Στο Αφγανιστάν, σκληρές μάχες διεξάγονται στην Κοιλάδα Παντσίρ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης, μεταξύ των Ταλιμπάν και των ανταρτών.

Και οι δύο υποστηρίζουν ότι έχουν επικρατήσει των αντιπάλων τους ενώ έχουν επιδοθεί σε ένα παράλληλο πόλεμο δηλώσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην Καμπούλ, οι φήμες που κυκλοφόρησαν το βράδυ της Παρασκευής για κατάληψη της Παντσίρ προκάλεσαν πανηγυρισμούς με πυροβολισμούς στον αέρα που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 17 ανθρώπων. Εν τω μεταξύ το αεροδρόμιο λειτούργησε και πάλι, με τη βοήθεια τεχνικής ομάδας από το Κατάρ, για πτήσεις μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εν τω μεταξύ, το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας λειτούργησε και πάλι, με τη βοήθεια τεχνικής ομάδας από το Κατάρ, για πτήσεις μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στην Καμπούλ, τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σε επεισόδια που ξέσπασαν το Σάββατο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης γυναικών, οι οποίες ζητούσαν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους.

Τουλάχιστον μια από τις συμμετέχουσες γυναίκες τραυματίστηκε, σύμφωνα με δημοσιογράφους που μοιράστηκαν εικόνες μια γυναίκας με αίμα να κυλάει στο πρόσωπό της. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη διαδήλωση γυναικών το τελευταίο διήμερο, ζητώντας να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Οι γυναίκες βρέθηκαν όμως αντιμέτωπες με οπλισμένους Ταλιμπάν και ακολούθησαν προπηλακισμοί. Ορισμένες γυναίκες εικονίζονται να βήχουν, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι οι ισλαμιστές μαχητές χρησιμοποίησαν δακρυγόνα. Κάποιες κατήγγειλαν ότι ισλαμιστές μαχητές τις ξυλοκόπησαν.

«Φαίνεται πως οι διαδηλώσεις δεν επιτρέπονται πλέον», ανέφερε μέσω Twitter ο αφγανός δημοσιογράφος Ζάκι Νταριάμπι.

Ηγέτες των Ταλιμπάν έχουν διαβεβαιώσει ότι τα δικαιώματα των γυναικών θα γίνονται σεβαστά στο Αφγανιστάν, αλλά με βάση τη δική τους ερμηνεία της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

Ο Σιρ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι, ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν, είπε την Τρίτη στο BBC πως δεν αναμένει να ονομαστούν γυναίκες μέλη της νέας κυβέρνησης που θα σχηματίσει η ισλαμιστική παράταξη, αλλά διαβεβαίωσε πως θα έχουν ρόλο.

Το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν (1996-2001) επέβαλε στις γυναίκες να καλύπτουν το πρόσωπο και όλο τους το σώμα. Δεν επέτρεπε να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς συνοδεία άνδρα συγγενή. Τους απαγόρευε να μορφώνονται και να εργάζονται.

Πηγές: EΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Περισσότερα Εδω