Την Τετάρτη 6η Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-διάλεξη για την ιστορία του βιβλίου και των βιβλιοθηκών, στο 2ο Λύκειο Λάρισας. Προσκεκλημένος ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Πάνος, βιβλιόφιλος και κάτοχος μεγάλης ιδιωτικής βιβλιοθήκης. Τον ομιλητή προσφώνησε και επιφώνησε η διευθύντρια του 2ου Γενικού Λυκείου, κ. Μίνα Λίταινα, που έκλεισε και την εκδήλωση.
Την 5η διδακτική ώρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου παρουσιάστηκε η ενότητα από τον Πάπυρο στις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις. Αναφορά έγινε στα υλικά γραφής (πέννα, μελάνι, κάλαμος, πινακίδες με κερί, πάπυρος, περγαμηνή), δόθηκαν άγνωστα στοιχεία για τις μεγάλες βιβλιοθήκες Αλεξάνδρειας, Περγάμου της ελληνικής αρχαιότητας του Βυζαντίου με τους «κυλίνδρους» και τους «κώδικες» όπως περίπου τα σημερινά βιβλία. Παρουσιάστηκαν ακόμη στοιχεία για την μεγαλογράμματη και τη μικρογράμματη γραφή. Από την προσωπική του συλλογή ο ομιλητής επέδειξε σε μαθητές και καθηγητές σπάνιες παλαίτυπες εκδόσεις με ωραία βιβλιοδεσία από το 1630-1830 μ.Χ. από διάφορα τυπογραφεία ευρωπαϊκών και ελληνικών πόλεων. Ακόμη, δόθηκαν πληροφορίες για σημαντικούς εκδοτικούς οίκους και τα ωραιότερα ελληνικά τυπογραφικά στοιχεία των εκδοτών ελληνικών βιβλίων.
Την 6η διδακτική ώρα μαθητές και καθηγητές του 2ου Λυκείου Λάρισας γνώρισαν άγνωστα στοιχεία για σημαντικές βιβλιοθήκες της Θεσσαλίας οι οποίες δημιουργήθηκαν σε μεγάλες Ιερές Μονές (Μετεώρων, Ιεράς Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας ή του Σπαρμού Ολύμπου) ή κωμοπόλεις και πόλεις της Θεσσαλίας (Ζαγοράς και Μηλεών Πηλίου, Τυρνάβου και Λαρίσης). Οι βιβλιοθήκες αυτές με πολλούς πνευματικούς θησαυρούς, παλαιούς χειρόγραφους κώδικες, σπάνια παλαίτυπα και αρχέτυπα βιβλία μεγάλης αξίας, δημιουργήθηκαν από μορφωμένους μοναχούς και κοσμικούς λόγιους.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις