1.890 οικογένειες πλημμυροπαθών στο περίμενε… για την πρώτη κρατική αρωγή- Από την προηγούμενη Παρασκευή πιστώθηκαν τα χρήματα σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα

Οργή, αγανάκτηση, απελπισία και απόγνωση, είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που έχουν κυριέψει τους πληγέντες στον Βόλο και ολόκληρη τη Μαγνησία, καθώς τρεις εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, δεν υπάρχει καμία εικόνα πότε θα καταβληθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν στα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

Μολονότι σε Βόλο και τον υπόλοιπο νομό έχουν δηλωθεί με καταστροφές οικοσυσκευών 1.890 περιπτώσεις σπιτιών πληγέντων σε όλους τους δήμους, από την κρατική αρωγή ακόμη δεν έχει πιστωθεί ούτε ευρώ. Το χειρότερο δε είναι ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση πότε θα γίνει αυτό, καθώς το αρμόδιο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Φυσικών Καταστροφών δεν είναι σε θέση να απαντήσει με υπευθυνότητα.

Αντιθέτως την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταβολή κρατικής αρωγής για την αντικατάσταση οικοσκευής και την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών πληγέντων από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Με ποια κριτήρια προηγήθηκαν Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα δεν έχει γίνει γνωστό. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ που έσπευσε να επικοινωνήσει με το 2131331300 δεν μπόρεσε να βγάλει άκρη, αν και πότε θα γίνει πίστωση χρημάτων.

Την ώρα που οι πληγέντες δεν έχουν «πού τη κεφαλήν κλίναι», το σκοτάδι της ενημέρωσης… ξεκινά από το καθ’ ύλιν αρμόδιο υπουργείο να καταβάλλει αποζημιώσεις και να ανακουφίσει έστω πρόσκαιρα τους πλημμυροπαθείς.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, μέχρι προχθές Δευτέρα ανά δήμο για πλημμυρισμένα σπίτια και οικοσυσκευές που καταστράφηκαν και πρέπει να λάβουν οι πληγέντες την πρώτη καταβολή κρατικής αρωγής, είχαν κατατεθεί: Στον Δήμο Βόλου 950 αιτήσεις, στο Νότιο Πήλιο 570, στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου 120, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου 200, στον Δήμο Αλμυρού 50.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχει ορίσει ο κάθε δήμος για να συγκεντρώνονται οι αιτήσεις για τις ζημιές σε οικοσυσκευές των νοικοκυριών.

Οικογένειες εσπιτώθηκαν, μένουν σε συγγενείς και φίλους, άλλοι στεγάζονται σε ξενοδοχεία τα οποία πληρώνουν από την τσέπη τους, το εσωτερικό των σπιτιών τους είναι ακατάλληλο για να μείνουν, οι οικοσυσκευές τους έχουν «βυθιστεί» και από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, στην οποία ηγείται ο συντοπίτης υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, κανείς δεν είναι σε θέση να ενημερώσει πότε θα γίνει η πρώτη καταβολή κρατικής αγωγής για την αντικατάσταση οικοσυσκευής και την κάλυψη των πρώτων βιοτικών τους αναγκών.

 

«Πνιγήκαμε… πρώτοι και θα αποζημιωθούμε τελευταίοι»

«”Πνιγήκαμε” πρώτοι και θα αποζημιωθούμε τελευταίοι. Αυτό είναι πρωτάκουστο. Δεν είναι δυνατόν να επικοινωνούμε καθημερινά με την αρμόδια υπηρεσία και κανείς να μην είναι σε θέση να μάς ενημερώσει υπεύθυνα πότε θα πιστωθούν τα χρήματα», ξέσπασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έμπλεος οργής, ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, του οποίου το σπίτι στην οδό Καραμπατζάκη, όπως και άλλων συμπολιτών, έγινε «πλωτή πολιτεία», μόλις έσπασε το ποτάμι και τα ορμητικά νερά ξεχύθηκαν στους δρόμους σαν «ποτάμια».

Ο ίδιος και η οικογένειά του, όπως και άλλοι συμπολίτες, διαμένει σε ξενοδοχείο και πληρώνει από την τσέπη του τη διαμονή. Αυτό που τον καίει είναι ότι δεν υπάρχει μέριμνα από την πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει υπεύθυνα, πότε θα καταβληθεί η πρώτη κρατική αρωγή.

Οι συγκεκριμένες πληρωμές αφορούν περιπτώσεις δικαιούχων με κύρια κατοικία που βρίσκεται σε περιοχές που έχουν πληγεί ολικώς από τις πλημμύρες, όπως προέκυψαν μετά από συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, με την καταβολή της ενίσχυσης να έχει πραγματοποιηθεί αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης στο arogi.gov.gr, και ύστερα από διασταύρωση της ΑΑΔΕ που διαθέτει τα σχετικά στοιχεία, με τους ελέγχους και τις περαιτέρω διασταυρώσεις για τις εν λόγω περιπτώσεις να ακολουθούν τις επόμενες ημέρες σε συνέχεια και των σχετικών αυτοψιών.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης μέσω του arogi.gov.gr για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες, χορηγούνται ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, η οποία κυμαίνεται μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ για κύρια κατοικία και ενίσχυση για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες, η οποία ανέρχεται στα 600 ευρώ για κύρια κατοικία που έχει πληγεί.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην ΠΕ Μαγνησίας όπου αναφέρονται οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές, έχουν υποβληθεί μέχρι την περασμένη Δευτέρα περίπου 1.500 αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει περίπου 600 αυτοψίες, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία. Η διαδικασία συνεχίζεται.

 

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Περισσότερα Εδω