Η κοπή αιωνόβιων δέντρων κατά μήκος του χειμάρρου Κραυσίδωνα, έγινε αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων πολιτών και περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας. Πολίτες αλυσοδέθηκαν στους κορμούς δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεση τους στην πολιτική απόφαση που ελήφθη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, ως δέουσα για την προστασία και την οχύρωση της πόλης στο ενδεχόμενο νέων πλημμυρικών φαινομένων.

Οι επιστημονικές απόψεις που αναπτύχθηκαν διίστανται, ωστόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας και μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι κάτοικοι, και που το Δικαστήριο δήλωσε αναρμόδιο να λάβει σχετική απόφαση, προχώρησε στην κοπή των δέντρων.

Οι αντιδράσεις των πολιτών καθώς και οι έντονες διαμαρτυρίες συνεχίζονται και σήμερα στις 9.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Μαγνησίας νέα σύσκεψη με αντικείμενο το αν και κατά πόσο υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι ευθύνονται τα δέντρα για την πλημμύρα.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Νίκος Παπαπέτρος, σε παρέμβασή του σημειώνει:

Προφανώς είναι διαφορετικό ζήτημα ο καθαρισμός των ρεμάτων, αναγκαίος ούτως ή άλλως, από φερτά υλικά και προσβεβλημένα δένδρα, απ’ αυτό της αποκοπής των τελευταίων. Τούτο μάλλον έχει διαλάθει της προσοχής των αρμόδιων φορέων. Και αν μεν πρόκειται απλώς περί υπηρεσιών παραγόντων το πολιτικό ζήτημα αφορά αποκλειστικά και μόνον τον ασκούμενο επ’ αυτών έλεγχο. Εάν πρόκειται όμως περί πολιτικής αποφάσεως το ζήτημα αφορά όλους μας.

Είναι βέβαιο ότι οι πλημμύρες δεν προκλήθηκαν από τα υγιή δένδρα που βρισκόταν στα πρανή των χειμάρρων. Η φύση δεν λανθάνει τόσο εύκολα και ούτε εκδικείται για να χρειάζεται τη δική μας εκδικητική μανία. Εάν όμως η πιθανότητα λάθους αφορά εμάς, διοικητικούς ή πολιτικούς παράγοντες, η αποκατάσταση του λάθους είναι μάλλον αδύνατη. Ένα δένδρο τέτοιου μεγέθους, σαν και αυτά που βρίσκονταν στους χειμάρρους, θέλει τουλάχιστον 100 χρόνια για ν’ αναπτυχθεί. Και μόνο 10 λεπτά για να κοπεί! Τις συνέπειες των επόμενων 100 ετών δεν θα τις υποστούμε εμείς, αλλά τα παιδιά μας, που μάλλον η σκέψη τους περνάει σε δεύτερη μοίρα για μας.

Αν πάλι, με επιστημονικά κριτήρια και αξιολόγηση, οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι τα υφιστάμενα γερά δένδρα ευθύνονται για την υπερχείλιση των χειμάρρων, τότε δυοίν θάττερον; Ή οι προηγούμενες επιστημονικές εκτιμήσεις υπήρξαν λανθασμένες ή οι τωρινές. Και με την εκδοχή όμως ότι η σημερινή μας γνώση είναι ορθή και σωστά αποφασίσθηκε, σε διοικητικό επίπεδο, η κοπή των δένδρων, η ανελαστική εφαρμογή του νόμου (εδώ απόφασης) οδηγεί σε κατάχρηση. Και “εκάστη κατάχρησις γεννά δίκαιον” (Ροϊδης). Τελικά όμως, ποιό δίκαιο θα παράξουμε;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Περισσότερα Εδω