Δικαιώθηκε η Άρτεμις Δήμου με την απόφασή της να μην πάρει μέρος σε στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ και να βγάλει, ως διευθύντρια ειδήσεων του Alpha κανονικά το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Η δημοσιογράφος προσέφυγε δικαστικά και κέρδισε.

Ήταν στις 6 Απριλίου, όταν η ΕΣΗΕΑ αποφάσιζε 4ωρη στάση εργασίας. Η Άρτεμις Δήμου, όμως, αποφάσισε να μην ασκήσει το δικαίωμά της στην απεργία (όπως άλλωστε προβλέπεται από το Σύνταγμα) και να βγάλει κανονικά δελτίο στον ALPHA, το οποίο όμως είχε θεματολογία σχετική με την απεργία.

Η ΕΣΗΕΑ, που δεν αναγνωρίζει όπως φαίνεται ότι η απεργία είναι δικαίωμα και όχι -καταναγκαστική- υποχρέωση, την «κυνήγησε» πειθαρχικά και της επέβαση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, ποινή διαγραφής πέντε μηνών από τα μητρώα της, ενώ σε άλλους συναδέλφους της επέβαλε ποινή διαγραφής δυο μηνών.

Μη αποδεχόμενη την απόφαση και τη «λογική» πως οι δημοσιογράφοι είναι αναγκασμένοι να απεργούν όποτε και όταν το λέει η ΕΣΗΕΑ και να μη μπορούν να αποφασίσουν πότε και αν θα ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα, η Άρτεμις Δήμου προσέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη.

Και στις 13 Δεκεμβρίου το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αγωγή της κατά της ΕΣΗΕΑ και της απόφασης για την 5ημη διαγραφή της για απεργοσπασία.

Το δικαστήριο θεώρησε ότι η απόφαση για την 5μηνη διαγραφή της Άρτεμις Δήμου από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ ξεπερνά τα όρια, αφού η δημοσιογράφος δεν παρεμπόδισε την απεργία ούτε καταφέρθηκε εναντίον συναδέλφων της που συμμετείχαν στη στάση ούτε και δεν τήρησε αλληλεγγύη στους συναδέλφους της ή στα εργασιακά δικαιώματά τους. «Απλώς δεν συμμετείχε στην απεργία», αναφέρει το δικαστήριο στο σκεπτικό του και ακύρωσε τη διαγραφή της Άρτεμις Δήμου από την ΕΣΗΕΑ, με την Ένωση να πληρώνει και τα δικαστικά έξοδα!

«Το θεωρώ ΚΑΙ προσωπική δικαίωση, καθώς στην εποχή μας δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοιους είδους περιορισμοί για θέματα συνείδησης/ιδεολογίας σε πνευματικά εργαζόμενους, όπως οι δημοσιογράφοι», ανέφερε η Άρτεμις Δήμου.

 

Περισσότερα Εδω