«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι υπέρ της ολοκλήρωσης και λειτουργίας του φράγματος Αγιονερίου Ελασσόνας και αγωνίζεται προς την κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο η συνέχιση των εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου αποτελεί ένα σύνθετο τεχνικό αντικείμενο.

Για την ολοκλήρωση του έργου, είναι απαραίτητο, να ληφθεί υπόψη το συνολικό φυσικό και οικονομικό αντικείμενό του, το οποίο δεν ήταν διαθέσιμο, όταν ξεκίνησε η διαδικασία ανάθεσης της πρώτης εργολαβίας, με τρόπο ώστε το έργο να μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό. Επειδή το έργο είναι υψηλού κόστους κατασκευής (φράγμα, απαλλοτριώσεις, συνοδά έργα), η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανάθεσε και συντάχθηκε η μελέτη κόστους – οφέλους του συνολικού έργου. Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση για να χρηματοδοτήσει κάποιο έργο, ζήτα τη σύνταξη μελέτης κόστους-οφέλους. Γι΄αυτό και προχωρήσαμε στην επικαιροποίηση και αποστολή της στα αρμόδια Υπουργεία».

Αυτά ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε το φράγμα Αγιονερίου ως «ένα μεγάλο έργο, εθνικής εμβέλειας. Όλα αυτά τα χρόνια πιέζουμε τα αρμόδια Υπουργεία Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ένταξη του έργου σε τομεακά ευρωπαϊκά προγράμματα. Πρόσφατα θέσαμε το θέμα και στον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων Δημήτρη Παπαγιαννίδη. Λόγω αυξημένου προϋπολογισμού έχουμε ζητήσει την ένταξη του στο Ταμείο Ανάκαμψης. Επειδή είναι ενεργοβόρο, έχουμε προτείνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Στο νέο ΠΑΑ συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση να δοθεί προτεραιότητα στα αρδευτικά δίκτυα. Εμείς θέλουμε το έργο, γιατί επενδύουμε στα έργα νερού, με οποιοδήποτε κόστος. Για μας, τα έργα νερού αποτελούν βασική προτεραιότητα. Η λειψυδρία μας ανησυχεί και πρέπει να προνοήσουμε για να έχουμε νερό. Στην περίπτωση του Αγιονερίου εκτός από αρδευτική χρήση, εξετάζεται και η υδρευτική. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, διεκδικούμε διαρκώς αναπτυξιακά έργα για την Θεσσαλία» πρόσθεσε ο Κ. Αγοραστός.

Όσον αφορά στη σκοπιμότητα και στο αντικείμενο του έργου, όπως τονίστηκε, το φράγμα Αγιονερίου βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού Ελασσονίτη. Σκοπός του φράγματος είναι η συγκέντρωση νερού για την άρδευση αγροτικής έκτασης 25.000 στρεμμάτων που βρίσκονται ανάντη του ταμιευτήρα. Η σύμβαση του έργου έγινε τον Ιούνιο του 1999 με χρόνο αποπεράτωσης τον Δεκέμβριο του 2000. Οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές του 2006, ενώ στη συνέχεια ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω