Μοιράσου το αρθρο!

Μαζικές είναι οι καταγγελίες που φτάνουν στα γραφεία της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας τις τελευταίες ημέρες για «εξώσεις» από παρόχους από τις υπηρεσίες ρεύματος και φυσικού αερίου.

Το τελευταίο διάστημα, και ενώ φαίνεται να παρουσιάζεται μία σταθερότητα όσον αφορά τις τιμές της κιλοβατώρας και των καυσίμων, όλο και περισσότεροι πολίτες διαμαρτύρονται ότι ιδιωτικοί πάροχοι «παγώνουν» την παροχή τους λόγω οφειλών, ακόμη και αν είναι για διάστημα δύο μηνών.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Λυχναρόπουλος ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους καταγγελίες που μέρα με τη μέρα αυξάνονται.

«Μετά από ένα διάστημα που καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε τις τράπεζες και τις εξώσεις σπιτιών λόγω funds, πλέον, αντιμετωπίζουμε και τις εξώσεις από παρόχους ρεύματος και φυσικού αερίου. Τα περιστατικά που λαμβάνουμε είναι πολλά και δεν αφορούν μία μόνο ιδιωτική εταιρεία, αλλά περισσότερες. Όπως μας ενημερώνουν οι καταναλωτές, λόγω οφειλών που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, ακόμη και αν είναι σε μικρό χρονικό διάστημα, οι εταιρείες προβαίνουν σε διακοπή παροχής και δικαστική πρόσκληση» αναφέρει ο κ. Λυχναρόπουλος.

Η τοπική ένωση αναζητά το μοτίβο για το πώς ακριβώς έχει ξεκινήσει η συγκεκριμένη διαδικασία από τις ιδιωτικές εταιρίες που δρουν, όπως επισημαίνει η ένωση, ανεξέλεγκτα.

«Εχουμε συνειδητοποιήσει ότι βάσει του κωδικού πελάτη και ανάλογα με το χρωστούμενο ποσό ενεργοποιείται αυτόματα εντολή διακοπής παροχής και, παράλληλα, αποστέλλεται μήνυμα που περιλαμβάνει εξωδικαστικές διαδικασίες ανάλογα το πρόγραμμα διαχείρισης πελατών» εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΝΚΑ.

Ο ίδιος κάνει λόγο για «εντολή διακοπής χωρίς συναίσθημα», καθώς, όπως υπογραμμίζει τα τοπικά παραρτήματα της εταιρείας δεν εξυπηρετούν τους καταναλωτές.

«Οι πολίτες έρχονται σε εμάς, με σκοπό να επικοινωνήσουμε με τα κεντρικά των τμημάτων πωλήσεων και να βρούμε έναν τρόπο διακανονισμού και ρύθμισης, μια και τα τοπικά καταστήματα δεν συνεργάζονται σε αυτόν τον τομέα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ηλικιωμένης Βολιώτισσας που έσπευσε σε τοπικό κατάστημα να ζητήσει ρύθμιση της οφειλής και το ποσό της δόσης που της όρισαν ξεπερνούσε τη μηνιαία σύνταξή της» εξηγεί.

Ωστόσο, ο κ. Λυχναρόπουλος αναφέρθηκε, ακόμη, και στο γεγονός ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι ανταγωνιστικοί πάροχοι προσεγγίζουν τους καταναλωτές, προκειμένου να αλλάξουν το συμβόλαιό τους και την εταιρεία, υποσχόμενοι διαγραφή χρέους, γεγονός που σε αρκετές περιπτώσεις δεν ενδείκνυται βάσει των «ψιλών γραμμάτων».

Φόβος για τους λογαριασμούς χωρίς επιδότηση

Ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου- Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Λυχναρόπουλος θίγει επίσης το θέμα, τι μέλλει γενέσθαι μετά το τέλος των επιδοτήσεων.

Ο φόβος ότι μπαίνοντας στο Φθινόπωρο οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος μπορεί να περιλαμβάνουν πάλι τη ρήτρα αναπροσαρμογής, προκαλεί από τώρα αγωνία στους καταναλωτές.

Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση αποφάσισε τη χορήγηση ενισχύσεων και για τους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουνίου, ενώ παρέτεινε και τα άλλα έκτακτα μέτρα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, που έληγαν τον Ιούνιο.

«Πρέπει να υπάρξει μία μόνιμη λύση, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις τους. Τώρα είναι γεγονός ότι οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν περιέλθει σε μία σχετική κανονικότητα μετά από ένα «εξοντωτικό» ράλι τον περασμένο χειμώνα. Με το άγχος αν και μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις τα νοικοκυριά δεν μπορούν να υπολογίσουν τις δαπάνες του μήνα», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος.

«Ούτε μπορούν οι καταναλωτές κάθε μήνα να κάθονται να συγκρίνουν τις τιμές από μήνα σε μήνα και ανάλογα να αποφασίζουν σε ποιον πάροχο θα ενταχθούν για να τύχουν καλύτερου τιμολογίου», πρόσθεσε ο κ. Λυχναρόπουλος.

Περισσότερα Εδω