Εύφλεκτη είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν, μετά και από την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, με τους Ταλιμπάν να ανακτούν εδάφη και παλιά προπύργιά τους.

Οι Αμερικανοί φεύγουν και οι Ταλιμπάν προελαύνουν. Οι Ισλαμιστές αντάρτες πάνω σε μηχανές μπαίνουν στο κέντρο της πρωτεύουσας της δυτικής επαρχίας Μπαντγκίς. Κάτοικοι τους καλωσορίζουν.

Υποστηρικτές τους, στις φυλακές της πόλης πανηγυρίζουν, αφού οι Ταλιμπάν τις κατέλαβαν και τους απελευθερώνουν. Είναι η πρώτη επίθεση που εξαπολύουν σε μεγάλη πόλη, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι το 90 τοις εκατό της αποχώρησής τους έχει ολοκληρωθεί. Η μία μετά την άλλη αφγανικές πόλεις σε βορρά και δύση πέφτουν σαν ντόμινο.

Μέχρι σήμερα, οι Ταλιμπάν λένε ότι έχουν καταλάβει σχεδόν τη μισή χώρα, δηλαδή 166 επαρχίες από τις 369 συνολικά στο Αφγανιστάν.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Αφγανούς στρατιώτες να παραδίνονται στους Ταλιμπάν ενώ ο αφγανός πλέον διοικητής της βάσης Μπαγκράμ κατηγορεί τους Αμερικανούς ότι έφυγαν μέσα στη νύχτα χωρίς να ειδοποιήσουν κανέναν.

«Οι τελικές συνεννοήσεις έγιναν περίπου 48 ώρες πριν (την αποχώρηση). Προφανώς για επιχειρησιακούς λόγους δεν ανακοινώσαμε την ακριβή ώρα που θα έφευγαν οι αμερικανικές δυνάμεις από την Μπακράμ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Με το σκηνικό στο έδαφος να μυρίζει μπαρούτι, η διπλωματία παίρνει φωτιά. Το Ιράν φιλοξενεί συνομιλίες ανάμεσα σε αφγανική κυβέρνηση και Ταλιμπάν. Σε αυτό το σύνθετο γεωπολιτικό παζλ μπαίνει και η Ρωσία. Πρώην σοβιετικές δημοκρατίες συνορεύουν με το Αφγανιστάν και η Μόσχα θέλει να διασφαλίσει ότι θα έχει δίαυλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές στο μαλακό της υπογάστριο. Γι αυτό και πρώτη φορά από το ’89 αναφέρθηκε ακόμα και σε στρατιωτική εμπλοκή.

«Θα κάνουμε τα πάντα, μεταξύ άλλων μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τη Ρωσική στρατιωτική βάση στα σύνορα του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ιδιαίτερα αναβαθμισμένος είναι ο ρόλος της Τουρκίας, ίσως η μοναδική χώρα που την εμπιστεύονται τόσο οι Ταλιμπάν όσο και η αφγανική κυβέρνηση. Παίζοντας το μουσουλμανικό χαρτί, αλλά και αυτό των εθνοτικών ομάδων με τις οποίες μοιράζεται κοινές ρίζες, δηλώνει πρόθυμη να διασφαλίσει τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Ίσως και το μόνο θετικό σημείο στην διμερή ατζέντα με την Ουάσινγκτον.

Επιμέλεια: Μαρία Αλεξάκη

Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερα Εδω