Το κοινωνικό, ψυχολογικό και νομικό πλαίσιο της ραγδαίας και ανησυχητικής αύξησης του φαινομένου της βίας και της παραβατικότητας μεταξύ των ανηλίκων, κλήθηκε να σχολιάσει στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Γιάννης Πανούσης, Καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Χρήστο Μιχαηλίδη, υπογράμμισε αρχικά «Έχουμε μια ρομαντική άποψη για το παρελθόν όλοι μας, αλλά οι καβγάδες, τα παλικαριλίκια, οι τσαμπουκάδες, η επιθετική συμπεριφορά, ο δυναμισμός της εφηβείας υπήρχε πάντα. Τώρα αρχίζει να παίρνει κάποιες πιο ακραίες μορφές, οι οποίες προβάλλονται έντονα και φοβίζουν περισσότερο. Τότε σταματούσαν σε κάποιο πεδίο. Τώρα αυτά δημιουργούν υπόγεια ρεύματα, υπόγειες διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Άρα, είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Έχουμε μετεξέλιξη, έχουμε μια ποιοτική μετεξέλιξη. Όχι ότι ήρθαμε από το μηδέν στο άπειρο. Υπήρχε κάτι. Έχουμε κάνει όλοι πετροπόλεμο. Έχουμε ανοίξει κεφάλια. Δεν θεωρούσαμε ότι πρέπει να σκοτώσουμε κανέναν. Ούτε θέλαμε από ένα σημείο και μετά να πονέσει ο άλλος. Απλώς θέλαμε να τον νικήσουμε. Τώρα αρχίζουν τα πράγματα να γίνονται λίγο πιο μπερδεμένα και σε επίπεδο αγριότητας, σκληρότητας, ταπείνωσης του άλλου. Προβολή με βίντεο και στα social media των στιγμών που ο άλλος πονάει ή εν πάσει περιπτώσει εξευτελίζεται και λοιπά. Έχει διάφορα νέα χαρακτηριστικά και τώρα εμφανίζεται ένα όπλο το οποίο δεν το χρησιμοποιούν αλλά εμφανίζεται ένα όπλο. Έχουμε καινούργια στοιχεία (…)».

Γ. Πανούσης στο Πρώτο για βία ανηλίκων: Αρχίζει και παίρνει πιο ακραίες μορφές – Προβάλλονται έντονα και φοβίζουν περισσότερο (audio)
Γιάννης Πανούσης, Καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός

Όσο τώρα για το πως αντιμετωπίζεται όλα αυτό, ο κ. Πανούσης υπογράμμισε «Για να δούμε την πορεία των πραγμάτων, διότι αυτή τη στιγμή τι στοιχεία έχουμε αντικειμενικά; Έχουμε ένα αριθμό συλλήψεων και διάφορες περιγραφές οι οποίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας δημοσιογραφικά ή μέσα από τα διάφορα σόσιαλ μίντια. Δεν έχουμε καταδίκες ή δεν γνωρίζουμε το σύνολο των καταδικών. Για τι πράγμα τελικά καταδικάζονται οι νέοι, μιας και μιλάμε για αυτούς; Δηλαδή συμπλέκονται, χτυπιούνται, κάνουν ωραία, συλλαμβάνονται, αλλά για τί πράγμα καταδικάζονται; Διότι, εάν δέκα μαλώνουν, ένας δίνει μπουνιά, ένας τραβάει μαχαίρι, δέκα συλλαμβάνονται, αλλά τελικά μπορεί να καταδικαστεί ένας, άρα, οι αριθμοί να αλλοιώνονται σε σχέση με τις εντυπώσεις που δημιουργούν. Έτσι δεν είναι; Το πρόβλημα είναι τι ποινές, τι κυρώσεις μπορεί να επιβάλει κάποιος σε ένα παιδί 14 χρονών. Μπορεί να το βάλει φυλακή, να το βάλει σε ένα ίδρυμα αγωγής; Και τι ακριβώς είναι αυτές οι φυλακές σε αυτά τα ειδικά καταστήματα κράτησης;».

Ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει τα εξής «Τι θα βγει από εκεί μέσα; Μπαίνει, ας υποθέσουμε, για να παραδειγματιστεί και θα βγει χειρότερος. Διότι, αυτά τα ιδρύματα δεν είναι ακριβώς πανεπιστήμια πνεύματος είναι πανεπιστήμια εγκλήματος, έτσι δεν είναι; Άρα, οι διαδικασίες υπάρχουν και το να μην καταδικαστεί και το να μπει σε αναμορφωτικά μέτρα θεραπευτικά αν χρειαστούν κλπ δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Ούτε το πρόβλημα είναι να αυξήσουμε τις ποινές ενώ ήταν μέχρι 5 να το κάνουμε μέχρι 7. Δεν είναι εκεί το ζήτημα. Το ζήτημα είναι να καταλάβουμε τι είναι αυτό. Και για να το καταλάβουμε πρέπει να μιλήσουμε λίγο με τους ίδιους τους δράστες και τα θύματα. Διότι, η 14χρονη που ήθελε να «σκοτώσει»-εγώ δεν πιστεύω ότι το εννοούσε-αλλά εν πάση ήθελε να κάνει αυτή την ακραία δήλωση ότι είναι τόσο αρχηγός που μοιράζει θανάτους. (εντάξει, το έχουμε πει και εμείς θα σε σκίσω, θα σε σκοτώσω, θα σε θάψω κλπ.) εν πάση περιπτώσει όμως, τι έχει στο μυαλό της; Που ζει αυτή; Με ποιους ζει, τι σκέφτεται, τι θέλει να κάνει; Τι της λείπει; Δεν έχουμε λοιπόν, στοιχεία των πραγματικών ποιοτικών περιστατικών. Έχουμε αριθμούς ως την ώρα και εντυπώσεις βέβαια, έτσι; Άρα, δεν είναι εκεί το ζήτημα. Να πούμε δηλαδή ότι θα αυξήσετε τις ποινές, κυνηγήστε τους γονείς. Πόσους γονείς θα κυνηγήσετε; (…). Το να τιμωρήσουμε το σύστημα συμβολικά έχει ένα νόημα να αποτρέψει, αλλά δεν αποτρέπεται ένας γονιός που δεν αγαπάει το παιδί του, επειδή θα μπει ποινή και δεν το προσέχει και δεν το φροντίζει (…)».

Όλη η συνέντευξη του κ. Πανούση ακολουθεί παρακάτω:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Περισσότερα Εδω