«H συνεισφορά των Θεσσαλών στον μεγάλο αγώνα της παλιγγενεσίας είναι ανεκτίμητη. Τόσο με θυσίες στις μάχες, όσο και με την προσφορά στον φωτισμό του Γένους. Μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων, ο Κωνσταντίνος Κούμας, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Δανιήλ Φιλιππίδης, ο Θεόκλητος Φαρμακίδης και βέβαια ο μέγας εθνομάρτυρας Ρήγας Φεραίος είναι τέκνα της Θεσσαλίας, γεγονός που αποδεικνύει τη μορφωτική έκρηξη που έλαβε χώρα στην περιοχή τα προεπαναστατικά χρόνια και την καθοριστική της συμβολή στην προετοιμασία της επανάστασης, αλλά και τους ιδεολογικούς δρόμους που πήρε ο ελληνισμός μετά το 1821. Το έργο τους πιστεύω ότι παραμένει διαχρονικά επίκαιρο και ελπίζω ότι η Εκθεση αυτή μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να ασχοληθούν με αυτό και νεότεροι μελετητές της εθνικής μας ιστορίας». Τα παραπάνω δήλωσε Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τα εγκαίνια της Έκθεσης «Η επιστροφή των Μουσών. Λόγιοι, έμποροι και καλλιτέχνες στην Θεσσαλία της παραμονές της Επανάστασης του 1821», που πραγματοποιήθηκαν από την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας.
Αρχαίο Θέατρο – Σχολείο Φαλάνης
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που συνεχάρη στο πρόσωπο της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Σταυρούλας Σδρόλια όλους τους συνεργάτες της που εργάστηκαν για τη λαμπρή Έκθεση, συνόδευσε νωρίτερα την κ. Μενδώνη στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, όπου παρουσία και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, έγινε εκτενής συζήτηση για τα όλα τα ανοιχτά ζητήματα στον χώρο του πολιτισμού στη Λάρισα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου της πόλης, που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας, με τον κυβερνητικό βουλευτή να χαιρετίζει τη δέσμευση της υπουργού για την ολοκλήρωση του έργου έως τα τέλη του 2023, καθώς όπως είπε «χρόνια τώρα ακούμε την προαναγγελία παραστάσεων στο θέατρο».
Αναφορά έγινε και στο παλαιό διδακτήριο Φαλάνης που υπέστη ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό και το οποίο η Δημοτική Κοινότητα, όπως σημείωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, θα ήθελε ως πολυχώρο πολιτισμού. Το λιθόκτιστο διδακτήριο είναι νεώτερο μνημείο του 1925, οπότε η μελέτη ανακαίνισης πρέπει να έχει την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο, η χρηματοδότηση του έργου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από τον δήμο -με διεκδίκηση ανάλογης χρηματοδότησης από το υπουργείο Εσωτερικών.
Πύργος Χαροκόπου – Επιστροφή Παντόλφη
Επίσης, εθίγη το θέμα της ανάδειξης του Λαογραφικού Μουσείου και της Δημοτικής Πινακοθήκης. Με αφορμή αυτό ο Θεσσαλός πολιτικός ευχαρίστησε και πάλι την αρμόδια υπουργό για τη θετική της συμβολή στον επαναπατρισμό μετά από δεκαετίες στη Λάρισα, των περίφημων τοιχογραφιών του λαϊκού ζωγράφου του μεσοπολέμου, Μιχάλη Παντόλφη, οι οποίες μετά την αποτοίχισή τους από την παλαιά δημοτική αγορά της πόλης είχαν μεταφερθεί για συντήρηση στην τότε Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας στον Βόλο. Υπενθυμίζεται ότι μετά από τις παρεμβάσεις του κυβερνητικού βουλευτή πραγματοποιήθηκε η επιστροφή των διασωθέντων τοιχογραφιών στη Λάρισα.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έθεσε και το ζήτημα της διάσωσης του Πύργου Χαρακόπου στη Γιάννουλη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας μέσω και του δραστήριου Συλλόγου «Φίλοι του Πύργου Χαροκόπου» για την αξιοποίησή του, καθώς είναι μέρος της τοπικής ιστορίας. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, η υπόθεση είναι περιπεπλεγμένη. Πρόκειται για διατηρητέο μνημείο το οποίο ανήκει σε ιδιώτη. Έτσι, ακόμη και αν υπήρχε διάθεση εκποίησής του στον δήμο Λαρισαίων με την εξεύρεση των αντίστοιχων χρημάτων, τούτο με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει αδύνατο, καθώς το ακίνητο είναι βεβαρυμμένο με υποθήκη.
Δείτε φωτογραφίες: