Συνεχίζεται με εντάσεις η δίκη της Χρυσής Αυγής όπου δικάζονται σε δεύτερο βαθμό τα μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.
Συναισθηματικά φορτισμένη η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου, «έσπασε» όταν περιέγραψε τη στιγμή που είδε το παιδί της στο νεκροτομείο μετά την επίθεση που δέχτηκε το μοιραίο βράδυ. Παράλληλα, είχε έντονο διάλογο με τον Γιάννη Λαγό αλλά και με τον συνήγορο Κ. Πλεύρη.
«Υπήρχε κρατική ασυλία σε μια τρομοκρατική εγκληματική οργάνωση που κυκλοφορούσε ελεύθερα στους δρόμους και σκότωνε αθώους πολίτες. Οι αστυνομικοί όχι μόνο δεν το απέτρεψαν, το βοήθησαν. Ένα μόνο έπρεπε να κάνουν, μια ασπίδα για να φύγουν τα παιδιά. Πιστεύω ότι η Χρυσή Αυγή και οι αστυνομικοί που ήταν εκείνο το βράδυ εκεί, ήταν ένα και το αυτό. Ο Παύλος ήταν 34 χρονών. Σήμερα θα ήταν 43 και δεν τον άφησαν να ζήσει. Ήταν αντιφασίστας, αλληλέγγυος, βοηθούσε όπου μπορούσε και χρειαζόταν. Ήταν ένας ενεργός πολίτης. Προφανώς ήταν στόχος από πριν. Το θέμα είναι η ταχύτητα. Πως έφτασε ένα ολόκληρο τάγμα σε δέκα λεπτά εκεί. Έχει σημασία στην οργάνωση, για αυτό τη λέμε εγκληματική οργάνωση. Έχει ιεραρχία, εκπαίδευση, όλα φανερά και με στοιχεία. Αυτά βέβαια τα γνωρίσαμε μετά, όχι πριν τη δολοφονία» τόνισε.
Εισαγγελέας: Υπάρχει κάποιο στοιχείο ότι ήταν στόχος από πριν;
Μάρτυρας: Ναι μετά τις συλλήψεις, από τις τηλεφωνικές συνομιλίες, το λένε κατηγορούμενοι ότι “το ψάχναμε το μπαστάρδι, τώρα θα τραγουδάει στον παράδεισο”.
Εισαγγελέας: Γιατί δεν έτρεξε να φύγει;
Μάρτυρας: Η αξιοπρέπεια του δεν του επέτρεψε να τρέξει αλλά ήθελε να σώσει και τα παιδιά. Πίστευε ότι θα τα βγάλει πέρα μαζί τους. Ήταν δυνατό παιδί. Δεν περίμενε βέβαια αυτό.
Εισαγγελέας: Είχε κάτι πάνω του που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο;
Μάρτυρας: Μόνο το τσαντάκι του. Ούτε η παρέα του είχε κάτι…
Έντονα αντέδρασε η Μάγδα Φύσσα στη βούληση του καταδικασμένου Γιάννη Λαγού να της απευθύνει ερωτήσεις. «Μπορεί να μου κάνει ερωτήσεις; Έχω απέναντι μου και μου κάνει ερωτήσεις ο δολοφόνος του παιδιού μου. Είστε όλοι δολοφόνοι!» τόνισε. Ο κατηγορούμενος πάντως, δεν σταμάτησε να επιτίθεται σε βάρος της μάρτυρος, υψώνοντας τον τόνο της φωνής του.
Λαγός: Είμαι δολοφόνος εγώ;
Μ. Φύσσα: Σωστά, μόνο εντολές έχεις δωσει…
Λαγός: Από που προκύπτει αυτό;
Μ. Φύσσα: Από το ότι είσαι μέσα;
Λαγός: Γνωρίζετε κυρία μου, πως ένας μάρτυρας είπε πως έχει μαγαζί δυο στενά μακριά από την καφετέρια Κοράλι, με κάμερες ασφαλείας και ο υπουργός Δένδιας πήγε να ζητήσει το υλικό;
Πρόεδρος: Δεν αφορά τη μάρτυρα.
Λαγός: Μα είναι σημαντικά πράγματα! Γνωρίζετε ποσό συχνά μιλούσα με τον Πατέλη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας;
Μ. Φύσσα: Όχι
Λαγός: Δεν γνωρίζει τίποτα αλλά ξέρει ότι δίνω εντολές. Άμα δεν θέλει να απαντήσει σε τίποτα να το πει, είναι σε δύσκολη θέση, το καταλαβαίνω.
Μ. Φύσσα: Εγώ είμαι σε δύσκολη θέση;
Αντίστοιχη ήταν και η εξέτασή της από το συνήγορο Κων. Πλεύρη, ο οποίος μετά από τις αντιδράσεις της πολιτικής αγωγής υποστήριξε πως δεν είναι παράνομο να κάνει το ναζιστικό χαιρετισμό.
Κ. Πλεύρης: Είστε μητέρα πράγμα που σέβομαι απεριόριστα. Και εγώ είμαι πατέρας που παραλίγο να χάσω το παιδί μου! Θέλω να σας πω ότι υπάρχουν δυο άλλες μητέρες που τα δικά τους παιδιά δολοφονήθηκαν από εγκληματική οργάνωση και ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής. Καταδικάζετε αυτή τη δολοφονία;
Πρόεδρος: Μην απαντάτε
Πλεύρης: Όταν λέτε να τελειώνουμε με τους φασιστές θέλετε να τους σκοτώσετε;
Μάρτυρας: Δεν σκοτώνουν οι αντιφασίστες, οι φασίστες σκοτωνουν. Να τελειώσει αυτό μέσω του λόγου.
Πλεύρης: Δηλαδή θέλετε να βάλετε στη φυλακή 500.000 ανθρώπους;
Μάρτυρας: Ευχαρίστως.
Πλεύρης: Λυπάμαι πολύ για το γιο σας…
Μάρτυρας: Μην λυπάστε πάρα πολύ.
Πλεύρης: Θα σας διαβάσω ένα ποίημα του γιου σας…
Μάρτυρας: Ο Παύλος δεν σκότωνε, έγραφε.
Πλεύρης: Αφήστε με
Μάρτυρας: Όχι δεν θα σας αφήσω. Διαβάστε μου ένα του Γερμενή…
Πρόεδρος: Που κατατείνει η ανάγνωση; Δεν θέλουμε να μας διαβάσετε.
Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Ηλίας Κούκος