Με ερώτησή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.κ. Γαργάλας και Ριζόπουλος θέτουν στην δημοτική αρχή το θέμα του Κοιμητηρίου στη Ν. Ιωνία περιγράφοντας την κατάσταση του μνημείου που έχει κριθεί διατηρητέο. Τονίζουν ότι δεν έχει γίνει τίποτα για την αποκατάσταση του χώρου ακόμη από τις πλημμύρες, ενώ σε πολλά σημεία εγκυμονούνται κίνδυνοι ακόμη και για την υγεία των εργαζομένων της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων που είναι ούτως η άλλως υποστελεχωμένη.
Η ερώτηση
Είναι γνωστό πως το Κοιμητήριο της Νέας Ιωνίας έχει κηρυχθεί στο σύνολό του Διατηρητέο μνημείο ενταγμένο σύμφωνα με το ΦΕΚ.506/β/1-7-1996.
Στην 16η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου Βόλου το κονδύλι που προβλεπόταν για εργασίες στα Κοιμητήρια Βόλου και Νέας Ιωνίας μειώθηκε από 100.000 που αρχικά προβλεπόταν κατά 99.900 ευρώ και τελικά κατέληξε στα 100 ευρώ.
Την ίδια στιγμή το ανθρώπινο δυναμικό, με την πολιτική που ακολουθείται διαχρονικά από τις Κυβερνήσεις και εφαρμόζεται πιστά από την σημερινή δημοτική αρχή, έχει απομειωθεί και η αρμόδια Υπηρεσία, όπως και οι περισσότερες άλλωστε του Δήμου, είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένες σε έμψυχο δυναμικό και με μεγάλες ελλείψεις σε υλικές υποστηρίξεις.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η κατάσταση στον εσωτερικό χώρο του Κοιμητηρίου, όπως οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες αποδεικνύουν, να είναι επιεικώς απαράδεκτη και σε κάθε περίπτωση προσβλητική για την μνήμη των ανθρώπων μεταξύ αυτών και όσων έχουν ταφεί στον χώρο των πεσόντων πολέμου, απαράδεκτη για τον χώρο του Μνημείου και εξαιρετικά επικίνδυνη υγειονομικά για την ζωή των εργαζομένων, των επισκεπτών αλλά και των περιοίκων , ιδιαίτερα των όμορων στο Βόρειο τμήμα και στην οδό Μ. Μερκούρη, του Μνημείου.
Τα πεσμένα και επικίνδυνα δένδρα εντός του Κοιμητηρίου, παρακειμένως της εισόδου του, από την εποχή του Daniel και του Elias παραμένουν εκεί, ενώ κάποια άλλα εντός του χώρου που είχαν πέσει έχουν απομακρυνθεί και στο ενδιάμεσο τα δυο εμβληματικά Κυπαρίσσια έξω από την είσοδο του Κοιμητηρίου έχουν χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις και άδειες κοπεί.
Οι όποιες εργασίες συντήρησης του χώρου φαίνεται πως τελικά επαφίενται στην καλή θέληση και στην αυταπάρνηση του ελλιπέστατου μόνιμου προσωπικού και στην όποια υποβοήθηση έχουν από εργαζόμενους που εργάζονται με το καθεστώς των συμβάσεων. Ο σχεδιασμός και η δέουσα προσοχή της αρμόδιας αντιδημαρχίας και της δημοτικής αρχής είναι πασιφανές πως εκλείπει παντελώς και οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται με αυτόματο πιλότο και κατά την κρίση των εργαζομένων, χωρίς πρόγραμμα, μέθοδο, έλεγχο και απολογισμό.
Ερωτάται η δημοτική αρχή.
- Ποιο το σχέδιο της δημοτικής αρχής για την αποκατάσταση του χώρου και την επαναφορά του σε κατάσταση αρμόζουσα στον χαρακτήρα του Μνημείου;
- Ποιο το χρονικό διάστημα υλοποίησης του όποιου σχεδίου υπάρχει;
- Πόσους εργαζόμενους διαθέτει η Υπηρεσία για τον χώρο αυτό;
- Ποιο το σχέδιο της για την πλήρωση των κενών αλλά εξαιρετικά απαιτουμένων θέσεων εργασίας για τον χώρο και ποιος ο απαιτούμενος αριθμός τους;
- Ποια η πορεία υλοποίησης προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την ουσιαστική μετατροπή του χώρου σε Μουσειακό χώρο με βάση προμελέτη που ήδη έχει εγκριθεί της Δ/νσης Κοιμητηρίων;
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Γαργάλας Κώστας
Ριζόπουλος Αποστόλης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω