Το βράδυ της Τετάρτης 1 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της ραψωδιακής αφήγησης “Έκτορος κάθαρσις” στο “Τempus verum – Εν Αθήναις” με τον Δημήτρη Λάλο να υπογράφει τη σκηνοθεσία αλλά και σύνθεση του κειμένου ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνει και χρέη ραψωδού.
Ο Δημήτρης Λάλος, στην “Έκτορος κάθαρσις” με όχημα το ομηρικό έπος, επιχειρεί αφενός την ανάδειξη του μύθου από την σκοπιά του Έκτορα – μία σπάνια προσέγγιση του κειμένου- αφετέρου την «αποκατάσταση» του ήρωα στη θέση που του αρμόζει, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τα υψηλά ιδανικά που διέπουν τα Ομηρικά Έπη. Αυτή είναι και η πρώτη φορά που βλέπουμε τον αγαπημένο ηθοποιό να βγαίνει μπροστά στη σκηνή στον συγκεκριμένο χώρο τον οποίο έχει δημιουργήσει ο ίδιος αφού τα προηγούμενα χρόνια επέλεγε να έχει τον ρόλο του σκηνοθέτη στις παραστάσεις που παρουσιάζονταν σε αυτόν.
Μετά το τέλος της μοναδικής αυτής ραψωδιακής αφήγησης, ο Δημήτρης Λάλος μίλησε στο TLIFE και μας εξήγησε γιατί τόσα χρόνια δεν έπαιζε στις παραστάσεις που ανέβαιναν στο “δεύτερο σπίτι¨του, τι είναι αυτό που τον κέρδισε στο συγκεκριμένο έργο ενώ αναφέρθηκε και στον “Σασμό” στον οποίο φέτος πρωταγωνιστεί σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που σας βλέπουμε να συμμετέχετε ως ηθοποιός σε ένα από τα έργα που παρουσιάζονται στο Tempus Verum τον χώρο που εσείς έχετε δημιουργήσει.Γιατί όλα αυτά τα χρόνια επιλέγατε να μένετε στον ρόλο του σκηνοθέτη;
Νομίζω ότι δεν είχε εμφανιστεί μέχρι τώρα κάτι το οποίο θα με ωθούσε στο να παίξω. Με αυτό το έργο, αυτό το αντικείμενο, ασχολούμαι τα τελευταία εννέα χρόνια και τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να το μοιραστώ και με τον κόσμο. Σαν μοίρασμα το νιώθω και όχι σαν παρουσίαση.
Τι είναι αυτό που σας κέρδισε σε αυτό το έργο και σας έκανε να του αφιερωθείτε τόσα χρόνια;
Νομίζω ότι είναι ο ίδιος ο Όμηρος. Ο λόγος του Ομήρου είναι που έχει εμπνεύσει όχι μόνο εμένα αλλά όλους τους τραγικούς ποιητές. Οι τραγικοί ποιητές Όμηρο διαβάζανε και ακούγανε. Αυτό που ήθελα να φέρω στο τώρα είναι, πέρα από τον γραπτό λόγο του Ομήρου, ο προφορικός λόγος. Οι αρχαίοι τραγωδοί περισσότερο ακούγανε παρά διαβάζανε τον Όμηρο. Αυτό ήθελα να το φέρω στο σήμερα, να ακούσουμε όλοι.
Πόσο εύκολο είναι να σκηνοθετείτε τον εαυτό σας;
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σκηνοθετείς τον εαυτό σου. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση δε θα έλεγα ότι σκηνοθετώ ακιρβώς τον εαυτό μου, είμαι ραψωδός. Επομένως, δεν υπάρχει ακριβώς η έννοια του “παίζω -σκηνοθετώ”. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και γι΄αυτό δεν το έχω κάνει τόσα χρόνια. Είναι ο ραψωδός που λέει την ιστορία, εκ των πραγμάτων δεν γίνεται αλλιώς.
Αυτή την περίοδο συνδυάζετε θέατρο και τηλεόραση, Πόσο εύκολο είναι αυτό;
Μου φαίνεται πάρα πολύ εύκολο. Μου φαίνεται εύκολο γιατί αυτό είναι το επάγγελμά μου.
Η φετινή σας παρουσία στον “Σασμό” έρχεται μετά από χρόνια τηλεοπτικής απουσίας. Τι είναι αυτό που σας έκανε να πείτε το “ναι” σε αυτή τη σειρά;
Στον “Σασμό” με κέρδισε αρχικά το βιβλίο, το ότι υπήρχε ένα μυθιστόρημα πίσω από το σενάριο. Αυτό έδωσε στη σειρά ένα βάθος, έναν πλούτο που διαχειριζόμαστε γι΄αυτό έχει και αυτή την επιτυχία.
Αυτή την επιτυχία την περιμένατε;
Ήταν κάτι που όλοι ελπίζαμε. Κάθε φορά, όποιος κάνει κάτι ελπίζει ότι θα έχει επιτυχία. Δε ξεκινά κανείς με το σκεπτικό ότι δε θέλει να πετύχει αλλά το ότι ο “Σασμός” έχει τόσο μεγάλη απήχηση ήταν κάτι που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και πλέον απολαμβάνουμε όλο αυτό που συμβαίνει.
Υπάρχει πιθανότητα να δούμε τον “Σασμό” να συνεχίζει και δεύτερη σεζόν;
Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση αλλά δεδομένης της επιτυχίας και του σεναρίου που αφήνει περιθώρια εξέλιξης δε βλέπω κάποιο λόγο να μη συνεχιστεί η σειρά και δεύτερη χρονιά.
Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος