Ενισχύουν οι Ταλιμπάν τις θέσεις τους στο Αφγανιστάν, καταλαμβάνοντας και έβδομη πρωτεύουσα επαρχίας, μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι προσπαθεί να συσπειρώσει διάφορες πολιτοφυλακές για να συνδράμουν στον πόλεμο κατά των ανταρτών.
Στην Καμπούλ, σύμβουλοι του Γάνι ανέφεραν ότι ζήτησε τη συνδρομή περιφερειακών πολιτοφυλακών, με τις οποίες έχει έρθει στο παρελθόν σε αντιπαράθεση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αιφνιδιαστική προέλαση των Ταλιμπάν. Ο Αφγανός πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να υπερασπιστούν «τον δημοκρατικό ιστό» της χώρας.
Από την Παρασκευή έως τώρα, οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη Ζαράνζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Νιμρόζ, την Σεμπεργάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Τζαουζάν, τη Σαρ-ε- Πουλ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, την Κουντούζ της ομώνυμης επαρχίας, την Αϊμπάκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαμανγκάν, την Ταλοκάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Ταχάρ και τη Φάρα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.
Επί χρόνια το βόρειο Αφγανιστάν θεωρούνταν το πιο ειρηνικό μέρος της χώρας, με τους Ταλιμπάν να έχουν πολύ μικρή παρουσία εκεί.
Οι αντάρτες φαίνεται να έχουν ως στόχο να καταλάβουν αρχικά το βόρειο Αφγανιστάν, καθώς και τα βασικά μεθοριακά περάσματα στον βορρά, τα δυτικά και τον νότο και στη συνέχεια να πλησιάσουν στην Καμπούλ.
Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν έχει αποσύρει τις δυνάμεις της από τις επαρχιακές περιοχές που είναι δύσκολο να υπερασπιστεί, σε μια προσπάθεια να επικεντρωθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από το γειτονικό Πακιστάν να αυξήσει την πίεση ώστε να ανασχεθεί η στρατολόγηση νέων ανδρών από τους Ταλιμπάν και να σταματήσουν να περνούν εφόδια προς τους αντάρτες.
Οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στηρίζοντας τον αφγανικό στρατό, όμως έχουν τονίσει ότι οι αφγανικές δυνάμεις είναι αυτές που θα υπερασπιστούν τη χώρα τους. «Είναι δική τους μάχη», τόνισε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, τη Δευτέρα.
Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Πουλ- ε- Χούμρι, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαγλάν νοτιοανατολικά της Αϊμπάκ, είναι περικυκλωμένες, με τους Ταλιμπάν να πλησιάζουν στην πόλη η οποία βρίσκεται σε κεντρική αρτηρία που οδηγεί στην Καμπούλ.
Ο Γκούλαμ Μπαχαουντίν Τζαϊλάνι, επικεφαλής της αφγανικής υπηρεσίας εθνικών καταστροφών, δήλωσε ότι συγκρούσεις μαίνονται σε 25 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν και ότι 60.000 οικογένειες έχουν εκτοπιστεί τους τελευταίους δύο μήνες, οι περισσότερες από τις οποίες αναζήτησαν καταφύγιο στην Καμπούλ.
Περίπου 400.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί τους τελευταίους μήνες, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες αυξάνεται και ο αριθμός των Αφγανών που καταφεύγουν στο Ιράν, επεσήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Οι Ταλιμπάν ελέγχουν το 65% των εδαφών του Αφγανιστάν και απειλούν να καταλάβουν 11 πρωτεύουσες επαρχιών, ενώ προσπαθούν να στερήσουν από την Καμπούλ τη στήριξη από τον βορρά, στην οποία βασιζόταν παραδοσιακά, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ανησυχία ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι στο φως της δημοσιότητας έρχονται καταγγελίες για παραβιάσεις που ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένων «βαθιά ανησυχητικών αναφορών» για την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες των Αφγανών στρατιωτών που παραδίδονται.
«Οι άνθρωποι δικαιολογημένα φοβούνται ότι, αν καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν, θα εξαλειφθούν όλες οι πρόοδοι στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες», τόνισε η Μπατσελέτ.
Κλινικές στην πρώτη γραμμή
Οι κλινικές στο Αφγανιστάν που στηρίζονται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) έχουν δεχθεί από τις αρχές Αυγούστου περισσότερους από 4.000 ανθρώπους τραυματισμένους από όπλα, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση σήμερα.
Ο αριθμός των ασθενών που αναζήτησαν βοήθεια στις κλινικές αυτές υποδεικνύει ότι οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν έχουν ενταθεί, πρόσθεσε.
«Βλέπουμε κατεστραμμένα σπίτια, ιατρικό προσωπικό και ασθενείς να αντιμετωπίζουν φοβερούς κινδύνους και νοσοκομεία και υποδομές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης να καταστρέφονται», κατήγγειλε ο Ελόι Φιγιόν, επικεφαλής της αποστολής της ICRC στο Αφγανιστάν.
Και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) τόνισαν ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ιατρικές υπηρεσίες, κυρίως από τις αρχές Μαΐου.
«Η κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που σε κάποιες πόλεις, όπως η Λάσκαρ Γκα και η Κουντούζ, οι κλινικές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός», επεσήμανε η Λόρα Μπουρζολί, αρμόδια για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των MSF στο Αφγανιστάν.
ΕΕ: H Κομισιόν θα απαντήσει στην επιστολή από 6 κράτη-μέλη για τις επιστροφές μεταναστών από το Αφγανιστάν
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι έχει λάβει επιστολή από έξι κράτη-μέλη της ΕΕ, τα οποία ζητούν να μην ανασταλούν οι επιστροφές μεταναστών από το Αφγανιστάν.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Γιανς Ανταλμπέρ δήλωσε συγκεκριμένα ότι την επιστολή υπογράφουν έξι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα απαντήσει «εν ευθέτω χρόνω». Όσον αφορά το γενικό ζήτημα επιστροφών στο Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι κάθε απόφαση επιστροφής είναι «εθνική απόφαση» και «μεμονωμένη απόφαση», και φυσικά «σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
«Είμαστε σε στενή επαφή με τα κράτη-μέλη της ΕΕ γι’ αυτό το ζήτημα, για ζητήματα επιστροφών γενικότερα και για την κατάσταση στο Αφγανιστάν ειδικότερα», πρόσθεσε. Σημείωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή διαπιστώνει ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κρατών-μελών για την αναστολή των επιστροφών στο Αφγανιστάν και τόνισε ότι στο νέο σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, η Επιτροπή προτείνει διάφορα μέτρα για μια πιο ευρωπαϊκή προσέγγιση στο θέμα των επιστροφών, σύμφωνα με τους γενικούς στόχους της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.
Την επιστολή προς την Επιτροπή για τις επιστροφές των Αφγανών μεταναστών, υπογράφουν οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Δανίας και της Γερμανίας, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την παράτυπη μετανάστευση από το Αφγανιστάν.
Πηγές:, Reuters, dpa, ΑΠΕ – ΜΠΕ