Μπορεί η τεχνολογία να έχει κάνει άλματα και πλέον να μας εξυπηρετεί σε πολλά επίπεδα και θέματα στην καθημερινότητά μας, όμως οι παλιές καλές -και πατροπαράδοτες- λύσεις συνεχίζουν να προσφέρουν στη ζωή μας αίγλη μιας άλλης εποχής.

Ανάλογη περίπτωση είναι η δρυστέλα στο Αργυροπούλι Τυρνάβου, το «πλυντήριο της φύσης» όπως το αποκαλεί ο κ. Απόστολος Βογιατζής, στην οικογένεια του οποίου ανήκει πολλές δεκαετίες τώρα.

Το νερό που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των χοντρών ρούχων όπως χαλιά, κουβέρτες και καλύμματα, έρχεται κατευθείαν από την πηγή «Μάτι» Τυρνάβου και μέσω μεγάλου σωλήνα 6 – 7 μέτρων φτάνει στον κάδο της δρυστέλας, όπου περιστρέφεται με μεγάλη πίεση.

Σε μία δρυστελιά που διαρκεί περίπου 15 λεπτά της ώρας μπορεί κάποιος να πλύνει 5 – 7 ρούχα∙ έπειτα τα πλυμένα απλώνονται σε σωλήνες σε εξωτερικό χώρο και στεγνώνουν στον φρέσκο αέρα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βογιατζής «τα παλιότερα χρόνια όταν τα υφαντά (οι φλοκάτες, τα σαρμασκότια για τα σαμάρια, οι κάπες των βοσκών κ.α.) έβγαιναν από τον αργαλειό, τα περνούσαν και από τη δρυστέλα για περίπου 18 ώρες ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Θυμάται επίσης ότι για χρόνια ο κόσμος  συνδύαζε το πλύσιμο στη δρυστέλα με εκδρομή, περνώντας στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης στην ύπαιθρο, ενώ στη σημερινή εποχή αφού απλώσει τα πλυμένα φεύγει και επιστρέφει έπειτα από ώρες για να τα πάρει στεγνά πλέον.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες αρκετές οικογένειες συνεχίζουν να πλένουν την μπουγάδα τους παραδοσιακά, βιολογικά και οικονομικά!

Δείτε φωτογραφίες:

Ραφαέλα Παπαοικονόμου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω