Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους και τους πολίτες της Περιφέρειας Θεσσαλίας ότι μετά από την επιτυχημένη αντιμετώπιση της Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών και τις αποφάσεις λήψης μέτρων του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τα οποία κρίθηκαν άκρως ικανοποιητικά και αποτελεσματικά από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. (EUVET), η κατάσταση όσον αφορά στο νόσημα έχει ως εξής:

  1. Η Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων παρέμεινε ελεύθερη της νόσου,
  2. Οι Π.Ε. Καρδίτσας και Τρικάλων ανήκουν πλέον στην Περαιτέρω Απαγορευμένη Ζώνη (έγινε άρση των μέτρων στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης). Συγκεκριμένα η μετακίνηση των αιγοπροβάτων και των αμνοεριφίων είναι ελεύθερη για οποιονδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση και αναπαραγωγή), εντός των Π.Ε. Καρδίτσας και Τρικάλων και εντός της Περαιτέρω Απαγορευμένης Ζώνης της Π.Ε. Λάρισας, όπως περιγράφεται παρακάτω. Από την ζώνη αυτή απαγορεύεται η μετακίνηση σε άλλες ελεύθερες Π.Ε.
  3. Η Π.Ε. Λάρισας, στην περιοχή της Ελασσόνας μεταπίπτει λόγω της μη εμφάνισης νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 54 ημέρες, σε Ζώνη Περαιτέρω Απαγόρευσης κατόπιν κατάργησης των Ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης που περιλάμβαναν τα Δ.Δ. Μαγούλας, Πραιτωρίου, Αμουρίου, Δομένικου, Μεσοχωρίου, Βλαχογιαννίου, Βερδικούσιας (Αμπέλια, Παλιάμπελα, Παλιάσκα, Βαρκό), Παλαιοκάστρου, Συκιάς (Ανάληψη), Ευαγγελισμού, Αγιονερίου, Κεφαλόβρυσου, Στεφανόβουνου, Αετοράχης, Λεύκης, Γαλανόβρυσης, Καλυβίων, και Μεγάλου Ελευθεροχωρίου του Δήμου Ελασσόνας και  το Δ.Δ. Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου.

Στην παραπάνω ζώνη, η μετακίνηση των αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων είναι ελεύθερη για οποιονδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση και αναπαραγωγή), εντός της Π.Ε. Λάρισας και εντός των περαιτέρω απαγορευμένων ζωνών των όμορων Π.Ε. (Καρδίτσας και Τρικάλων). Από την ζώνη αυτή απαγορεύεται η μετακίνηση σε άλλες ελεύθερες Π.Ε.

Κατόπιν των ανωτέρω και μετά την σταδιακή αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των εγκαταστάσεων σφαγείων σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι μπορούν να προμηθεύονται άφοβα σφάγια αμνοεριφίων και αιγοπροβάτων από εγκεκριμένα σημεία λιανικής πώλησης κρέατος.

Η Υπηρεσία μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με αποκλειστικό σκοπό την προστασία της υγείας των ζώων και της αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την κλινική επιτήρηση της Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω