Μετά από αρκετά χρόνια που η οικοδομή είχε «νεκρώσει», είναι γεγονός ότι ο κλάδος τα δύο τελευταία χρόνια διάγει περίοδο ανάκαμψης, καθώς από τη μία διάφορα δημόσια έργα και από την άλλη η ανέγερση νέων οικοδομών δίνεται η δυνατότητα να εξασφαλιστεί μεροκάματο σε μία πλειάδα οικοδόμων και άλλων εργατοτεχνιτών που δραστηριοποιούνται γύρω από την οικοδομή.

Δε λείπουν ωστόσο τα προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη «μαύρη εργασία» που άρχισε ξανά να «ανθεί», κυρίως αναφορικά με τις αποδοχές που αφορούν στην υπερωριακή απασχόληση, καθώς ούτε δηλώνεται ούτε αμείβεται.

Την ίδια ώρα τα «λειψά» ένσημα έχουν ως συνέπεια πολλοί οικοδόμοι, που έχουν κυριολεκτικά δαπανήσει τη ζωή τους πάνω σε σκαλωσιές, να μη μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα σύνταξη και να συνεχίζουν να εργάζονται τουλάχιστον έως τα 67 τους χρόνια.

Οι αναφορές ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρείται η συλλογική σύμβαση εργασίας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο λένε οι ίδιοι οι εργάτες, με το τοπικό συνδικάτο και την ομοσπονδία του κλάδου να πιέζουν στο υπουργείο εργασίας να καταστεί υποχρεωτική σε όλο το εύρος των συναφών με την οικοδομή επαγγελμάτων.

«Αυτή τη στιγμή η Συλλογική Σύμβαση εργασίας μας, δεν κηρύσσεται αδικαιολόγητα υποχρεωτική από το υπουργείο εργασίας ώστε να κλείσουν τα παράθυρα και να μην την εφαρμόζουν μόνο αυτοί που την έχουν υπογράψει, αλλά γενικώς να είναι υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες του κλάδου. Υπάρχουν εργαζόμενοι οικοδόμοι που προσλαμβάνονται σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες για να γλυτώνουν την υποχρεωτικότητα δεν έχουν υπογράψει τη συλλογική σύμβαση εργασίας κι αυτό είναι σε βάρος του κλάδου», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος Κώστας Σιάρρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο παρατηρείται εργαζόμενοι στην οικοδομή να ασφαλίζονται με τα μισά ένσημα σε σχέση με αυτά που δουλεύουν τις μέρες εργασίας, ενώ παράλληλα υπάρχουν εκείνοι που δουλεύουν για να πάρουν ένα μεροκάματο υπερωριακά, χωρίς να δηλώνονται οι υπερωρίες και χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες προσαυξήσεις.

«Είναι γεγονός ότι πολλοί οικοδόμοι πλησιάζοντας προς τη σύνταξη δεν έχουν τα ένσημα γιατί δεν τους είχαν εντάξει όλα τα χρόνια σε ασφάλιση και την περίοδο της κρίσης και την περίοδο τώρα που υπάρχει μία σχετική ανάκαμψη. Αδυνατούν να αναπληρώσουν τα ένσημα που χάθηκαν την περίοδο της μεγάλης ανεργίας στον κλάδο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται «στην κόψη του ξυραφιού» για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά και όσοι τελικά καταφέρουν να πάρουν σύνταξη, αυτή δεν θα ξεπερνά τα κατώτερα όρια, λόγω των κενών ασφάλισης», συνεχίζει ο κ. Σιάρρας.

Τέλος, όπως επίσης ανέφερε ο ίδιος, η δουλειά στον κλάδο τους μπορεί να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, τα προβλήματα τους όμως οξύνονται και το μεροκάματό τους «εξανεμίζεται» από την μεγάλη ακρίβεια.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Περισσότερα Εδω