Την απογοήτευση και τη δυσαρέσκειά του με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες εκφράζει -με ανακοίνωσή του- το Δίκτυο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δέλτα Πηνειού – Τεμπών, καταθέτοντας μια σειρά αιτημάτων στους επικεφαλής των συνδυασμών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Δήμου Τεμπών και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση:

«Το Δ.Σ. του Δικτύου εκφράζουμε καταρχάς τη βαθύτατη θλίψη μας για τις βιβλικές καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής της κοιλάδας των Τεμπών, καθώς και τη συμπάθειά μας στους πληγέντες συνανθρώπους μας.

Α. Εκφράζουμε, επίσης, δημόσια την απογοήτευση και τη δυσαρέσκειά μας:

  1. για την αδιαφορία και τη μη υλοποίηση από τον Δήμο Τεμπών και την Περιφέρεια των όσων μας υποσχέθηκαν, κατά τις συναντήσεις μας του 2022, για σύσταση επιτροπής η οποία θα ασχολούνταν με τα θέματα της κοιλάδας Τεμπών.
  2. για τη μη λήψη, έγκαιρα, των απαραίτητων προληπτικών μέτρων ώστε να αποφευχθούν ή να περιοριστούν οι καταστροφικές συνέπειες από τις πλημμύρες του Πηνειού, που συμβαίνουν περιοδικά, όπως γνωρίζουν οι πάντες. Το “κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν” κατά την αρχαία ρήση, είναι κενό γράμμα για τη χώρα μας δυστυχώς.
  3. για τη μη επίλυση του ιδιοκτησιακού στα “περί της κοιλάδας Τεμπών”, που εκκρεμεί από πολλές δεκαετίες ώστε κανείς να μη δηλώνει αρμόδιος. Ο Δήμος παραπέμπει στην Περιφέρεια, η Περιφέρεια στο “αρμόδιο” Υπουργείο και τανάπαλιν.

Β. Ζητούμε

  1. Δέσμευση των υποψηφίων δημάρχων Δήμου Τεμπών και υποψηφίων Περιφερειαρχών για την άμεση ενασχόληση με τα προβλήματα στην κοιλάδα, στο χώρο της Αγίας Παρασκευής και στην ευρύτερη περιοχή Τεμπών – Δέλτα Πηνειού.
  2. Άμεση επανακατασκευή της εμβληματικής κρεμαστής γέφυρας που κατέρρευσε από τον όγκο των υδάτων του ποταμού καθώς και των γεφυρών που έσπασαν στο Δέλτα του ποταμού.
  3. Εκβάθυνση της κοίτης του Πηνειού στην περιοχή της κοιλάδας και απομάκρυνση των φερτών υλικών.
  4. Καθαρισμό των παρόχθιων τμημάτων εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού και διαμόρφωσή τους τουλάχιστον από το ύψος της πηγής της Αφροδίτης ως και την πηγή της Δάφνης.
  5. Επανέλεγχο της σταθερότητας των σκαλοπατιών που οδηγούν στο χώρο πλάι στην κοίτη από την πλευρά του οδοστρώματος προς αποφυγήν ατυχημάτων.
  6. Τακτικό καθαρισμό και εξωραϊσμό στην Αγία Παρασκευή, όπως αρμόζει σε κάθε πολιτισμένη χώρα, από το Δήμο Τεμπών.
  7. Λύση επιτέλους του ιδιοκτησιακού της κοιλάδας ώστε να εκλείψει η “αναρμοδιότητα” και ο καθένας να γνωρίζει και να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Η θέση, η ιστορία, η μυθολογία και το φυσικό κάλλος της περιοχής απαιτούν την άμεση και δέουσα προσοχή από την τοπική αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και των αρμόδιων Υπουργείων, αλλά και κάθε πολίτη που πονά και σέβεται τον τόπο του.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω