Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αστυπάλαια, όπου θα παραδώσει, από κοινού με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, ηλεκτρικά υπηρεσιακά αυτοκίνητα στις τοπικές Αρχές, μίλησε ο δήμαρχος του νησιού, Νικόλαος Κομηνέας, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή Νικόλαος Κομηνέας, με τον Χρήστο Μιχαηλίδη. Όπως είπε ο κ. Κομηνέας, στους δημόσιους προσβάσιμους χώρους του Δήμου θα εγκαινιαστούν οι φορτιστές για συνολικά 12 οχήματα στο λιμάνι και το αεροδρόμιο, που εγκαταστάθηκαν με έξοδα του Δήμου, ενώ η σύνδεσή τους έγινε πολύ γρήγορα χάρη στην βοήθεια της ΔΕΔΗΕ.

«Σήμερα στο νησί έχουν έρθει 28 ηλεκτρικά οχήματα εκτός από αυτά που δωρηθούν στον δήμο και τις υπηρεσίες. Ήδη, έχει εκπονηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα επιδοτήσεων, που θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό, όπου προβλέπονται ειδικές επιδοτήσεις, διπλάσιας τάξης μεγέθους απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου μαζί με 3000 ευρώ για την απόσυρση, συνολικά θα φτάσει τα 15.000 ευρώ συνολικά η επιδότηση για τους μονίμους κατοίκους του νησιού και τις επιχειρήσεις», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σκοπός είναι να περιοριστούν τα συμβατικά οχήματα από 1500 σε 1000 μέσα και από άλλες υπηρεσίες, όπως οι αστικού τύπου μετακινήσεις με ειδικά βανάκια on demand με χειρισμό από εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα, όπου θα παραλαμβάνονται οι επιβάτες με την βέλτιστη διαδρομή που θα προτείνεται, από το σημείο που θα βρίσκονται, στο σημείο που επιθυμούν να μεταβούν.

Επισήμανε ότι το πρόγραμμα προβλέπει και την δημιουργία του υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος με ένα εργοστάσιο που θα χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά και ίσως μια ανεμογεννήτρια. «Θα είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη διετία, και θα καλύπτει μόνο τις ανάγκες του νησιού, στηριζόμενη στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Το νησί θα καταστεί αυτόνομο και ανεξάρτητο ενεργειακά και θα πάρει πραγματικά τον χαρακτήρα του πράσινου νησιού», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο δήμαρχος Αστυπάλαιας υπογράμμισε ότι σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του νησιού είναι εμβολιασμένοι, και οι κρατήσεις πάνε πολύ καλά. «Ιούλιος και Αύγουστος θα θυμίζουν εικόνες του 2019», ανέφερε.

Περισσότερα Εδω