Το πρόβλημα της δυσκολίας εύρεσης εργασίας για άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα στην ελληνική αγορά εργασίας. Παρά την ανάγκη των επιχειρήσεων για εργατικό δυναμικό, πολλοί εργοδότες παραβλέπουν υποψηφίους μεγαλύτερης ηλικίας, επιλέγοντας νεότερους εργαζόμενους. Το φαινόμενο αυτό συνιστά ξεκάθαρη ηλικιακή διάκριση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της ίσης μεταχείρισης στην εργασία.
Ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα, τονίζοντας ότι η προκατάληψη απέναντι σε μεγαλύτερους εργαζόμενους παραμένει έντονη. Όπως δήλωσε, οι εργοδότες συχνά αγνοούν βιογραφικά ατόμων άνω των 50 ετών, παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει ελλείψεις σε προσωπικό.
Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η κυβέρνηση έχει προωθήσει ειδικά προγράμματα απασχόλησης για ανέργους άνω των 55 ετών. Ένα από αυτά, που αφορούσε θέσεις εργασίας σε δήμους και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καλύπτοντας 26.500 θέσεις.
Η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σύντομα θα προκηρυχθούν νέες θέσεις μέσω αντίστοιχων προγραμμάτων, προσφέροντας στους ανέργους αυτής της ηλικιακής ομάδας τη δυνατότητα για τουλάχιστον δύο χρόνια απασχόλησης.
Η εργασιακή ένταξη των ατόμων 50+ δεν είναι μόνο ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και οικονομικής αναγκαιότητας. Η εμπειρία, η εξειδίκευση και η επαγγελματική συνέπεια των μεγαλύτερων εργαζομένων αποτελούν πολύτιμα προσόντα για κάθε επιχείρηση. Ωστόσο, η αλλαγή της νοοτροπίας και η καταπολέμηση των στερεοτύπων απαιτούν στοχευμένες πολιτικές και ευαισθητοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου.
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω