Για πρώτη φορά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα βρεθούν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στο Μύλο του Παππά για να γνωρίσουν τον μικροβιόκοσμο σε μικρούς και μεγάλους της Λάρισας με τους πιο διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Έχετε έρθει ποτέ «πρόσωπο με πρόσωπο» με μικροοργανισμούς; Γνωρίζετε τη μορφή τους; Θα θέλατε να προετοιμάσετε την τροφή τους και να τους ταΐσετε και, γιατί όχι, να μάθετε να τους καλλιεργείτε στο σπίτι σας;

Αυτά και ακόμη περισσότερα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν όσες και όσοι βρεθούν στον Μύλο του Παππά στη Λάρισα την Κυριακή στις 17 Σεπτεμβρίου από τις 10:00-15:00 μ.μ. – ημέρα που από το 2017 έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μικροοργανισμών.

Ναι, καλά διαβάσατε, έχουν και οι μικροοργανισμοί τη δική τους γιορτή!

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Antonie van Leeuwenhoek, ένας Ολλανδός έμπορος χωρίς πανεπιστημιακή γνώση, αλλά με μεγάλη περιέργεια για τον κόσμο γύρω του απέστειλε μια επιστολή στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου το 1683, περιγράφοντας για πρώτη φορά έναν μονοκύτταρο οργανισμό. Αυτός ο ανήσυχος άνθρωπος που ήταν εξαιρετικά παρατηρητικός και πολύ μπροστά από την εποχή του κατασκεύασε και εξέλιξε τα δικά του μικροσκόπια (εκατοντάδες από αυτά!) και κατάφερε να περιγράψει μικροοργανισμούς για πρώτη φορά.

Στην περίφημη αυτή επιστολή περιέγραψε και σχεδίασε ζωντανά βακτήρια που υπήρχαν στην οδοντική πλάκα θεμελιώνοντας, χωρίς να το ξέρει, τη Μικροβιολογία. Αυτή η ημερομηνία ήταν η 17η Σεπτεμβρίου, η οποία από το 2017 έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μικροοργανισμών.

Οι εορτασμοί της Παγκόσμιας Ημέρας Μικροοργανισμού ξεκίνησαν από την Πορτογαλία και κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα σε πολλές γωνιές της Γης, συνδυάζοντας δραστηριότητες διάδοσης της επιστήμης (ανοιχτά εργαστήρια, πειραματικά εκθέματα, περίπτερα γευσιγνωσίας μικροβιακών προϊόντων και εργαστήρια για μαθητές όλων των ηλικιών και καθηγητές γυμνασίων και λυκείων), που διοργανώνονται με την συμμετοχή επιστημόνων της εκάστοτε χώρας, αλλά και ξένων ερευνητών που εργάζονται στον τομέα της Μικροβιολογίας.

Κάτι αντίστοιχο θα λάβει χώρα και στον Μύλο του Παππά στη Λάρισα την Κυριακή στις 17 Σεπτεμβρίου από τις 10:00-15:00 μ.μ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο: “MICROBES meet Humans” (Τα μικρόβια συναντούν τους ανθρώπους), οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς διατηρείται ένα οικοσύστημα, να φτιάξουν μια στήλη Winogradsky (μια απλή συσκευή για την καλλιέργεια μεγάλης ποικιλίας μικροοργανισμών) και να την πάρουν στο σπίτι τους, να προετοιμάσουν τη τροφή των μικροβίων και να τα ταΐσουν, να συμμετάσχουν σε διαδραστικά παιχνίδια (όπως “Aζωτοδρομίες”, “NAVANTUS, “Η ζωή στη λάσπη”, “Θα τα καταφέρω…, ένα παιχνίδι ρόλων”) και να ανακαλύψουν το παιχνίδι της ζωής μέσα από αυτά, να συνομιλήσουν με ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο και να ενημερωθούν για ευρωπαϊκά έργα που “τρέχουν”, να θαυμάσουν εκθέσεις, να δημιουργήσουν βιοπλαστικά παρέα με την igem-Thessaly 2023 και το πρόγραμμά τους oPHAelia, να δουν πώς μπορούν οι μικροοργανισμοί να αποτελέσουν έμπνευση για την Τέχνη (bio-art), κ.ά

Προσκαλούμε λοιπόν, μικρούς και μεγάλους να μοιραστούν μαζί μας έναν κόσμο αόρατο που όμως καθορίζει τη ζωή μας», σχολιάζει η Καθηγήτρια του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καλλιόπη Παπαδοπούλου.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Μικροβιολογικών Εταιρειών (FEMS), το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στη Λάρισα – Γαλλική Πρεσβεία , και λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του 10ου συνεδρίου που διοργανώνει η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΟΣΜΟΣ με τίτλο: «Όλα τα μικρόβια για ένα βιώσιμο μέλλον», το οποίο θα λάβει χώρα από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Λάρισα.»

Η είσοδος στον Μύλο του Παππά είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω