Διαστάσεις χιονοστιβάδας τείνει να λάβει το φαινόμενο της επιστροφής στους εργοδότες των χρημάτων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ από τους εργαζομένους τους στον Βόλο. Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο στην Ομάδα Αλληλοβοήθειας Βόλου έχουν φτάσει επώνυμες καταγγελίες για 20 περιπτώσεις τέτοιων πρακτικών, με το φαινόμενο αντί να ατονεί, να δείχνει πως φουντώνει όλο και περισσότερο.
Παράλληλα ορισμένες καταγγελίες έχουν γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας που έχει καλέσει εργοδότες να διατυπώσουν τις θέσεις τους για το εάν πράγματι παρακράτησαν το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος των 534 των εργαζομένων τους. Η τακτική, που σύμφωνα με τις καταγγελίες ακολουθούν οι εργοδότες είναι απλή. Αφού πιστωθεί στους λογαριασμούς των εργαζομένων, που η σύμβαση εργασίας τους βρίσκεται σε αναστολή, το επίδομα ειδικού σκοπού, τους παρακινούν να μεταβούν στην τράπεζα για να πάρουν τα 534 ευρώ και κατόπιν να τους τα παραδώσουν. Τους λένε πώς θα τους δίνουν από αυτά έναντι 50 ευρώ την εβδομάδα για να μπορέσουν να καλύψουν κάποια έξοδα, ζητώντας τους να βοηθήσουν την επιχείρηση στη δύσκολη αυτή συγκυρία, και όταν η κατάσταση βελτιωθεί θα επανέλθουν στην εργασία τους. Επιπλέον τους καλούν να μην προβούν σε καταγγελία εναντίον τους στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), γιατί μόλις λήξει η προστατευτική περίοδος που έχει ορίσει το υπουργείο για απαγόρευση απολύσεων σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας (το χρονικό διάστημα δηλαδή που διαρκεί η αναστολή) θα τους «δείξουν την έξοδο» από την επιχείρηση. Άμα όμως συμμορφωθούν και δεν προβάλουν αντιρρήσεις θα καταφέρουν να κρατήσουν τη δουλειά τους.
Η τακτική αυτή έχει ως συνέπεια οι εργοδότες, εκτός των άλλων ενισχύσεων που δέχονται από το κράτος (επιστρεπτέα, πάγωμα καταβολής εισφορών) να ενθυλακώνουν 334 τον μήνα, χρήματα που δίνει η Πολιτεία αποκλειστικά στους εργαζόμενους… Η συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών που ακολουθούν τη συγκεκριμένη παράνομη τακτική δραστηριοποιείται, σύμφωνα με τις καταγγελίες, στον τριτογενή τομέα, με τους περισσότερους από τους εργαζόμενους να απασχολούνται ως υπάλληλοι γραφείου. Μάλιστα δεν πρόκειται για νεαρούς στην ηλικία, καθώς είναι άτομα από 30 έως 45 ετών με οικογένειες και παιδιά, που κατά μέσο όρο δεν λάμβαναν υψηλούς μισθούς, αλλά περίπου 550 ευρώ. «Ζούνε με 200 ευρώ τον μήνα και αφού πληρώνουν ρεύμα και άλλους λογαριασμούς, ξεμένουν από χρήματα και για να μαγειρέψουν λίγα όσπρια, με λίγο λάδι τηλεφωνούν στην Ομάδα για να τους βοηθήσουμε» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της εθελοντικής δράσης.
Υπαρκτό το ζήτημα
Καταγγελίες για ανάλογες πρακτικές έχουν γίνει και στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας, ωστόσο, είναι δύσκολο να αποδειχθεί και να τιμωρηθούν οι εργοδότες, από τη στιγμή που οι επιθεωρητές δεν έχουν την αρμοδιότητα να λαμβάνουν μαρτυρικές καταθέσεις, όπως οι αστυνομικοί υπάλληλοι. Σύμφωνα με πηγές του ΣΕΠΕ τα χρήματα τα δίνουν οι εργαζόμενοι στους εργοδότες στο χέρι, χωρίς να υπάρχει κάποια απτή απόδειξη, παρά μόνο εάν το παραδεχθεί από μόνος του ο ίδιος ο εργοδότης φοβούμενος τις συνέπειες από το ΣΕΠΕ, υποσχόμενος ότι θα τα επιστρέψει πίσω. «Έχουν γίνει κάποιες καταγγελίες, όμως είναι περίπτωση που δύσκολα μπορεί να αποδειχθεί» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Γιώργος Στεργίου