Συνεχίζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι διαλέξεις του κύκλου “Ιστορία & Πολιτισμός της Ελλάδας”, που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Παιδείας & Άθλησης στο πλαίσιο της δράσης «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει» και του Πανεπιστημίου των Πολιτών, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λάρισας, τον Σύλλογο Κυπρίων Ν. Λάρισας και τον Σύλλογο Ποντίων Λάρισας.
Η επόμενη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025, στις 18:00, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, με θέμα “Η Οθωμανική Αυτοκρατορία”. Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Σεγιέντ Μοχαμάντ Ταγκί Σχαριάτ Παναχί, διακεκριμένος ιστορικός με ειδίκευση στην Οθωμανική περίοδο.
Ο καθηγητής Σχαριάτ Παναχί θα αναλύσει την πολιτική και οικονομική δομή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την επίδρασή της στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά που άφησε η Οθωμανική περίοδος. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην επίδραση της Οθωμανικής περιόδου στη Λάρισα, εξετάζοντας πώς η πόλη εξελίχθηκε υπό την οθωμανική κυριαρχία προσφέροντας μια εις βάθος κατανόηση των ιστορικών γεγονότων και των κοινωνικών αλλαγών που επηρέασαν την περιοχή.
Μετά την εισήγηση, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, προσφέροντας την ευκαιρία για ερωτήσεις και ανταλλαγή απόψεων.
Σύντομο Βιογραφικό Ομιλητή
Ο Σεγιέντ Μοχαμάντ Ταγκί Σχαριάτ-Παναχί γεννήθηκε στη Τεχεράνη, στο Ιράν. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Ταυρίδας και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταξύ 2012 και 2015 εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα την οικονομική και κοινωνική ιστορία της Κορινθίας κατά την οθωμανική περίοδο (15ος-18ος αιώνας).
Εργάστηκε ως ιστορικός-ερευνητής στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (1997-2012) και υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικών Τεχνών καθώς και του Αρχείου Μπενάκη. Δίδαξε οθωμανική παλαιογραφία και διπλωματική στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας αλλά και στο Μεταπτυχιακό τμήμα του ΕΚΠΑ. Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την οικονομική και κοινωνική ιστορία της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την ισλαμική τέχνη, καθώς και τον μυστικισμό στο Ισλάμ.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο (Σημειώνεται ότι όσοι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή δεν χρειάζεται να το κάνουν ξανά): https://docs.google.com/forms/d/1kjCCOgT-OvC53uhym4PyC6ZAPt2msGqE0XAmp8coRRI/edit
Δύναται να δοθούν βεβαιώσεις σε όσους έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον τις 10 από τις 12 διαλέξεις.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2410680249, 2410680250 (Τμήμα Διά Βίου Μάθησης) E-mail: [email protected] Facebook: https://www.facebook.com/learninglarissa2016?locale=el_GR
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις