Γενί Τζαμί και οικία Αβραάμ Μουσών, μελλοντικό Μουσείο Πόλης. Δύο αναγνωρίσιμα, ιστορικά τοπόσημα της Λάρισας, με υψηλές προσδοκίες για τη συμβολή τους στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του Τόπου. Δύο σημαντικότατα κτίρια για τα οποία, αν και το τωρινό τους προφίλ φανερώνει στοιχεία φθοράς κι «εξοστρακισμού» από τα πράματα, εξελίξεις τρέχουν και δρομολογούνται για την άμεση ανάσυρσή τους στην επιφάνεια, την απόκτηση θέσης στην καθημερινότητα και τη «γέννηση» ευκαιριών για τη θεσσαλική πρωτεύουσα.
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με το οθωμανικό μνημείο. Σε τι φάση βρίσκονται οι εργασίες ανακατασκευής του;
Η πράξη, που τιτλοφορείται «Δημιουργία Σημείου Πολιτιστικής Διασύνδεσης – Γενί Τζαμί», εντάσσεται ως συνεχιζόμενη του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Θεσσαλίας 2014 – 2020 στο πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021 – 2027» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Αφορά στην αξιοποίηση του μνημείου ώστε να προσφέρει καινοτόμες και φιλικές ψηφιακές υπηρεσίες με σκοπό τη διαχείριση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του συνόλου του φάσματος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της περιοχής. Αποτελεί παρέμβαση αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ενός κτιρίου με αρχιτεκτονική αξία και πολιτιστικό ενδιαφέρον για την πόλη, που βρίσκεται σε σημαντική θέση σε σχέση με το πλέγμα διαδρομών ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της Λάρισας και έχει ανακηρυχτεί διατηρητέο.
Επίσης, περιλαμβάνει την προμήθεια του κατάλληλου λογισμικού για τη δημιουργία του σημείου πολιτιστικής διασύνδεσης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 352.247,05 ευρώ, ενώ -σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα- αυτό θα έχει υλοποιηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2026.
«Έγινε μια ριζική ανακαίνιση στον χώρο. Μένουν, όμως, λίγες εργασίες» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων κ. Χρήστος Τερζούδης μιλώντας στο onlarissa.gr. Κάνοντας μια ανασκόπηση του φυσικού αντικειμένου της πράξης σημείωσε πως μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τα εξής: «αντικατάσταση δαπέδου, αποξήλωση ψευδοροφής και τοποθέτηση νέας, αντικατάσταση της κεντρικής πόρτας εισόδου και των παραθύρων, χρωματισμοί, επίστρωση δαπέδου με κεραμικά πλακίδια, ανακαίνιση τουαλετών, αποξήλωση της υπάρχουσας ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης και πλήρη ανακατασκευή αυτής, τοποθέτηση νέων φωτιστικών, εγκατάσταση συστήματος ψύξης – θέρμανσης, τοποθέτηση σημάτων πυρασφάλειας». Ως προς το κατασκευαστικό μέρος, όπως εξήγησε, «μένουν δύο πράματα ακόμη: η επένδυση σημείων δαπέδου με γυαλί και η κατασκευή ενός αναβατορίου για Άτομα με Αναπηρία. Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει προμήθεια λογισμικού και εγκατάσταση ειδικών κατασκευών, ύψους 156.000 ευρώ. Πρόκειται για «πρωτότυπα διαδραστικά συστήματα, τα οποία στοχεύουν στην πληροφόρηση των επισκεπτών και την προώθηση του τουρισμού και του πολιτισμού μέσω βιωματικών τρόπων αλληλεπίδρασης, αλλά και μέσα από προηγμένες υπηρεσίες διαδραστικής ενημέρωσης, π.χ. διαδραστικοί χάρτες, εκπαιδευτικά παιχνίδια, παρουσίαση πληροφοριών σε οθόνη αφής» συμπλήρωσε ο κ. αντιδήμαρχος προσθέτοντας πως θα αναπτυχθούν ακόμη εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα.
Να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο του 2022, με την τοποθέτηση της υποφαινόμενης σκαλωσιάς στο εξωτερικό του μνημείου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες υποστήλωσης και αντιστήριξης του μιναρέ, που υπέστη ρηγματώσεις λόγω του καταστροφικού σεισμού του Μαρτίου 2021.
Ακολούθως, σε τροχιά υλοποίησης τίθεται η υπό έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων μελέτη με τίτλο «Αναστήλωση και ανάχρηση του κτιρίου Μουσών», που εντάσσεται στην πρόταση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Λαρισαίων στο πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021 – 2027» και χρηματοδοτείται από το «Αντώνης Τρίτσης».
Η οικία έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με το Ν 1469/50, γιατί είναι αξιόλογο δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα με στοιχεία ART NOUVEAU. Ο στόχος του έργου είναι διττός: η διάσωση και η ανάδειξη ενός εμβληματικής σημασίας για τη φυσιογνωμία της πόλης κτιρίου, καθώς και η επανάχρησή του ως χώρου πολιτιστικού κυττάρου με δράσεις επικεντρωμένες στην ιστορία της πόλης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα 2.280.000 ευρώ με τις εργασίες που προβλέπονται εν γένει να αφορούν σε «στερέωση και επισκευή, ενίσχυση του φέροντος οργανισμού σύμφωνα με τη στατική μελέτη, διαρρύθμιση ώστε το κτίριο να εξυπηρετεί τη καινούρια χρήση και να ανταποκρίνεται σε σύγχρονες προδιαγραφές, εκ νέου κατασκευή όλων των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων ώστε να καλύπτονται πλήρως λειτουργικά οι νέες χρήσεις των χώρων, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου».
Μάλιστα, στο σχέδιο συμπεριλαμβάνεται κι ο εξοπλισμός που θα επανδρώσει το κτίριο. «Περιμένουμε την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, γίνεται ένταξη στο ΕΣΠΑ και ξεκινάμε…» τόνισε καταληκτικά ο κ. Τερζούδης.
Οψόμεθα…
Ρεπορτάζ: Νικόλας Σελητσιανιώτης
Φωτογραφίες: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις