Ένα βρέφος μόλις 52 ημερών που νοσηλευόταν διασωληνωμένο με κορονοϊό εδώ ένα μήνα στη ΜΕΘ νεογνών του Ιπποκρατείου δεν τα κατάφερε και έχασε τη ζωή του.
«Είχε γεννηθεί στις 30 Νοεμβρίου, πήγε στα ΤΕΠ στις 12 Δεκεμβρίου, διασωληνώθηκε, κατέληξε χθες το βράδυ, υπήρχε ανεμβολίαστο περιβάλλον», ανέφερε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα.
Μία ανεμβολίαστη έγκυος σε δίδυμη κύηση νοσηλεύεται διασωληνωμένη με παραλλαγή «Ο» στο Αττικόν. Έπαθε μυοκαρδίτιδα και δυστυχώς έχασε τα έμβρυα.
Στο ίδιο νοσοκομείο, άλλοι 3 διασωληνωμένοι, ένας 25χρονος με σοβαρό υποκείμενο και 2 ηλικιωμένοι φέρουν τη συγκεκριμένη παραλλαγή.
Στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου ένα 15χρονος νοσηλεύεται με επιπλοκές του κορονοϊού αλλά χωρίς να διασωληνωθεί. Οι γιατροί παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υγείας του.
«Η «Όμικρον» σίγουρα είναι πιο ήπια από τη «Δέλτα», αλλά όχι τόσο. Η «Όμικρον» στέλνει κόσμο στο νοσοκομείο. Κάποιοι θα νοσήσουν βαριά, ιδίως αν είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν κάνει την 3η δόση. Έχουμε 3 διασωληνωμένους με «Όμικρον»», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
«Επικίνδυνος εχθρός»
Η νόσηση με «Ο» έχει ήπια συμπτώματα αλλά οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν, τονίζουν σε κάθε ύφος οι επιστήμονες.
Αν και η πανδημία έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, οι σκληροί δείκτες επιμένουν. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 323.060 τεστ, 18.869 κρούσματα, 688 διασωληνωμένους, 81 θανάτους.
«Το κύμα της Ο έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης, κατά πόσο αυτή θα συνεχιστεί, πρέπει να αναμένουμε», επεσήμανε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Τις τελευταίες 15 ημέρες το 93,4% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους είναι είτε ανεμβολίαστοι είτε χωρίς αναμνηστική δόση.
Η παραλλαγή «Ο» ευθύνεται για το 80-90% των κρουσμάτων, ενώ οι νοσηλείες σε όλη τη χώρα οφείλονται ακόμη κατά 50% στη «Δ».
Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 170.000 ενεργά κρούσματα.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες για να υπάρξει μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και θανάτων.
Τι λένε οι ειδικοί για το θάνατο του βρέφους
Ο θάνατος του βρέφους προκαλεί απέραντη θλίψη και μεγάλα ερωτήματα για το πώς ένα τόσο μικρό παιδί, που κατά κανόνα τα παιδιά νοσούν πολύ ήπια, νόσησε τόσο βαριά.
Το κοριτσάκι γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου, δεν γεννήθηκε πρόωρα και δεν είχε υποκείμενο νόσημα. Νόσησε από κορονοϊό και μεταφέρθηκε στα επείγοντα μόλις 9 ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες κόλλησε από τους ανεμβολίαστους γονείς του. Είχε νοσήσει και η μητέρα του αλλά με ήπια συμπτώματα.
Τρεις εβδομάδες από την έναρξη της νοσηλείας του βγήκε αρνητικό στον κορονοϊό, όμως εμφάνιζε βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και είχε ήδη διασωληνωθεί και παρά τη μάχη των γιατρών, το βρέφος κατέληξε χθες.
Είναι μία σπάνια περίπτωση αλλά μπορεί να συμβεί λένε οι επιστήμονες.
Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες παιδιών, αλλά παραμένουν χαμηλές σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, είναι στο 2% του συνόλου των νοσηλειών. Ειδικά η μετάλλαξη Όμικρον στα παιδιά, εμφανίζεται με ηπιότερη μορφή και τα παιδιά που χρειάζεται να νοσηλευθούν βγαίνουν ταχύτερα από το νοσοκομείο.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη