Σε ισχύ είναι από προχθές το νέο πλαίσιο γονικών παροχών και δωρεών το οποίο απενεργοποιεί τη φορολογία στην πρώτη κατηγορία (γονείς, παιδιά, συζύγους και εγγόνια) για ποσά έως 800.000 ευρώ. Είτε πρόκειται για παροχές σε χρήμα, είτε σε μετοχές, είτε σε ακίνητα θα είναι αφορολόγητες έως 800.000 ευρώ. Τα ποσά μάλιστα πολλαπλασιάζονται καθώς κάθε γονέας έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη γονική παροχή ή τη δωρεά προς το παιδί ποσού 800.000 ευρώ. Αντίστοιχα τα ποσά μεγεθύνονται εφόσον το ίδιο πράξουν παππούδες προς τα εγγόνια. Την ερχόμενη Δευτέρα τα συμβολαιογραφικά γραφεία αναμένονται να σχηματίσουν τις ουρές που συναντούσαμε στο παρελθόν στις εφορίες, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θα σπεύσουν να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση όσοι προχωρούν σε δωρεές θα πρέπει να καλύπτουν το ποσό που δίνουν, για παράδειγμα, στα παιδιά τους, κάτι που σημαίνει ότι τα ποσά θα πρέπει να είναι δηλωμένα.
Δωρεάν γονικές παροχές σε χρήματα
Οι γονικές παροχές σε χρήμα μέχρι 800.000 καθώς και οι δωρεές χρηματικών ποσών έως 800.000 μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνων συμβίωσης ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς είναι αφορολόγητες. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται ο φόρος 10% που επιβαλλόταν μέχρι σήμερα. Στην περίπτωση που το ποσό ανέλθει στα 900.000 ευρώ θα καταβληθεί φόρος 10.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο 10% του υπερβάλλοντος ποσού των 100.000 ευρώ).
Επί της ουσίας, οι γονείς μπορούν πλέον χωρίς καμία επιβάρυνση να παρέχουν στα παιδιά τους χρηματικά ποσά μεγάλου ύψους προκειμένου εκείνα να αγοράσουν σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μετοχές επιχειρήσεων, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα με πλήρη κάλυψη του “πόθεν έσχες” και των τεκμηρίων διαβίωσης της Εφορίας. Τα παιδιά, δηλαδή, θα μπορούν να επικαλούνται τις αφορολόγητες δωρεές των χρηματικών ποσών από τους γονείς τους και να καλύπτουν νόμιμα τα τεκμήρια απόκτησης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης. Το ίδιο ισχύει και για δωρεές μεταξύ συζύγων αλλά και παιδιά προς γονείς και παππούδες προς τα εγγόνια.
Γονικές παροχές ακινήτων
Την απογείωση των μεταβιβάσεων μέσω γονικών παροχών αναμένουν οι συμβολαιογράφοι από την ερχόμενη εβδομάδα. Το μέτρο να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για όσους διαθέτουν μεσαία και μεγάλη περιουσία, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν τους υπολογισμούς τους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ο χρόνος είναι κατάλληλος για τη μεταβίβαση των ακινήτων στα παιδιά ή στα εγγόνια ή στους συζύγους. Ταυτόχρονα ένα από τα αγκάθια του νέου μέτρου που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Η έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταβίβαση ακινήτου, από την 1η Οκτωβρίου 2021. Συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και ιδιοκτήτες ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητούν περισσότερο χρόνο καθώς η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου χρειάζεται πλήθος δικαιολογητικών (άδειες, αναθεωρήσεις, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, κατόψεις, δελτίο δομικής τρωτότητας, τίτλους κ.ά.). Ωστόσο, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να παρατείνει τον χρόνο έναρξης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
Το αφορολόγητο ειδικά στις γονικές παροχές θα ισχύσει ανά γονέα, πράγμα που σημαίνει ότι και από τους δύο γονείς θα μπορούν να γίνουν εν ζωή προς κάθε παιδί αφορολόγητες παροχές μέχρι συνολικού ποσού 1.600.000 ευρώ. Εκτός από την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, υπάρχουν τα έξοδα μεταβίβασης τα οποία συνδέονται με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Συγκεκριμένα, στις περιοχές που οι τιμές ζώνης αυξάνονται σημαντικά το νέο έτος, οι μεταβιβάσεις θα ακριβύνουν καθώς αυξάνεται τα έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν κατοικίες σε αυτές τις περιοχές και επιθυμούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα τους στα παιδιά ή στα εγγόνια είναι προτιμότερο να γίνει τώρα. Αντίθετα στις περιοχές που οι αξίες μειώνονται οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περιμένουν το νέο έτος.
Τι αλλάζει σε γονικές παροχές και δωρεές
Αυξάνεται από 150.000 σε 800.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές ανά γονέα και για δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή για συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Πάνω από το αφορολόγητο αυτό θα ισχύει συντελεστής φόρου 10%.
– Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία και συγκεκριμένα αυτοκίνητα, σκάφη, μετοχές, ομόλογα, χρήματα.
– Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ ισχύει για γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών προς τέκνα, εγγόνια, συζύγους ή γονείς, οι οποίες φορολογούνται σήμερα με 10% από το πρώτο ευρώ, εκτός εάν τα χρήματα δίδονται από γονείς προς τέκνα και προορίζονται για αγορά πρώτης κατοικίας από το τέκνα, οπότε στην περίπτωση αυτή ισχύει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ. Η επέκταση του αφορολογήτου των 800.000 ευρώ και στις χρηματικές γονικές παροχές και στις χρηματικές δωρεές προς εγγόνια, συζύγους ή γονείς θα έχει ως συνέπεια την απαλλαγή των χρηματικών ποσών μέχρι του ύψους των 800.000 ευρώ από τον φόροι που ισχύει σήμερα και ανέρχεται σε 10%. Αυτό σημαίνει ότι γονική παροχή χρηματικού ποσού 300.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνεται πλέον με φόρο, ενώ σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 30.000 ευρώ.
– Για τις κληρονομιές περιουσιακών στοιχείων η κλίμακα διατηρείται. Εξακολουθεί να ισχύει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές φόρου 1%, για το τμήμα της αξίας της κληρονομούμενης περιουσίας από τα 150.000,01 έως τα 300.000 ευρώ, 5% για το τμήμα της αξίας της κληρονομούμενης περιουσίας από τα 300.000,01 έως τα 600.000 ευρώ και 10% για το τμήμα της αξίας της κληρονομούμενης περιουσίας πάνω από τα 600.000 ευρώ.