Προχωρώντας ο 21ος αιώνας «κουβαλάει» μαζί και την εξέλιξη της τεχνολογίας, όμως επειδή τίποτα δεν έχει μόνο μία όψη, άλλες φορές αυτή η εξέλιξη έχει ξεκάθαρη εικόνα και είμαστε έτοιμοι να την ακολουθήσουμε και άλλες είναι θολό τοπίο, το οποίο ελλοχεύει κινδύνους και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μεταχείρισης.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η ψηφιοποίηση των συμβολαίων και η ψηφιακή υπογραφή. Το τελευταίο (μεγάλο) χρονικό διάστημα έχουν ακουστεί διάφορα για αυτές τις δύο έννοιες, τις οποίες πολύς κόσμος έχει μπερδέψει –και ίσως ταυτίσει, όμως πρόκειται για διαφορετικές ενέργειες.

Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας κ. Ιωάννης Κόνσουλας μιλώντας στο onlarissa.gr εξηγεί την «άρνηση» των συμβολαιογράφων στα ψηφιακά συμβόλαια.

Σύμφωνα με τον κ. Κόνσουλα, το πρόβλημα δεν είναι η ψηφιοποίηση των εγγράφων, αλλά η ψηφιακή υπογραφή σε συμβολαιογραφικές πράξεις, γιατί υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην γίνει με τον σωστό τρόπο.

Τονίζει επίσης: «Η ένσταση μας είναι ξεκάθαρα για την ασφάλεια της συναλλαγής και μόνο, αφού τους κωδικούς του taxisnet του πελάτη μπορεί να τους γνωρίζει και να τους χρησιμοποιεί (προς εξυπηρέτηση του πελάτη) κάποιος συγγενής, φίλος, λογιστής ή οποιοσδήποτε άλλος από το περιβάλλον του». Και συνεχίζει «Ο κλάδος μας χρησιμοποιεί ήδη αρκετό καιρό ψηφιακά αρχεία γενικότερα, αν και υπάρχει μία μερίδα συναδέλφων που συνεχίζουν με έντυπα αρχεία φοβούμενοι την πολυπλοκότητα που φέρει η ηλεκτρονική μορφή».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου επισημαίνει επίσης πως ο «σκόπελος» που η Πολιτεία θέλει να ξεπεραστεί σε αυτό τον τομέα δεν θα επιτευχθεί με αυτή την αλλαγή, αφού το σημαντικό ζήτημα δεν είναι να υπογραφεί ένα συμβόλαιο (άρα να διευκολύνουμε τον τρόπο), αλλά οι κινήσεις που γίνονται μέχρι να φτάσουμε στην «πολυπόθητη» υπογραφή καθώς επίσης και εκείνες που γίνονται έπειτα από αυτή.

Κατά τον κ. Κόνσουλα η κύρια πηγή καθυστέρησης είναι το Κτηματολόγιο, γιατί τα περισσότερα συμβόλαια παραμένουν ακαταχώρητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπογράμμισε ότι: «Γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης για το πραγματικό πρόβλημα του Κτηματολογίου και στοχοποίηση ενός επαγγελματικού κλάδου (σ.σ. των συμβολαιογράφων)».

Τέλος, διευκρίνισε ότι: «Η Ευρώπη επιμένει στην έντυπη διαδικασία∙ με εξαίρεση τη Γαλλία, η οποία διεκπεραιώνει τις συμβολαιογραφικές πράξεις ψηφιακά με τον ορθό τρόπο, δηλαδή η κάθε πράξη μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά όμως με την παρουσία του συμβολαιογράφου και με ειδική συσκευή που διαθέτει εκείνος». Τόνισε δε ότι έτσι εξασφαλίζεται η σιγουριά, η ασφάλεια και η εγκυρότητα που πρέπει να φέρει ένα τέτοιο έγγραφο.

Ραφαέλα Παπαοικονόμου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω