«Ο στατιστικός τρόπος σκέψης θα γίνει μια μέρα τόσο αναγκαίος για τον αποτελεσματικό πολίτη, όσο η γραφή και η ανάγνωση (…), είχε προβλέψει στα μέσα του 20ου αιώνα ο διάσημος άγγλος συγγραφέας Herbert George Wells και η πρόβλεψή του αυτή δικαιώθηκε πανηγυρικά στις αρχές του 21ου αιώνα. Η στατιστική επιστήμη, ως κλάδος των Μαθηματικών, σε συνδυασμό με εφαρμογές της Πληροφορικής, έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σπουδαίες τέχνες της εποχής˙ τη τέχνη του να μαθαίνεις από τα δεδομένα και να τα αξιοποιείς κατάλληλα για την ευημερία της κοινωνίας, την πρόοδο της πολιτείας, καθώς, επίσης, την ατομική προκοπή και την καθημερινότητά μας».
Με το περιεκτικό αυτό μήνυμα για το ρόλο που διαδραματίζει και το έργο που επιτελεί η Ανεξάρτητη Αρχή της οποίας προϊσταται, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής (ΕΛΣΤΑΤ) Αρχής Δρ. Αθανάσιος Θανόπουλος, σε διάλεξή του (την Παρασκευή, 14.02.2025) προς τους μαθητές και τις μαθήτριες του Προτύπου Γενικού Λυκείου Λάρισας, αναφέρθηκε και ανέλυσε τη σημασία των στατιστικών δεδομένων υψηλής ποιότητας αναφορικά με την οικονομία, την κοινωνία, τις συνθήκες διαβίωσης και την περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ παρουσίασε τη στρατηγική και τις δράσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος για τον στατιστικό εγγραμματισμό που οργάνωσε η οικονομολόγος εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Ουρανία Βαϊρακτάρη (κλ. ΠΕ80), ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ στη διάρκεια της ομιλίας του εστίασε στη σημασία και τη χρησιμότητα των στατιστικών για την ελληνική και την ευρωπαϊκή κοινωνία, ανέλυσε τα διάφορα στάδια της διαδικασίας κατάρτισης των στατιστικών, από τον σχεδιασμό των ερευνών έως τη διάχυση των στατιστικών αποτελεσμάτων τηρώντας απαρέγκλιτα τις αρχές και τους κανόνες που προβλέπονται στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. (Ε.Ε.), ενώ έκανε και παρουσίαση πλοήγησης στη διαδικτυακή πύλη της ΕΛΣΤΑΤ (https://www.statistics.gr) προκειμένου να εξοικειωθούν οι μαθητές με τον τρόπο αναζήτησης των στατιστικών στοιχείων.
Οι παραπάνω δράσεις του προγράμματος για την ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας, εξήγησε ο κ. Θανόπουλος, επιδιώκεται να έχουν ως αποτέλεσμα την εισαγωγή των μαθητών/-τριών στον κόσμο της στατιστικής, δίδοντάς τους μια εικόνα για το πώς μπορούν να κατανοούν και να χρησιμοποιούν οι ίδιοι τα στατιστικά στοιχεία στην καθημερινότητά τους. Επίσης το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενημέρωσή τους σχετικά με τον σημαντικό ρόλο και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στη λήψη αποφάσεων στη δημόσια πολιτική, την οικονομία και τους άλλους τομείς της ζωής. Μετά το πέρας της διάλεξης ακολούθησε διάλογος στη διάρκεια του οποίου ο κ. Θανόπουλος απάντησε σε ερωτήματα, απορίες και προβληματισμούς των μαθητών/-τριών, αλλά και εκπαιδευτικών, μένοντας εντυπωσιασμένος από το υψηλό επίπεδο, όπως έγραψε μια μέρα μετά στην έγκριτη διαδικτυακή πλατφόρμα “Likendin»:
«(…) I had the pleasure of meeting with the 1th-grade students of the Senior High School of Larissa (Protypo Lykeio Larissas), a highly selective public school, along with their educators (…) I was impressed by the students’ wit, their willingness to challenge established narratives with a humble yet methodical approach, their ability to frame and articulate insightful and concise questions on technical matters, and their remarkable level of maturity in engaging with topics often considered abstract or philosophical (…). Engaging in conversations with bright young individuals—those with talent, ambition, and a genuine desire to contribute to the common good—is always refreshing, immensely rewarding, and deeply instructive .(…)
Τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ υποδέχθηκε και προσεφώνησε ο διευθυντής του Προτύπου ΓΕΛ Δρ. Χάρης Ανδρεόπουλος ευχαριστώντας τον για τη συμμετοχή του στην εκπαιδευτική δράση καθώς και για την προσφορά στο σχολείο της εκπαιδευτικής σειράς «Οι αριθμοί και η ζωή μας» (εκδ. ΕΛΣΤΑΤ) με περιεχόμενο που αποσκοπεί στην εξοικείωση των μαθητών/-τριών με τις βασικές έννοιες της θεωρίας της Στατιστικής, δίδοντας έμφαση στη ανάπτυξη της ικανότητά τους να κατανοούν την έννοια της στατιστικής πληροφορίας και να τη χρησιμοποιούν με ωφέλιμο τρόπο στη ζωή τους. Επίσης, συνεχάρη και ευχαρίστησε τον κ. Θανόπουλο ο παρευρεθείς στη εκδήλωση Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας κ. Νικόλαος Ζέρβας, ο οποίος, επίσης, ως Μαθηματικός, αναγνώρισε την σπουδαιότητα του κλάδου της Στατιστικής και του πολύτιμου και αξιέπαινου έργου που προσφέρει η ΕΛΣΤΑΤ.
* Τον κ. Θανόπουλο συνόδευαν οι επιστημονικές συνεργάτιδές του κ. Γεωργία Λύτρα (Μαθηματικός, M.Sc.) και κ. Άρτεμις Κρητικού (Νομικός), καθώς και ο Προϊστάμενος της Στατιστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Μαθηματικός, Μ. Sc. κ. Χρήστος Ράπτης. Στην εκδήλωση συμμετείχε η Σύμβουλος Εκπαίδευσης του κλ. ΠΕ80 (Οικονομίας) κ. Ηρώ Οικονομάκη και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.
Δείτε φωτογραφίες:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις