Η ώρα της κρίσης έφθασε για την «Συμπαράταξη Λαρισαίων», την Δημοτική παράταξη που διοίκησε για εννέα συνεχόμενα χρόνια, όμως μετά τη βαριά ήττα του περασμένου Οκτωβρίου πορεύεται σε αχαρτογράφητα και εξόχως επικίνδυνα νερά.

Σ’ αυτό, προφανώς καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι υπαναχωρήσεις του απερχόμενου Δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη, ο οποίος μέσα σε ένα διάστημα μόλις μερικών εβδομάδων, ανακοίνωσε την αποχώρησή του παρουσιάζοντας παράλληλα κι ένα πλάνο για την επόμενη ημέρα. Πλάνο για το οποίο όμως αφενός δεν είχε ενημερώσει τα στελέχη της παράταξής του, αλλά και δεν κατάφερε ποτέ να λάβει την συγκατάθεσή τους για να το προχωρήσει.

Έτσι, λίγο μετά, ο κ. Καλογιάννης εξωθήθηκε σε μία ακόμη στροφή 180 μοιρών και ανακοίνωσε πως θα παραμείνει μέχρι νεοτέρας στο τιμόνι της «Συμπαράταξης» και της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, με πρόφαση τις υποχρεώσεις του στην ΚΕΔΕ. Ωστόσο, για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ήταν κάτι παραπάνω από γνωστό, πως η άτακτη υποχώρηση του Δημάρχου οφειλόταν στο γεγονός πως αντιμετώπισε σφοδρές αντιδράσεις στα σχέδιά του.

Ποια ήταν αυτά; Όπως ο ίδιος είχε πει, αλλά μετά έσπευσε να τα αποδώσει σε… «δημοσιεύματα» (!), η επιθυμία του ήταν να υπάρξει ένας «μεταβατικός επικεφαλής» που θα ηγηθεί της δημοτικής ομάδας στη χαραυγή της νέας Δημοτικής θητείας, παράλληλα με τη σύσταση μίας εκτελεστικής επιτροπής, για διάστημα περίπου ενός έτους. Ακολούθως θα διενεργούνταν εκλογές από «μέλη και φίλους» της Συμπαράταξης για την ανάδειξη του επικεφαλής που προφανώς θα ήταν και ο υποψήφιος Δήμαρχος για τις κάλπες του 2028.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω με τον τρόπο που διατυπώθηκαν δημόσια ή ιδιωτικά ή ακόμη και ως μορφή διαρροών από το περιβάλλον του κ. Καλογιάννη, δημιούργησαν έντονη δυσφορία σε μεγάλη μερίδα των στελεχών του και – κατά πληροφορίες – στην πλειοψηφία της νεοεκλεγείσας δημοτικής του ομάδας. Κάτι που ο ίδιος ο Δήμαρχος αντιλήφθηκε και μπροστά στο ενδεχόμενο να απωλέσει τον έλεγχο, αποφάσισε να ανακαλέσει.

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Σημείο καμπής για τις εξελίξεις, δίκαια χαρακτηρίζεται η σημερινή γενική συνέλευση της «Συμπαράταξης» η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 5 το απόγευμα. Μία συνέλευση όπου η ημερήσια διάταξη περιέχει τρία ζητήματα: Την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, την ανασυγκρότηση της Συμπαράταξης Λαρισαίων και την πορεία προς το μέλλον.

Ωστόσο, οι πληροφορίες από πολλές πλευρές, συμφωνούν πως το κλίμα ενόψει αυτής της διεργασίας μυρίζει… μπαρούτι, καθώς όλο αυτό το διάστημα καταγγέλλεται πως ο κ. Καλογιάννης επιχειρεί μεθοδεύσεις με στόχο να δρομολογήσει τη διαδοχή του, παραδίδοντας το «δαχτυλίδι» στον δικό του «εκλεκτό» υποψήφιο, απερχόμενο αντιδήμαρχο με τον οποίο όλα αυτά τα χρόνια διατηρεί στενότατες σχέσεις.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Λαρισαίων φέρεται πως θα επιμείνει σε διαδικασίες «κλειστού τύπου» όπως για παράδειγμα ο διορισμός της εκτελεστικής επιτροπής ή η επιλογή νέου επικεφαλής της δημοτικής ομάδας με ψηφοφορία μεταξύ των 14 νεοεκλεγέντων Δημοτικών Συμβούλων και όχι από τη βάση.

Σημεία που βρίσκουν σφόδρα αντίθετα πολλά στελέχη, που σήμερα αναμένεται – κατά πληροφορίες του οnlarissa.gr – να εκφραστούν ξεκάθαρα απέναντι στον κ. Καλογιάννη, ζητώντας ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες με τη βάση να έχει τον πρώτο λόγο, τόσο στην εκτελεστική, όσο και στον νέο επικεφαλής (οι 14 να δεσμευτούν πως θα ψηφίσουν ομόφωνα εκείνον που η βάση θα αναδείξει ως επικεφαλής). Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί, είναι η δήλωση εκλεγμένου που διερωτώταν «αν είναι δυνατό να αφήνουμε στην άκρη τους νέους και όλους εκείνους που έδωσαν μαζί μας τη μάχη, να τους φέρουμε στη γενική συνέλευση για να τους ανακοινώσουμε τη διορισμένη εκτελεστική ή τον διορισμένο επικεφαλής…»

Περισσότερα απόψε το βράδυ, μετά το πέρας της συνέλευσης…

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω