Την πιθανότητα αύξησης του στόχου που έχει θέσει η Ε.Ε. για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, από το 40% στο 45% μέχρι το 2030, επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Το σχέδιο εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης και τη μείωση της εξάρτησης της από τις ενεργειακές ροές από τη Ρωσία.
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Εργαζόμαστε πυρετωδώς προς την κατεύθυνση της πρότασης της αύξησης (του ενεργειακού μεριδίου από ΑΠΕ) από το 40% στο 45%» επεσήμανε, σε συνάντηση του με μέλη της Ευρωβουλής, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ενεργειακού τμήματος της Κομισιόν Mechthild Woersdoerfer, εξηγώντας πως γνώμονας είναι και οι υψηλές ενεργειακές τιμές.
Θυμίζουμε πως ο στόχος για αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 40% μέχρι το 2030 είχε τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι, όμως πλέον ο πόλεμος και η ανατροπή της σχέσης της Ε.Ε. με την Ρωσία έχουν αλλάξει τα δεδομένα.
Το 2020, η Ε.Ε. κάλυψε το 22% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές, ήτοι αιολική ενέργεια, ηλιακή και βιομάζα. Αν και το ποσοστό αυτό αλλάζει μεταξύ των κρατών μελών, με την Σουηδία ενδεικτικά να κινείται ήδη πολύ υψηλά στο 50% και το Λουξεμβούργο να βρίσκεται κάτω από το 10%.
Ο πόλεμος άλλαξε τα δεδομένα
Η αύξηση του στόχου έχει τεθεί στο τραπέζι από την Κομισιόν και θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης τόσο με τα κράτη μέλη όσο και με την Ευρωβουλή. Πιθανότατα δε, θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο που πρόκειται να δημοσιεύσει, μέσα στο Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο τον κάθετο περιορισμό, αν όχι την πλήρη διακοπή, των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία μέχρι το 2027.
Σύμφωνα με το Reuters, η επίτευξη στόχου ύψους 45% για την παραγωγή ΑΠΕ φαίνεται πως έχει ήδη αυξημένη στήριξη από την Ευρωβουλή και τον αρμόδιο διαπραγματευτή του Σώματος, Μάρκους Πίπερ, αλλά και από το λόμπι των εταιρειών του κλάδου, που για το σκοπό αυτό ζητούν από τις Βρυξέλλες να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να ξεπεραστούν χρόνια προβλήματα αδειοδοτήσεων.
Υπολογίζεται πως ο τριπλασιασμός της παραγωγής ενέργειας από αιολικά και ηλιακά project μέχρι το 2030, ήτοι αντιστοίχως στα 480GW και 420GW, θα οδηγούσε στην εξοικονόμηση έως και 170 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.