Το έτος που σε λίγες ημέρες έρχεται θα είναι μνημειώδες για τη Λάρισα σε πολλά επίπεδα: Θα έχει ολοκληρωθεί το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που τόσο έχει συζητηθεί στην πόλη, θα ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις έμπροσθεν του αρχαίου θεάτρου, ενώ την ίδια ώρα θα χτυπάει το «καμπανάκι» της τελευταίας στροφής για το αρχαίο θέατρο και το προσκήνιο πολιτισμού.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης που ήδη έχει προαναγγείλει την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του 2023, εξηγεί ότι «η πόλη αλλάζει με γοργούς ρυθμούς», ζητώντας «λίγη υπομονή» ακόμη, προκειμένου το αποτέλεσμα να δικαιώσει τον αρχικό σχεδιασμό.

Για τη μετά το 2023 εποχή, το μεγάλο στοίχημα κατά τον ίδιο, είναι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και κάπως έτσι, περιγράφει «τη δική του Λάρισα» εφόσον ανανεωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του.

Δηλώνει τέλος, πως παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πολιτικές ζυμώσεις στα κεντροαριστερά στη χώρα, υπενθυμίζοντας όμως πως η «Συμπαράταξη» είναι μία κατεξοχήν αυτοδιοικητική κίνηση.

||| Συνέντευξη στον Αποστολο Ράιδο / Φωτογραφίες από τον Κώστα Νάτση

Κοιτώντας πίσω σε αυτά τα επτά χρόνια που διοικείτε την πόλη, τι αίσθηση σας δημιουργείται;

Η αίσθηση μου είναι η ίδια με την αίσθηση του κάθε Λαρισαίου: Ότι η πόλη αλλάζει με γοργούς ρυθμούς. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, σχεδιάσαμε προγραμματίσαμε και υλοποιήσαμε μια σειρά μεγάλων έργων τα οποία αλλάζουν τη φυσιογνωμία της Λάρισας. Με βασικό στόχο να κάνουμε την πόλη αξιοβίωτη για τους κατοίκους της, με όρους λειτουργικότητας, αισθητικής και συνεκτικότητας μετατρέπουμε μέρα με την ημέρα τον αστικό ιστό σε μια ευρωπαϊκή πόλη, με άνετους και λειτουργικούς δημόσιους χώρους, φιλική στους κατοίκους και τους επισκέπτες, με πολιτισμική ταυτότητα και συνεκτικό χαρακτήρα. Μια πόλη στην οποία όλοι θα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια, να απολαμβάνουν την ποιότητα των δημόσιων χώρων και να χαίρονται με την σύγχρονη αισθητική αρτιότητα που ταιριάζει στην αστική φυσιογνωμία των σύγχρονων πόλεων.

Θέλουμε επίσης μια πόλη που μπορεί να διαχειρίζεται έκτακτες κρίσεις, όπως οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις του Μαρτίου. Ο Δήμος επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά και πιστεύω ότι ανταπεξήλθε στις συνθήκες. Άμεσα κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες μηχανικοί του Δήμου και με τη συνδρομή του ΤΕΕ σαρώσαμε την πόλη για να διαπιστώσουμε το είδος και την έκταση των ζημιών σε δημόσιες υποδομές και σπίτια. Και μετά απ’ αυτό οργανώσαμε μια μεγάλη προσπάθεια σε πολλά επίπεδα προκειμένου να αποκαταστήσουμε ζημιές, κάποιες ιδιαίτερα σοβαρές, στα σχολικά συγκροτήματα στην πόλη, ώστε τα σχολεία να ήταν έτοιμα το Σεπτέμβριο. Νομίζω ότι και σε αυτή την έκτακτη και σοβαρή κρίση για την πόλη, Δήμος, φορείς και τοπική κοινωνία πήγαμε αρκετά καλά.

Υπάρχει κάτι που θεωρείτε πως θα έπρεπε να διαχειριστείτε διαφορετικά όλα αυτά τα χρόνια;

Πολλά. Και τίποτα! Η ερώτηση σας είναι κάπως θεωρητική, υπό την έννοια ότι το αποτέλεσμα μας κρίνει όλους. Και το αποτέλεσμα πάντα κινείται στη σφαίρα του εφικτού. Θέλω να πω δηλαδή, πως εκ των υστέρων πολλά μπορεί να βρει κανείς για να κάνει κριτική – και είναι πάντα χρήσιμη. Αλλά στο τέλος της ημέρας μετράς το αποτέλεσμα που πέτυχες, με βάση τις δυνατότητες που είχες και τη συγκυρία μέσα στην οποία κινήθηκαν οι επιλογές σου, αυτό  είναι που μετριέται. Υπό αυτή την έννοια, όταν το αποτέλεσμα σε δικαιώνει, τότε σημαίνει ότι και ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκες ήταν σωστός. Αν το αποτέλεσμα δεν σε δικαιώνει, τότε ψάχνεις να βρεις τι πήγε λάθος. Από τη στιγμή που έχουμε πετύχει ένα αποτέλεσμα το οποίο έχει την αποδοχή των κατοίκων, τότε ίσως είναι άκαιρο να ψάχνουμε να βρούμε αν κάτι δεν κάναμε σωστά.

Κατά πολλούς το έργο που θα συνδεθεί με την υστεροφημία σας στην πόλη, είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Οι περισσότερες εργασίες ολοκληρώθηκαν, οι μπάρες άρχισαν να σηκώνονται στους πεζοδρόμους, απομένει όμως το σημαντικό κομμάτι των περιφερειακών χώρων στάθμευσης που ίσως αυτή τη στιγμή να αδικεί την όλη προσπάθεια…

Πάντως, ξέρετε, αυτό που προκαλεί κυρίως τη συμφόρηση, είναι το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα των επισκεπτών καταλαμβάνουν τις θέσεις των μονίμων κατοίκων. Με τη λειτουργία ενός σύγχρονου, έξυπνου, ψηφιακού συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, το πρόβλημα θα λυθεί.

Κύριε Ράϊδο, κάθε έργο είναι λογικό να προκαλεί μια αναστάτωση. Μια ταλαιπωρία. Η ταλαιπωρία είναι πάντα προσωρινή, ενώ το έργο είναι μόνιμο. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστική Κινητικότητας, το ΣΒΑΚ είναι πραγματικά ένα εμβληματικό έργο για την πόλη και εν πολλοίς από τους σημαντικότερους παράγοντες που συντελούν στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της Λάρισας. Δεν είναι βέβαια το μόνο. Οι πολίτες βλέπουν αυτή τη στιγμή πως ο κεντρικός τομέας της Λάρισας μεταμορφώθηκε και έγινε πιο φιλικός στους πεζούς. Σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις το κέντρο αποδίδεται στους πεζούς και «απωθεί» τη χρήση του αυτοκινήτου.

Βέβαια κατανοώ ότι αυτή η αναστάτωση για κάποιους ανθρώπους είναι σημαντικότερη. Ιδιαιτέρως για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου, καταλαβαίνω ότι δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο, κυρίως για την πρόσβαση των αυτοκινήτων τους στους κλειστούς χώρους στάθμευσης, ή και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν κλειστοί χώροι και πρέπει να σταθμεύσουν  τα αυτοκίνητά τους σε θέσεις μόνιμων κατοίκων. Θέλω να ζητήσω από όλους την υπομονή τους.

Τους επόμενους μήνες θα προκηρυχθεί το μεγάλο έργο της ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο σε συνδυασμό με τη λειτουργία των περιφερειακών παρκινγκ περιμένουμε να αποφορτίσει την κατάσταση. Είμαστε έτοιμοι σε επίπεδο μελετών και η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι αναζητούσαμε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Πλέον έχει βρεθεί η πηγή χρηματοδότησης της παρέμβασής μας για την στάθμευση που φτάνει στα 2,5 εκατ ευρώ. Ο Δήμος Λαρισαίων έχει κλειδώσει χρηματοδότηση 5,5 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, εκ των οποίων τα 2,5 θα διατεθούν για την ελεγχόμενη στάθμευση και τα περιφερειακά πάρκινγκ.

Πάντως, ξέρετε, αυτό που προκαλεί κυρίως τη συμφόρηση, είναι το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα των επισκεπτών καταλαμβάνουν τις θέσεις των μονίμων κατοίκων. Με τη λειτουργία ενός σύγχρονου, έξυπνου, ψηφιακού συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, το πρόβλημα θα λυθεί: Οι επισκέπτες θα οδηγούνται στα περιφερειακά παρκινγκ και σε κάποιες θέσεις σύντομης στάθμευσης και οι θέσεις των μονίμων κατοίκων θα αποδοθούν στους πραγματικούς «δικαιούχους» τους, σ’ όσους διαμένουν δηλαδή στον κεντρικό τομέα της πόλης. Το σύστημα θε ελέγχεται άμεσα και ψηφιακά, δίνοντας διέξοδο και σε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, αυτό της «αστυνόμευσης».  Θα θέλαμε να το είχαμε προωθήσει λίγο νωρίτερα. Λίγη υπομονή χρειάζεται και νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει το σχεδιασμό μας και θα δώσει λύση σ’ όσους τη χρειάζονται.

 

Υπάρχουν εμβληματικά έργα για τη Λάρισα που τα περιμένουμε εδώ και χρόνια όπως η κατεδάφιση του οικοδομικού τετραγώνου έμπροσθεν του αρχαίου θεάτρου, το ίδιο το αρχαίο θέατρο, το προσκήνιο πολιτισμού στο ΟΥΗΛ αλλά και οι αλλαγές στην Ηρώων Πολυτεχνείου. Θα τα δούμε όλα αυτά να ολοκληρώνονται εντός της τρέχουσας θητείας, πλην του τελευταίου βέβαια που αφορά ένταξη στο πρόγραμμα «Τρίτσης»;

Η κατεδάφιση του οικοδομικού τετραγώνου 867 Γ’ είναι μια υπόθεση που έχει τις ρίζες της στο οραματικό πεδίο του αειμνήστου δημάρχου Αρ. Λαμπρούλη. Είχε τη διορατικότητα εκείνη η δημοτική αρχή, να δεσμεύσει το χώρο βλέποντας τέσσερις δεκαετίες πριν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα γύρω από την αποκάλυψη και την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου. Από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, όλες οι δημοτικές αρχές έβαλαν έλα λιθαράκι στην υλοποίηση εκείνου του οράματος. Σήμερα πρέπει να σας πω ότι έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Η απίστευτη γραφειοκρατία και η πολυπλοκότητα του ιδιοκτησιακού και του νομικού καθεστώτος έχουν καμφθεί, έχει προχωρήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τους ιδιοκτήτες και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο.

Μέσα στο 2022 θα δείτε την κατεδάφιση των κτισμάτων. Και επιτρέψτε μου να σας πω ότι το γεγονός πως χρειάστηκαν περίπου 40 χρόνια για να φτάσουμε από τη λήψη της απόφασης στην εφαρμογή της, είναι ένα ζήτημα χαρακτηριστικό, τόσο για την γραφειοκρατική δομή του κράτους, όσο και για την αντίληψη αρκετών κατοίκων σχετικά με το δημόσιο χώρο. Ας μείνουμε όμως στο κρίσιμο: Φτάσαμε στο τέλος.

Η εφαρμογή της απόφασης θα συμπέσει μάλιστα με την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου εργασιών για την αναστήλωση και τη συντήρηση του μνημείου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αναστήλωσης, με χρηματοδότηση που είναι ήδη εξασφαλισμένη. Οι εξελίξεις από εδώ και στο εξής θα είναι θεαματικές, ακριβώς γιατί όλα αυτά τα χρόνια έγινε μια κοπιώδης δουλειά για να λυθούν προβλήματα.

Όσον αφορά τέλος τη διαπλάτυνση του τμήματος της οδού Ηρ. Πολυτεχνείου, τα έργα έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», μαζί με τα υπόλοιπα έργα ολοκλήρωσης του εσωτερικού δακτυλίου. Θα υπάρξει διάνοιξη της οδού Τάκη Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας) η οποία θα γίνει δρόμος διπλής κατεύθυνσης μέχρι τον κόμβο της ΔΕΥΑΛ.

Στο πλαίσιο των έργων της Ηρ. Πολυτεχνείου, θα κατασκευαστούν και δυο κυκλικοί κόμβοι στη συμβολή της με την Φαρσάλων και τη Βόλου. Όλα αυτά τα έργα καθώς και οι παρεμβάσεις στον Πηνειό, που θα εξελιχθεί σε ένα μεγάλο γραμμικό πάρκο 4 χιλιομέτρων έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 16 εκατ ευρώ από το πρόγραμμα «Αν. Τρίτσης» και από ίδιους πόρους.

Ποια ήταν τα κίνητρά σας, για την απόφασή να είστε για τρίτη συνεχόμενη φορά υποψήφιος για τη δημαρχεία με τη «Συμπαράταξη»;

Μοναδικό μου κίνητρο και στόχος της «Συμπαράταξης» είναι να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Το 2014 μιλήσαμε στις Λαρισαίες και στους Λαρισαίους για τη Λάρισα της επόμενης δεκαπενταετίας. Αυτό λοιπόν ορίζει το εύρος της δικής μου προσπάθειας.

Η «Συμπαράταξη», είναι ένα σχήμα με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, στο οποίο συμμετέχουν στελέχη από αρκετούς κομματικούς χώρους, αλλά καταφέρνουμε να συνεννοούμαστε ακριβώς γιατί έχουμε μια ξεκάθαρη στόχευση στο συμφέρον της πόλης.

Αν και είναι ακόμη πρώιμο, πιστεύετε πως η διαφαινόμενη πολιτική κοσμογονία που συντελείται στο χώρο της κεντροαριστεράς μετά τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, θα έχει αντίκτυπο στο δήμο Λαρισαίων;

Κάθε αλλαγή στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας μας, έχει μια αντανάκλαση και στην αυτοδιοίκηση. Ωστόσο επιτρέψτε μου να σας πω ότι στο Δήμο Λαρισαίων αντιμετωπίζουμε πάντα με ενδιαφέρον τις πολιτικές διεργασίες, λειτουργούμε όμως με γνώμονα την αυτοδιοίκηση και την τοπική ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, αν και παρακολουθούμε τις εξελίξεις, κρατάμε τη στόχευση μας στις αυτοδιοικητικές διεργασίες.

Με άλλα λόγια, η ίδια η «Συμπαράταξη», είναι ένα σχήμα με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, στο οποίο συμμετέχουν στελέχη από αρκετούς κομματικούς χώρους, αλλά καταφέρνουμε να συνεννοούμαστε ακριβώς γιατί έχουμε μια ξεκάθαρη στόχευση στο συμφέρον της πόλης. Και όπως ξέρετε αυτά δεν αποτελούν «σχήμα λόγου». Στην Συμπαράταξη έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να λειτουργούμε με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Σεβόμαστε τα κόμματα. Είναι θεσμοί λειτουργίας της δημοκρατίας μας.

Για να απαντήσω λοιπόν στο ερώτημα σας, όλες οι εξελίξεις έχουν αντίκτυπο στο δήμο, αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει τον σχεδιασμό της δικής μας συλλογικότητας. Η Συμπαράταξη είναι και θα είναι παρακαταθήκη για την πόλη και φωτεινό παράδειγμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα στοιχήματα της επόμενης θητείας, μετά το 2023 εφόσον επανεκλεγείτε ποια είναι; Τι θέλετε να αφήσετε ως παρακαταθήκη στην πόλη;

Σίγουρα έχουμε μπροστά μας μια τεράστια πρόκληση: Την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Μια μετάβαση ωστόσο που πρέπει να γίνει με όρους διαφάνειας, δημοκρατικού ελέγχου και διατηρώντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Οι δυνατότητες που μας παρέχει η ψηφιακή εποχή είναι ασύλληπτες.

Αλλάζουν την αντίληψη μας για διάφορα ζητήματα. Όμως και οι προκλήσεις είναι εξίσου μεγάλες, σε θέματα δημοκρατικού ελέγχου, προστασίας προσωπικών δεδομένων, σε θέματα βιοηθικής και ιδιωτικότητας.

Με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού τμήματος των υποδομών της πόλης, μέσα από το ΣΒΑΚ, τη διαχείριση του δημόσιου χώρου, την διευθέτηση του πάρκου στον Πηνειό και των χώρων του ΕΘΙΑΓΕ, το Δημοτικό Θέατρο (Προσκήνιο Πολιτισμού κ.α) κλείνει ένας μεγάλος κύκλος που αφορά τις βασικές υποδομές. Απομένει βέβαια ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά τις συνοικίες της πόλης και τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, για το οποίο υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός. Όμως τα μεγάλα ζητήματα είναι σίγουρα αυτά της ψηφιακής μετάβασης, αλλά και της κοινωνικής συνοχής, που μάλιστα με ένα τρόπο συνδέονται μεταξύ τους.

Μέσα από τη χρήση των τεχνολογιών, στους χώρους του ΣΒΑΚ έχουμε το σχεδιασμό της ανάπτυξης νεοφυών και κοινωνικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και στοχεύουν στη μείωση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Έτσι για να απαντήσω στην ερώτηση σας, τα μεγάλα προτάγματα της επόμενης θητείας, μοιάζουν απλά, αλλά είναι κομβικά: Μια πόλη φιλική στους πολίτες και την επιχειρηματικότητα, ανοικτή και συνεκτική, έξυπνη και σύγχρονη που να παρέχει ασφάλεια και ευκαιρίες σε όλους. Αυτή είναι η «δική μου» Λάρισα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω