Στις πέντε παρεμβάσεις που πρέπει να λάβουν χώρα ώστε να γίνει πραγματικά βιώσιμος ο εξωδικαστικός μηχανισμός διευθέτησης οφειλών για τα χρέη των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Αναλυτικότερα ο κ. Κόκκαλης ανέφερε τα εξής: «Ήδη, εδώ και μήνες έχουμε ακούσει και θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τους αγρότες, στο όποιο νομοσχέδιο βλέπουμε τίτλους 40%, 50%, 60% διαγραφή. Δυστυχώς για τους αγρότες και για τους κτηνοτρόφους καμία τέτοια διαγραφή δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο, διότι απλούστατα δεν περιλαμβάνονται, δεν προβλέπονται οι κατευθύνσεις διευθέτησης αυτών των δανείων. Μόνο η λέξη ότι υπάρχει δυνατότητα διαγραφής, αυτό δεν σημαίνει τίποτα, γιατί απλούστατα και τώρα υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε όλες τις τράπεζες, σε όλους τους servicers.
Εξωδικαστικός μηχανισμός διευθέτησης οφειλών. Να κάνουμε μία ενημέρωση. Πρώτον, μέχρι και χθες έχουν υποβάλει 70.768 οφειλέτες, 53.579 δέχτηκαν ρύθμιση από τους πιστωτές εκ των οποίων οι 22.940 απέτυχαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους είτε λόγω απόρριψης από τους πιστωτές είτε λόγω απόρριψης από τον οφειλέτη και μόνο οι 30.000 ολοκλήρωσαν τη ρύθμιση των οφειλών τους, χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε εάν αυτές οι ρυθμίσεις πράγματι τηρούνται. Το έχουμε πει και άλλη φορά, το αναφέρουμε και τώρα. Απαιτούνται πέντε παρεμβάσεις με σκοπό να δουλέψει καλύτερα ο εξωδικαστικός.
Εάν θέλουμε να πούμε ότι δίνεται μία βιώσιμη λύση, μια ανάσα στα χρέη των επιχειρήσεων πρέπει να γίνουν πέντε παρεμβάσεις και αυτές είναι συγκεκριμένες: Πρώτον, υποχρέωση απάντησης στην αίτηση. Η λογική το λέει. Σήμερα δεν υποχρεώνονται οι servicers να απαντήσουν στο αίτημα. Δεύτερον, αιτιολόγηση της απόρριψης. Εδώ ανοίγω μια παρένθεση, η υποχρεωτικότητα στην αποδοχή της ρύθμισης δεν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η υποχρεωτικότητα, όμως, στην απάντηση και στην αιτιολόγηση είναι συμβατή, ώστε να έχει δικαίωμα ο οφειλέτης για διόρθωση, να εξηγεί το fund ότι, κύριε Βεσυρόπουλε, το απορρίπτω το αίτημα γιατί α, β, γ. Αυτά τα α, β, γ μπορεί να τα καλύψει ο οφειλέτης. Και έτσι να μπορέσει να γίνει μια ρύθμιση. Τρίτη παρέμβαση: γνώση για το πώς προκύπτει ο αλγόριθμος. Πώς προκύπτει αυτός ο αλγόριθμος, με ποια στοιχεία και βγαίνει το τελικό αποτέλεσμα και κρίνουν έναν δανειολήπτη ότι είναι αξιόχρεος και αξιόπιστος; Πώς προκύπτει αυτή η γνώση; Πρέπει να λαμβάνει γνώση και ο οφειλέτης. Τέταρτη παρέμβαση, να δοθεί λύση με τα αλλεπάλληλα αιτήματα διόρθωσης, τα οποία κάνουν τα funds, ιδίως και οι servicers.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γυρνάει η αίτηση στο αρχικό στάδιο και να επιβάλλονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο τα αιτήματα διόρθωσης λίγο πριν την οριστική υποβολή, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να ματαιώνεται όλη αυτή η προσπάθεια του οφειλέτη. Συνεπώς, λέμε όχι στα καταχρηστικά αιτήματα διόρθωσης των services στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Πέμπτη παρέμβαση, η αύξηση, εννοείται, του ορίου των ευάλωτων νοικοκυριών. Γνωρίζουμε πλέον όλοι ότι το κόστος ζωής είναι υπέρογκο, δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτό το ποσό όπως για παράδειγμα των 9.000 ευρώ ή των 7.000 ευρώ που είναι για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, όταν ψηφίστηκε το 2020. Είναι παρεμβάσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει χθες, εάν θέλουμε να δώσουμε μια βιώσιμη λύση στα επιχειρηματικά δάνεια, διότι για εμάς η μεσαία τάξη, η μικρή επιχειρηματικότητα είναι πολύ πιο σπουδαία, όπως και ο επιχειρηματίας ο οποίος προσπαθεί να σώσει την επιχείρησή του» κατέληξε.
Μπορείτε να δείτε όλη την ομιλία του κ. Κόκκαλη εδώ:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις