Η διευθύντρια, Πατσή Κωνσταντινιά και ο σύλλογος διδασκόντων του ΓΕΛ Τυρνάβου συγχαίρει τις μαθήτριες Τριανταφύλλου Αθηνά, Μπαλιάφα Βασιλική και Σαντίκη Ζωή για τη συμμετοχή τους στην 7η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ “Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη” που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 16-18 Δεκεμβρίου 2022 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ.
Εύφημο μνεία απέσπασαν, η Τριανταφύλλου Αθηνά, η οποία συμμετείχε στην επιτροπή για τα δικαιώματα στην υγεία εκπροσωπώντας την Ουγγαρία και η Βασιλική Μπαλιάφα, η οποία συμμετείχε στην επιτροπή για τη φυλετική προπαγάνδα και τη ρητορική μίσους εκπροσωπώντας την Αυστρία.
Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί, Αποστολάκη Κωνσταντίνα (φιλόλογος) και Κούτκος Ευάγγελος (φιλόλογος).
Η Πανελλήνια μαθητική προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» απευθύνεται σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της χώρας με γλώσσα εργασίας την ελληνική.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και η γνωριμία και η εξοικείωση τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ. Η προσομοίωση επικεντρώθηκε στη διαδικασία ενώπιον των διαφόρων Επιτροπών, που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών πράξεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αφορούσε μερικές από τις σημαντικότερες συμβάσεις του ΟΗΕ, το περιεχόμενο των οποίων σύμφωνα με τους διοργανωτές θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εκπαίδευσης όλων των μαθητών της χώρας μας. Πρέπει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι, οι διεθνείς αυτές συμβάσεις έχουν κυρωθεί με τυπικούς νόμους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 28 (παράγραφος 1) του Συντάγματος.
Παράλληλα με το περιεχόμενο των συμβάσεων και τη διαδικασία ενώπιον των Επιτροπών, οι μαθητές εξοικειώθηκαν στα ζητήματα εφαρμογής των διεθνών πράξεων από τα κράτη μέρη, έμαθαν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, να δέχονται τα επιχειρήματα των άλλων, να σέβονται τις απόψεις των άλλων κρατών και να αναπτύσσουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία προκειμένου να πείσουν για τις θέσεις τους. Γνώρισαν τη διαδικασία των Επιτροπών, τη διαδικασία ενός διεθνούς forum, τη διπλωματία όπως εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, βασισμένη σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας.
Επικεφαλής και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η κ.Παρούλα Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, ad hοc δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργός του ThessIsMUN, του μοναδικού φοιτητικού Μοντέλου Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα.
Στη φετινή Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση συμμετείχαν μαθητές όλων των τάξεων των γυμνασίων και λυκείων όλης της χώρας, ιδιωτικών και δημόσιων, ενώ οι εργασίες άρχισαν την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022 με την προσέλευση και εγγραφή των συμμετεχόντων και ολοκληρώθηκαν, σήμερα, Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022 με την τελετή λήξης και την απονομή βραβείων στους καλύτερους αγορητές. Σε κάθε Επιτροπή συμμετείχαν από 18-23 μαθητές, εκτός από την Επιτροπή Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου συμμετέχουν 47 μαθητές. Ο τρόπος συζήτησης ακολούθησε τους κανόνες των Model United Nations, σε απλοποιημένη όμως μορφή, και πραγματοποιήθηκε συζήτηση επί συγκεκριμένου ζητήματος. Οι μαθητές κλήθηκαν να μεταφέρουν την άποψη της χώρας που εκπροσωπούσαν προσδίδοντας και το προσωπικό τους στίγμα.
Στόχο του προγράμματος αποτελεί η περαιτέρω επιμόρφωση των μαθητών σε ζητήματα που άπτονται γενικών κι επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν το σύγχρονο κόσμο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δράσουν εντός ενός πλαισίου που διέπεται από τις αρχές της διεθνούς διπλωματίας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα και τις ρητορικές τους ικανότητες.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις