Καταιγιστικές εξελίξεις στο θέμα της αξιοποίησης ή μη του ακινήτου, ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Βόλου, όπου παλαιά στεγάζονταν το ξενοδοχείο «Γαλλίας» και το ιστορικό καφενείο «Η Συνάντηση».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού εισηγείται το ακίνητο να χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, τονίζοντας ότι πρόκειται για κτίρια, που αποτελούν τεκμήριο της εξέλιξης του Βόλου από αρχιτεκτονική, ιστορική και κοινωνική άποψη.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι το κτίριο του ξενοδοχείου της «Γαλλίας» επί της οδού Ιάσονος διαθέτει αξιόλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και στο εσωτερικό του διατηρούνται σημαντικά στοιχεία του αρχικού διακόσμου, ενώ επίσης αποτελεί το πρώτο σύγχρονο δυτικό ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών της εποχής ανέγερσης του που κτίστηκε στον Βόλο.

Εισηγείται ακόμη τον χαρακτηρισμό ως μνημείου του κελύφους των κτιρίων του καφενείου «Η Συνάντηση», του εστιατορίου της «Γαλλίας» και της «διώροφης κατοικίας» που περικλείεται από τις οδούς Αργοναυτών, Κ. Καρτάλη, Τοπάλη και Ιάσονος, καθώς παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον από ιστορική άποψη, αφού έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης και σε αυτά φιλοξενήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες εκείνης της περιόδου, όπως ο Μαυροκορδάτος, ο Ντε Κίρικο και η Παρρέν.

Η εισήγηση θα τεθεί προς έγκριση στην αυριανή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και εκτός απροόπτου θα πάρει πράσινο φως.

Αυτό σημαίνει ότι, ο πλειοδοτικός διαγωνισμός που έκανε το Νοσοκομείο Βόλου για την αξιοποίηση ακινήτων συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου δεν πρόκειται να επικυρωθεί.

Σημειώνεται πως την επίσημη θέση του Υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα ζήτησε εγγράφως η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και τη «διαμάχη» που ξέσπασε με τον Δήμο Βόλου που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να τού παραχωρηθεί το ακίνητο για να το αξιοποιήσει.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου συνεδριάζει επίσης αύριο, περιμένοντας όμως πρώτα την επίσημη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, για να τοποθετηθεί.

Ανάβοντας «κόκκινο» το ΥΠΠΟ με την απόφασή του το κτίριο ουσιαστικά δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, άρα ο διαγωνισμός στον οποίο πλειοδότησε ιδιώτης επιχειρηματίας θα ακυρωθεί.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω