Δεν είναι ποτέ εύκολη η διαχείριση της διοίκησης ενός μεγάλου Δήμου από μια νέα Δημοτική Αρχή.

Ειδικά όταν αυτή έχει να κάνει με έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, με μεγάλα προβλήματα και ανοιχτά θέματα.

Αν σε αυτό προσθέσει κανείς και την «εγκατάλειψη» της πόλης μετά τις εκλογές σε τομείς που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα , όπως η καθαριότητα, εύκολα καταλαβαίνει ότι ο δρόμος της Δημοτικής Αρχής Μαμάκου, μόνο στρωμένος με λουλούδια δεν είναι.

1. Αγκάθι πρώτο: η γενικότερη κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως τα οικονομικά της προβλήματα. Οι χρηματοδοτήσεις παραμένουν πετσοκομμένες, το τέλος περιβαλλοντικής ταφής μειώνει ακόμη περισσότερο τα έσοδα ενώ οι προσλήψεις με το σταγονόμετρο δυσκολεύουν τους σχεδιασμούς (μας έλεγε αντιδήμαρχος πως θα ζήσουμε το φαινόμενο να υπάρχουν μηχανήματα αλλά όχι χειριστές).

Η καταγραφή της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του Δήμου φαίνεται πως είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία και η ενίσχυση των υπηρεσιών εκείνων που πρέπει να τραβήξουν το μεγαλύτερο βάρος στην προσπάθεια να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών.

2. Αγκάθι δεύτερο: η προσπάθεια της απερχόμενης δημοτικής αρχής να δεσμεύσει πόρους μέσω των έργων της τελευταίας στιγμής, των διακηρύξεων διαγωνισμών και των απευθείας αναθέσεων. Αυτή την ενόχληση μετέφερε δημόσια και ο νέος Δήμαρχος μιλώντας για «πρεμούρα» για έργα και αναθέσεις του κ. Καλογιάννη. Ειδικά σε περιπτώσεις που τα ποσά είναι μεγάλα ο προβληματισμός είναι επίσης έντονος, τόσο μάλιστα που το «όλα στο φως» ακούγεται ιδιαίτερα έντονα το τελευταίο διάστημα.

3. Αγκάθι τρίτο: Οι πληγές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες. Οι πλημμυροπαθείς διαμαρτύρονται, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί, συντονισμός δεν υπάρχει, ενώ οι κατεστραμμένες περιουσίες στοιχειώνουν όσους διοικούν και θα διοικήσουν το Δήμο. Η συνεργασία με το κεντρικό κράτος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και το βάρος που πέφτει στις πλάτες του νέου Δημάρχου, πέρα από την ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου στην προσπάθεια αποκατάστασης των προβλημάτων, έχει να κάνει και με την πίεση στο κέντρο για συμμετοχή χωρίς υποσημειώσεις στην προσπάθεια αυτή.

4. Αγκάθι τέταρτο: Η επιδείνωση της καθημερινότητας … Η Λάρισα μοιάζει με εγκαταλελειμμένη πόλη! Ειδικά στο θέμα της καθαριότητας η κατάσταση μοιάζει τραγική. Σπασμένοι κάδοι, άπλυτοι γεμάτοι σκουπίδια, μεγάλα απορρίμματα στα πεζοδρόμια, δημόσιοι χώροι ασκούπιστοι και βρώμικοι, εικόνες που συναντά ο οποιοσδήποτε παντού είτε στο κέντρο είτε στη γειτονιά. Στους δρόμους κυκλοφοριακό χάος χωρίς καμία παρέμβαση, με τη δημοτική αστυνομία απούσα ή και αδύναμη να κάνει το οτιδήποτε. Όσο για τη στάθμευση, έμεινα τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα να υποδέχονται την οργή όσων ταλαιπωρούνται στους αφιλόξενους δρόμους της πόλης. Η πόλη χρειάζεται ένα γενικό και ουσιαστικό λίφτινγκ και άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου η καθημερινότητα να γίνει πιο ανθρώπινη.

5. Αγκάθι πέμπτο: Εξωστρέφεια και η χαμένη μάχη του τουρισμού. Παρά τα λόγια τα μεγάλα και τις «προτεραιότητες» είναι κοινή η πεποίθηση πως η Λάρισα είναι ο μεγάλος χαμένος στη Θεσσαλία και από πρωταγωνίστρια μετατράπηκε σε ακολούθημα του Βόλου και των Τρικάλων. Ιδιαίτερα έντονα το ένοιωσαν αυτό οι Λαρισαίοι αυτές τις γιορτές με τον προβληματικό στολισμό, την απουσία κεντρικής παρέμβασης (το γιατί δεν έγινε το πάρκο των Ευχών είναι ένα ερώτημα αναπάντητο), τις ελάχιστες σε σχέση με άλλες χρονιές εκδηλώσεις. Στην ουσία η Δημοτική Αρχή Μαμάκου ξεκινά από το …μείον και καλείται να δημιουργήσει ένα μικρό θαύμα με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση.

6. Αγκάθι έκτο και όχι τελευταίο: Η αναμέτρηση με το χρόνο και η ανάγκη αποτελεσμάτων. Ξέρουν καλά στη νέα δημοτική αρχή θα έχουν πίστωση χρόνου αλλά δεν το υπολογίζουν. Θέλουν άμεσα αποτελέσματα, μικρές νίκες στην αρχή και αλλαγή γρήγορα των δεδομένων στα θέματα της καθημερινότητας. Θέλουν αποτελεσματικότητα και όχι δικαιολογίες. Αυτό προϋποθέτει πολλή δουλειά και διάθεση αλλά και λύσεις σε ότι έμεινε στάσιμο και προβληματικό αυτά τα χρόνια.

Αυτό δείχνει το σχήμα διοίκησης που επέλεξε ο νέος Δήμαρχος αλλά και το επιτελείο των ανθρώπων που θα συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή και που φαίνεται πως διαθέτει και την εμπειρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την όρεξη να προσφέρει στην πόλη.

Μένει να φανούν όλα στην πράξη.

Από την 1η Ιανουαρίου ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα για τη νέα δημοτική αρχή, που θα πρέπει να αποδείξει  στην πράξη ότι άξιζε την πρωτοφανή εμπιστοσύνη που έλαβε στην κάλπη.

Άλλωστε όπως κατέδειξε η θητεία Καλογιάννη δεν αρκούν τα λόγια και οι σχεδιασμοί, ούτε οι μεγάλες κουβέντες και τα ανεκπλήρωτα όνειρα.

Η πράξη κρίνει και το αποτέλεσμα μετράει…

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω