Δημόσιο λεπτομερή ενημέρωση σχετικά τις «Πολιτιστικές Διαδρομές», κατάργηση του μνημονίου με το σωματείο «Διάζωμα», εφαρμογή του προγράμματος με διαβούλευση και συνεργασία όλων των φορέων της πόλης «όπως εφαρμόζεται από πολλούς άλλους Δήμους της χώρας και όπως σαφώς προδιαγράφεται από την Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» ζητά ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας αφήνοντας αιχμές για τη διαχείριση του έργου από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Αναλυτικά το ερώτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο: «Στην πρόσφατη 1η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής αρχής τέθηκε από τον πρώην αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Σούλτη ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη της πρότασης – διαδικασίας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για τις «Πολιτιστικές Διαδρομές».

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Λάρισας (Σ.Α.Δ.Α.Σ. Λάρισας) θεωρεί το εν λόγω έργο των «Πολιτιστικών Διαδρομών» πολύ σημαντικό καθώς αυτό εντάσσεται στην Στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης της πόλης μας. Ενός θέματος που άπτεται άμεσα του επιστημονικού αντικειμένου των μελών μας.

Όπως γνωρίζετε στην Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) αποτυπώνονται οι στόχοι και τα έργα που πρέπει να κάνει ως φορέας ο Δήμος μας για να πετύχει συνθήκες βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Μια Στρατηγική ΒΑΑ αφορά στην:

· προστασία και ανάδειξη του αστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος

· προώθηση των βιώσιμων μεταφορών στον αστικό χώρο

· προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας

· ενίσχυση της απασχόλησης και αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας

· προώθηση καινοτομίας για το αστικό περιβάλλον, τον τουρισμό και τον πολιτισμό

Επιπρόσθετα μία Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης θα πρέπει να:

· έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα με τη μορφή πλέγματος αλληλένδετων δράσεων τοπικής κλίμακας που θα εξειδικεύει τις επενδυτικές προτεραιότητες ανάλογα με τις ανάγκες και τις προοπτικές της περιοχής παρέμβασης

· εξασφαλίζει ευρεία διαβούλευση και την ενεργό συμμετοχή κατοίκων, φορέων και κοινωνίας των πολιτών στη φάση του σχεδιασμού, όπως και στη φάση της υλοποίησης

· διασφαλίζει την ικανότητα της Δημοτικής Αρχής να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις σχεδιασμού εφαρμογής και παρακολούθησης του Σχεδίου

· είναι αποτέλεσμα ανάλυσης αναγκών, προκλήσεων και δυνατών σημείων της περιοχής, ώστε να συμβάλλει στην επίτευξη συγκεκριμένων ειδικών στόχων των Ε.Π. και κατ’ επέκταση στην εκπλήρωση συγκεκριμένων δεικτών που έχουν προσδιοριστεί σε επίπεδο επενδυτικής προτεραιότητας των Προγραμμάτων, από τις οποίες χρηματοδοτούνται οι στρατηγικές ΒΑΑ.

Όπως καταλαβαίνετε, η ουσιαστική εμπλοκή του Δήμου μας στην υλοποίηση των «Πολιτιστικών Διαδρομών» με σκοπό να διαχειριστεί ο ίδιος το σημαντικό αυτό εργαλείο που του δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της πόλης μας, θα έχει ως αποτέλεσμα να αξιοποιηθούν δικοί του πόροι σε ανθρώπους και υλικό σε κατευθύνσεις που ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον. Αυτή η διαδικασία θα συμβάλλει ουσιαστικά στην απόκτηση της απαραίτητης εμπειρίας μέσα από διαφανείς διαδικασίες ώστε σε επόμενο χρόνο αυτή να αποτελέσει το εφαλτήριο για την υλοποίηση του συνόλου της Στρατηγικής ΒΑΑ.

Δυστυχώς, το μέχρι τώρα ιστορικό εφαρμογής της προσχεδιασμένης διαδικασίας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής δεν εξυπηρετεί καμία από τις προαναφερόμενες ελπιδοφόρες και σημαντικές απαιτήσεις του ΒΑΑ. Η διαφαινόμενη ήδη προσπάθεια αποκλειστικής διαχείρισης του έργου από το σωματείο «Διάζωμα», φοβόμαστε ότι θα οδηγήσει σε χειραγώγηση όχι μόνο την δημοτική αρχή αλλά και τους πολίτες της πόλης μας, σε κατευθύνσεις στις οποίες αυτονόητα δεν θα εκφράζεται το συλλογικό θέλω της αφού δεν έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση – διαβούλευση. Κατευθύνσεις που πιθανόν να είναι ήδη χαραγμένες σε κάποιο εξωθεσμικό γραφείο, κυριολεκτικά εν κρυπτώ, στηριγμένες σε αυτονόητες γενικότητες με στόχο την όπως – όπως απορρόφηση κοινοτικών πόρων!

Η μόνη ενημέρωση που έχουμε μέχρι στιγμής πέρα από το γεγονός της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης με το σωματείο, αφορά την διοργάνωση μιας ποδηλατοβόλτας σε μνημεία της πόλης όπου εξαγγέλθηκαν διάφορα έργα, την διεξαγωγή μιας ηλεκτρονικής διαβουλευτικής διαδικασίας διάρκειας μιας εβδομάδας στα μέσα Αυγούστου, την απευθείας ανάθεση σε αρχιτέκτονα της πόλης «συμβουλευτικών υπηρεσιών» ύψους 37.000 ευρώ και την ειδική εκδήλωση του «Διαζώματος» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το Αρχαίο Θέατρο της πόλης και την σύνδεσή του με τα άλλα μνημεία. Η Αθηναίοι γνωρίζουν δηλαδή μάλλον περισσότερα για το έργο των «Πολιτιστικών Διαδρομών» από τους ίδιους τους πολίτες της Λάρισας!

Άποψη του συλλόγου μας είναι ότι η επιλεγμένη διαδικασία από την πρόσφατα απελθούσα δημοτική αρχή συνιστά αποποίηση του δικαιώματος της πόλης να διαχειριστεί η ίδια το σημαντικό αυτό έργο! Η ολοκλήρωση του με αυτόν τον τρόπο θα διαιωνίσει το παρακμιακό καθεστώς παλαιών πρακτικών στερώντας από την πόλη την ευκαιρία ενεργοποίησης μέσω συνεργειών του δημιουργικού της δυναμικού που είναι σε αδράνεια!

Προσδοκώντας σε μια διαδικασία διαφανή, σας ζητάμε σε πρώτη φάση δημόσια λεπτομερή ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο, κατάργηση του μνημονίου με το σωματείο «Διάζωμα» και εφαρμογή του προγράμματος με πραγματική διαβούλευση και συνεργασία με τους φορείς της πόλης όπως εφαρμόζεται από πολλούς άλλους Δήμους της χώρας και όπως σαφώς προδιαγράφεται από την Στρατηγική ΒΑΑ!»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω