτείες τους είναι μεγάλη -ανάλογα με το είδος υφίσταται σε χιλιάδες φυτά ανά στρέμμα. Για τα οπωροφόρα, για παράδειγμα, μια μέση πυκνότητα είναι περίπου 8.500 φυτά το στρέμμα. Συνυπολογίζοντας και την εμπορική αξία των χαμένων τους δενδρυλλίων –για τα οπωροφόρα περίπου στα 4 ευρώ το φυτό- είναι φανερό ότι η στρεμματική αξία των φυτειών τους είναι αρκετά υψηλότερη από την αποζημίωση που έλαβαν. Κατόπιν των ανωτέρω ζήτησαν να υπάρξει ένας πιο δίκαιος τρόπος υπολογισμός των αποζημιώσεων ώστε αυτές να βρίσκονται κοντά με την πραγματική αξία των φυτών που έχασαν.

Δέσμευση Τριαντόπουλου

Επιπροσθέτως, σημείωσαν ότι οι ζημιές στις φυτείες τους έχουν καταγραφεί έγκαιρα και λεπτομερώς από τον ΕΛΓΑ και ζήτησαν η πολιτεία να σκύψει με προσοχή πάνω στο πρόβλημά τους διότι η ζημιά δεν προέρχεται μόνο από τις απώλειες στα φυτά που θα πουλούσαν μέχρι την άνοιξη του 2024, αλλά και από την αδυναμία τους να εγκαταστήσουν έγκαιρα νέες φυτείες για την τρέχουσα χρονιά, χάνοντας ουσιαστικά και την παραγωγή δενδρυλλίων για τον χειμώνα 2024-2025.

Ο Θεσσαλός πολιτικός άκουσε τα επιχειρήματά τους και προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αρμόδιο για τις αποζημιώσεις στο φυτικό κεφάλαιο υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος δεσμεύτηκε να τους συναντήσει.

Παρόντες στη συνάντηση εκ μέρους των φυτωριούχων ήταν οι κ.κ. Ιωάννης Τριανταφύλλου, Λευτέρης Δαμασιώτης και Γιώργος Χατζηδάκης και η κα Μάρω Κασσάρου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω