Μία Βολιώτισσα ιατρός, η οποία διαπρέπει στις ΗΠΑ, αποχαιρετά το 2021 με μία σημαντική διάκριση. Η Φιορίνα Κυρίτση, επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας- Ογκολογίας στο «Mount Sinai Icahn School of Medicine» της Νέας Υόρκης και διευθύντρια των Ειδικών Κέντρων Υγείας του φημισμένου νοσηλευτικού ιδρύματος, ανακηρύχθηκε «Γυναίκα της Χρονιάς».
Η επιτυχημένη επιστήμονας επιβραβεύθηκε για τη δράση της από την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ». Το ομογενειακό έντυπο, που κουβαλάει ιστορία ενός και πλέον αιώνα, φέτος απένειμε τον τίτλο εξ ημισείας στην κ. Κυρίτση, αλλά και την Πατρινή συνάδελφό της, κ. Παναγιώτα Χριστιά, επίκουρη καθηγήτρια Καρδιολογίας στο νοσοκομείο «Mount Sinai». Η βράβευση ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα, ενώ σε συνέντευξή της που φιλοξενήθηκε στον «Εθνικό Κήρυκα» μίλησε για τη ζωή της, αλλά και τον δύσκολο δρόμο προς την καταξίωση και τη διεθνή αναγνώριση.
Η Ιατρική βρίσκεται στο… DNA της οικογένειας από τον Βόλο, αφού τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η αδελφή της. Όσον αφορά στη Φιορίνα Κυρίτση, πήρε με άριστα το πτυχίο Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς ανέγνωσε τον όρκο στο τμήμα της, έχοντας συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία. Αν και στην Ελλάδα της δόθηκε η ευκαιρία να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, μέσα από τη διδακτορική θέση που της δόθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επί της Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, εκείνη διεκδίκησε πολλά περισσότερα στην καριέρα της και με την παρότρυνση ενός φίλου της οικογένειάς της, κατέληξε στην Αμερική. Έτσι, στο πλαίσιο της ειδικότητάς της στην Παθολογία, βρέθηκε στο πανεπιστήμιο «George Washington» της Ουάσιγκτον. Παράμεινε στην αμερικανική πρωτεύουσα, καθώς συνέχισε με Αιματολογία – Ογκολογία στο πανεπιστήμιο Georgetown. Πριν από τεσσεράμισι χρόνια πέρασε για πρώτη φορά την πύλη του «Mount Sinai» στη Νέα Υόρκη, όπου εξακολουθεί να εργάζεται μέχρι σήμερα. Στο ξέσπασμα δε της πανδημίας του κορωνοϊού, η κ. Κυρίτση μίλησε πολλές φορές σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης για τις συνθήκες… πολέμου που επικράτησαν στην αμερικανική μεγαλούπολη λόγω του Covid-19.
Η Φιορίνα Κυρίτση συνδυάζει άριστα την άσκηση της ιατρικής με τη μητρότητα, αφού έχει αποκτήσει ένα κορίτσι. Μιλώντας δε στον «Εθνικό Κήρυκα», δεν έκρυψε ότι η κόρη της προτιμάει τον Βόλο από το… «Μεγάλο Μήλο». «Η κόρη μου δεν θέλει να μεγαλώσει εδώ, θέλει να πάει στον Βόλο. Αγαπάει τους παππούδες, την οικογένειά μας και την Ελλάδα. Όμως, θεωρώ ότι η Νέα Υόρκη είναι ένα μέρος πολυπολιτισμικό και έχει, πέρα από ζητήματα έκθεσης σε πολιτιστικά ερεθίσματα, μεγάλες ευκαιρίες για δουλειά και εκπαίδευση. Ιδανικά η Νέα Υόρκη είναι ένας τόπος που σου μαθαίνει πράγματα, έστω και με τον σκληρό τρόπο. Οι Νεοϋορκέζοι δεν είναι οι πιο εύκολοι άνθρωποι, όλα κινούνται γρήγορα και άπαντες πρέπει να συμβαδίζουν με αυτόν τον ρυθμό. Θα ήθελα να έχει αυτές τις ευκαιρίες. Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζω ότι ο άνθρωπος και ο γιατρός στον οποίο εξελίχθηκα οφείλονται στην Ελλάδα και τα ερεθίσματα που είχα στην οικογένειά μου. Άλλωστε, πρόκειται για ένα περιβάλλον που είναι πιο δεμένο και σαν κοινωνία και σαν κοινότητα. Παράλληλα είναι λιγότερο στρεσογόνο», εξομολογήθηκε.
Όσο για το πώς νιώθει, έπειτα από την ανάδειξή της ως «Γυναίκα της Χρονιάς» από το γνωστό έντυπο της Διασποράς; «Είναι μεγάλη τιμή μια τέτοιου είδους αναγνώριση. Πραγματικά με τιμά ότι αναγνωρίστηκε το έργο μας, τόσο εμού όσο και άλλων γυναικών στο νοσοκομείο. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, παραμένοντας πάνω από όλα άνθρωποι. Όσο παραμένουμε δεμένοι, θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε, παράλληλα με τη βοήθεια της επιστήμης φυσικά», τόνισε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις που έκανε στον «Εθνικό Κήρυκα» με αφορμή τη βράβευσή της.
Χριστόφορος Σεμέργελης