Κατηγορηματικός ήταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Kώστας Τσιάρας ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από την πανώλη των αιγοπροβάτων, μιλώντας στο ΕΡΤΝews. Της δήλωσης, προηγήθηκε σύσκεψη των υγειονομικών φορέων, κτηνοτρόφων και παραγωγών με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στη Λάρισα, μετά τα κρούσματα πανώλης αιγοπροβάτων που έχουν καταγραφεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μέχρι τώρα έχουν θανατωθεί χιλιάδες ζώα. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι η νόσος αυτή αφορά τα ζώα και μόνο αυτά και δεν μεταδίδεται σε ανθρώπους.

Μιλώντας στο ΕΡΤΝews ο κ. Τσιάρας δήλωσε πως: «Είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά ένα κρούσμα πανώλης για τα μικρά μηρυκαστικά, το οποίο πέρα από την περιοχή την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων που εντοπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, έχει εντοπιστεί και στην περιοχή της Ελασσόνας, εδώ στη Λάρισα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν τίθεται κανένα θέμα για τη δημόσια υγεία. Δεν μεταδίδεται σε καμία περίπτωση στον άνθρωπο.

Είναι μια εντελώς ξεχωριστή νοσολογική οντότητα, η οποία αφορά τα μικρά μηρυκαστικά, δηλαδή μόνο τα αιγοπρόβατα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να ακολουθήσουμε την Ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία ισχύει και η οποία δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές.

Θα την εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα και θεωρώ ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα καταφέρουμε να βάλουμε σε έναν έλεγχο και την μη μετάδοση της νόσου, γιατί περί αυτού πρόκειται. Κυρίως για να προστατεύσουμε ουσιαστικά την καρδιά της παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων και της φέτας που είναι εκεί, στην περιοχή της Ελασσόνας και να δώσουμε, να στηρίξουμε με αυτόν τον τρόπο όλον αυτόν τον παραγωγικό κόσμο που πλέον φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα».

Όπως τόνισε χθες το Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο κύριος Δημήτρης Κουρέτας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αυτά τα ζώα τα οποία νοσούν και μετέδωσαν τη νόσο και στα υπόλοιπα κοπάδια στα Τρίκαλα αλλά και στο Δομένικο της Ελασσόνας, πέρασαν λαθραία από την Τουρκία μέσω του Έβρου στη χώρα μας.

Ήδη κτηνίατροι βρίσκονται σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες προκειμένου να κάνουν δειγματοληψία και να διαπιστωθεί αν έχουμε επέκταση αυτής της νόσου, αν έχει διαδοθεί και σε άλλα κοπάδια, γιατί όλα αυτά θα πρέπει να οδηγηθούν στον θάνατο, θα πρέπει να καταστραφούν και οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους είναι ιδιαίτερα ιδιαίτερα ανήσυχοι.
Στο Δήμο Ελασσόνας υπάρχουν πάνω από 450 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Μιλάμε για χιλιάδες ζώα και για μια οικονομική καταστροφή για την περιοχή, βεβαίως και για τον κλάδο.

Έχει ζητήσει ο κ. Κουρέτας να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και Τρικάλων ολόκληρη τη Θεσσαλία, προκειμένου κι άλλοι κτηνοτρόφοι και άλλοι κτηνίατροι να προστεθούν σε αυτό τον αγώνα που γίνεται για να γίνουν οι δειγματοληψίες, αλλά και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη διαδοθεί περαιτέρω η νόσος».

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω