Σε ένα ιδιαίτερο βιωματικό εργαστήρι είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος οι μαθητές και οι μαθήτριες της πρώτης τάξης (Α3) του 5ου και 10ου Γυμνασίου Λάρισας στο πλαίσιο της διασχολικής τους συνεργασίας για την υλοποίηση του πολιτιστικού προγράμματος «Εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν…».
Οι μαθητές «ζωντάνεψαν» τους ήρωες εφηβικών λογοτεχνικών βιβλίων που διάβασαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και εξέθεσαν τον εαυτό τους στους συμμαθητές τους προς … ανάγνωση. Η θεματολογία αφορά την αποδοχή της διαφορετικότητας και την αξία της φιλίας. Κατάφεραν να μπουν στα «παπούτσια» των ηρώων και με τη σειρά τους έβαλαν στη θέση του ήρωα τους συμμαθητές τους και τους προβλημάτισαν.
Πιο συγκεκριμένα, η Εύα Καμπά, η ηρωίδα από το βιβλίο «Με τα Φτερά της ψυχής», της Βεατρίκης Σαΐας Μαγρίζου, έκλεψε την παράσταση με την ομιλία της στους συμμαθητές της, καθώς βρήκε το θάρρος να τους εξηγήσει την πάθηση που της δημιούργησε κινητικά προβλήματα και να ζητήσει να την αντιμετωπίσουν χωρίς οίκτο, ίση προς ίσους. Η «Λεώνη», η ηρωίδα του ομώνυμου βιβλίου της Μαρίας Πυλιώτη, που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, προκάλεσε τον θαυμασμό για το ψυχικό της σθένος και για την διαρκή δημιουργική της προσπάθεια. Ο Όγκι, ο ήρωας στο βιβλίο «Ο Όγκι κι εγώ» του Palacio R.G., μίλησε από καρδιάς για τις δυσκολίες που του δημιούργησε το δύσμορφο πρόσωπό του στις σχέσεις με τους συμμαθητές του, τη μοναξιά και την περιθωριοποίηση που βίωσε στο σχολείο και τον αγώνα του να τον αποδεχτούν. Συγκίνησε και εντυπωσίασε για τη δύναμη της ψυχής του και χάρηκαν που απέκτησε φίλους. Ο τυφλός γάτος Μαξ που έβλεπε μέσα από τα μάτια του ποντικού Μιξ, ο γάτος Ζορμπάς και οι φίλοι του που χάρισαν αμέριστη αγάπη σε ένα μικρό γλαρόπουλο και το έμαθαν να πετάει, στα δυο βιβλία του Σεπούλβεδα έδωσαν ένα καλό παράδειγμα αποδοχής του διαφορετικού. Η Άννα που της αρέσει να ζωγραφίζει παντού, στο χαρτί, στον καμβά, στους τοίχους και μπλέκει σε εφηβικές περιπέτειες γκράφιτι στο βιβλίο «Κοραλλιογενής ύφαλος» της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου, ο Κωστής που φοβάται πως θα χάσει τους φίλους και θα ξεχάσει την ελληνική γλώσσα, επειδή μεταναστεύουν οικογενειακώς στη Γαλλία στο βιβλίο «Ο Κωστής και οι χαμένες λέξεις», προβληματίζουν τους συμμαθητές τους.
Οι μαθητές, μέσα από ορισμένες τεχνικές θεάτρου, όπως «Ανακριτική καρέκλα», «Πάρε θέση», «Διάδρομος συνείδησης» γνώρισαν τους ήρωες, έμαθαν την ιστορία τους, ανέδειξαν τα βασικά μηνύματα, συζήτησαν, προβληματίστηκαν, ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους και επισφράγισαν τη συνάντησή τους προσυπογράφοντας το σύνθημα «Είμαστε Διαφορετικοί, Είμαστε Φίλοι».
Σκοπός αυτού του βιωματικού εργαστηρίου αλλά και του πολιτιστικού προγράμματος είναι η εμπλοκή των μαθητών και των δύο σχολείων στην ανάγνωση ή στο άκουσμα ενός τουλάχιστον βιβλίου, η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και του ομαδικού πνεύματος, η αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών μαθητών και εκπαιδευτικών, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ανάδειξη της φιλίας και της αρμονικής συνύπαρξης.
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Σχέδιο Δράσης «Όταν τα βιβλία … συνομιλούν», με σκοπό τη διάχυση καλών πρακτικών και καινοτόμων διδακτικών προσεγγίσεων για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας μέσα από μία διαδικασία εκπαιδευτική και ψυχαγωγική.
Το εργαστήρι υλοποιήθηκε με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών: Δεληζώνα Ζωή, Δ/ντρια και Κανάκη Βικτωρία, Υποδ/ντρια του 5ου Γυμνασίου Λάρισας, και Νάντια Παπαδοπούλου, Δ/ντρια και Μέρτζου Κατερίνα, καθηγήτρια Γερμανικής Φιλολογίας του 10ου Γυμνασίου Λάρισας.
Ευχαριστούμε θερμά την κα Δήμητρα Κουκουράβα για την παραχώρηση του χώρου στο κηποθέατρο Αλκαζάρ
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις