Ο «ισχυρός άνδρας» της ΕΟΚ στάθηκε στο πνεύμα ενότητας μεταξύ των θεσμικών φορέων, το νέο «σπίτι» του ελληνικού μπάσκετ και τις νέες πρακτικές εντός της Ομοσπονδίας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Κατά την παρουσία του στο σημερινό συνέδριο, με θεματικό άξονα τη διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πολιτείας & του Υφυπουργείου Αθλητισμού.
Του Γιάννη Νικηφοράκη.
Παρακολουθήστε τις τοποθετήσεις του κ. Λιόλιου:
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης:
Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς η ερώτηση που «γεννάται» είναι η εξής: γιατί είστε εδώ, ποιος είναι ο λόγος κατά τον οποίο παρευρίσκεστε στη σημερινή εκδήλωση, βάσει και της παρουσίας σας στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου ήταν και εκεί ο –Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού– κ. Αυγενάκης;
«Πρώτα απ’ όλα, να πω ότι οπουδήποτε υπάρχει αθλητική εκδήλωση, κινεί το ενδιαφέρον μου· επειδή, ο αθλητισμός είναι ενιαίος & δεν ξεχωρίζει εξαιτίας των διαφορετικών Ομοσπονδιών.
Εκπροσωπώ –παραδείγματος χάριν– του μπάσκετ, ένα κομμάτι του ελληνικού αθλητισμού και νοιάζομαι για όλες τις υπόλοιπες δράσεις· γιατί, μαζί διαμορφώνουμε το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού.
Όπως ήμουν στο Ολυμπιακό Χωριό, λοιπόν, έτσι ήμουν παρών στο Ράλλυ Ακρόπολις και σε αρκετές ειδικές διαδρομές του.
Επιπλέον, είδα εδώ πέρα όλη την παρουσίαση σε συνδυασμό με πάρα πολύ όμορφα στοιχεία· τα οποία, με βοηθούν και στο δικό μου κομμάτι, που αφορά την ΕΟΚ».
Είδαμε κατ’ ιδίαν συζητήσεις σας με τον κ. Αυγενάκη· τι σημαίνει και τι συμβολίζει το γεγονός αυτό για την ΕΟΚ;
«Νομίζω ότι όλες οι Ομοσπονδίες πρέπει να έχουν αγαστή συνεργασία με τους αρμόδιους Υπουργούς Αθλητισμού· για ποιον λόγο;
Διότι, η άριστη συνεννόηση μεταξύ τους δημιουργεί καλύτερα αποτελέσματα. Πόσω μάλλον λοιπόν, έχοντας προσωπική επαφή με έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει υπηρετήσει και βοηθήσει πάρα πολύ τον αθλητισμό· φαίνεται αυτό, άλλωστε.
Ο κ. Αυγενάκης έχει πραγματοποιήσει εκπληκτικές κινήσεις στα δύο χρόνια έντονης δράσης του, έχοντας φέρει μεγάλες διοργανώσεις στην Ελλάδα.
Ευελπιστώ ότι θα μπορούμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και με το μπάσκετ, φέρνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα».
Ένα ανοιχτό ζήτημα όσον αφορά την ΕΟΚ, είναι η εύρεση το χώρου των καινούργιων γραφείων. Πώς σχετίζεται αυτό το δεδομένο, με την παρουσία σας στη συνάντηση του Ολυμπιακού Χωριού;
«Θα σας πω κάτι· ένας από τους στόχους της Ομοσπονδίας δεν είναι η εύρεση των γραφείων, αλλά να υπάρχει συνολικά το “σπίτι” του μπάσκετ.
Δεν αποτελεί θέμα γραφείων, αλλά να ενωθεί όλο το άθλημα που είναι διάσπαρτο παντού και παράλληλα να στεγαστεί σε έναν χώρο και το μουσείο του μπάσκετ.
Μακάρι να μας έκανε ο χώρος που είναι στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου βρισκόμαστε τώρα· ωστόσο, χωροταξικά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εκεί.
Δεν είναι καλό να γίνονται πολλές αλλαγές, οπότε –με υπομονή και επιμονή– προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση για το μέλλον. Δεν αποτελεί κάτι που θα γίνει άμεσα, αλλά πρόκειται να σχεδιαστεί στο μέλλον».
Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση, αναφορικά με αυτό το ζήτημα;
«Θα θέλαμε να πάμε σε ένα σημείο, το οποίο θα συμβολίζει πάρα πολλά πράγματα· και φυσικά, όπου θα μπορούμε να δημιουργήσουμε τους χώρους των επόμενων τριάντα & πενήντα χρόνων, όχι των πέντε ή δέκα, ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες του αθλήματος».
Νέα πνοή, ταυτότητα & καθημερινότητα σε όλες τις εκφάνσεις της ΕΟΚ· ποιο είναι το αποτύπωμα και τόσο των συμβολικών κινήσεων που έχουν παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών της εθνικής ομάδας, όσο και τον ουσιαστικών;
«Κοιτάξτε, έχουμε έλθει νέα άτομα, τα οποία έχουμε μία συγκεκριμένη φιλοσοφία με σκοπό να δομήσουμε μία σύγχρονη Ομοσπονδία βάσει των αναγκών των σωματείων που πια έχουν αλλάξει· άλλες είχαν πριν από τριάντα χρόνια, άλλες οι σημερινές και διαφορετικές έπειτα από δέκα.
Οπότε, όχι απλώς πρέπει να κερδίσουμε το παρόν, αλλά και να δημιουργήσουμε το μέλλον. Καταλαβαίνετε ότι επικρατούν νέα μοντέλα, σε όλους τους τομείς· η ψηφιοποίηση των πάντων είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας, επίσης η διαφάνεια σε όλες τις κινήσεις μας και φυσικά, η αξιοκρατία ώστε να οδηγηθούμε στην επόμενη μέρα με στελέχωση ανθρώπων· οι οποίοι, γνωρίζουν το αντικείμενο και πρόκειται να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της Ομοσπονδίας.
Νέα έσοδα για τις ομάδες και στο τέλος της ημέρας, νέους αθλητές, ένα ανανεωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Να φέρουν επιτυχίες με την εθνική ομάδα, οι οποίες θα μας βγάλουν ξανά στους δρόμους».