Σε επτά από τέσσερα αυξήθηκαν τα δρομολόγια του τρένου Βόλου – Λάρισας, από την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο, όμως, το νέο πρόγραμμα θα ισχύσει για λίγο, καθώς σύντομα θα μειωθούν ξανά, λόγω έλλειψης προσωπικού…
Πιο συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου από τον Βόλο για τη Λάρισα το πρώτο δρομολόγιο ξεκινά στις 6.50 το πρωί, το επόμενο στις 8.37, στις 11.40, στις 13.40, στις 15.40, στις 17.40 και το τελευταίο φεύγει για Λάρισα στις 21.40. Από Λάρισα για Βόλο τα δρομολόγια διαμορφώθηκαν ως εξής: Στις 7.43 το πρωινό, στις 9.35, στις 12.45, στις 14.45, στις 16.47 και το τελευταίο αναχωρεί για την πρωτεύουσα της Μαγνησίας μόλις στις 18.45. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση αυτή είναι προσωρινή, αφού η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σκοπεύει να κόψει, ξανά, δρομολόγια, αυτή τη φορά όχι εξαιτίας της πανδημίας και της καραντίνας, αλλά της απουσίας επαρκούς αριθμού μηχανοδηγών και τεχνικού προσωπικού. Τονίζεται ότι η ιδιωτική εδώ και τέσσερα χρόνια εταιρεία που ελέγχει αποκλειστικά στην Ελλάδα τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, δεν έχει προχωρήσει σε καμία πρόσληψη εξειδικευμένων εργαζομένων, μειώνοντας δρομολόγια και αναστέλλοντας τη λειτουργία άλλων, όπως στη γραμμή Λάρισα – Παλαιοφάρσαλος – Λάρισα και Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα – Παλαιοφάρσαλος, όπου στην τελευταία διαδρομή θα δρομολογηθούν λεωφορεία. Αξίζει να σημειωθεί πως η περιστολή των δρομολογίων έρχεται σε μια εποχή, στην οποία οι περισσότεροι περιορισμοί για την προστασία από την Covid-19 έχουν αρθεί, ενώ μάλιστα η ιταλικών συμφερόντων επιχείρηση έχει λάβει ενίσχυση από την Πολιτεία, λόγω μεγάλης μείωσης του συγκοινωνιακού έργου, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ… Παράλληλα εικόνα παραίτησης επικρατεί στον σιδηρόδρομο στον Βόλο, με την ύπαρξη μόλις δύο κλειδούχων, ενώ ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στις σιδηροδρομικές γραμμές, καθώς ο Σταθμός διαθέτει μόλις έναν εργάτη, ο οποίος έχει υπό την ευθύνη του τη γραμμή Βόλου – Λάρισας, τη γραμμή του τρένου του Πηλίου και του Παλαιοφάρσαλου – Καλαμπάκας…
Το δυσάρεστο, σύμφωνα με συνδικαλιστές, είναι πως τόσο από πλευράς ΤΡΑΙΝΟΣΕ (η οποία σύντομα αλλάζει σήμα και όνομα σε Hellenic Train), όσο και από πλευράς κρατικού ΟΣΕ, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πρόθεση για προσλήψεις, με το διαθέσιμο προσωπικό ολοένα να μειώνεται, λόγω ηλικίας. Την ίδια στιγμή το «Ασημένιο Βέλος» των Ιταλών παραμένει φάντασμα, αφού η δρομολόγησή του μετατίθεται συνεχώς. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να μπει φέτος τον Μάρτιο στη γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης, με το παρθενικό του ταξίδι μάλιστα να γίνεται 25η Μαρτίου για να τιμηθούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Παρόλα αυτά λόγω της πανδημίας, τα σχέδια πάγωσαν, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης τον Μάιο ανακοίνωσε πως μέσα στον Ιούνιο, θα αρχίσουν τα πρώτα δρομολόγια, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί, παραμένοντας το τρένο ακινητοποιημένο στο αμαξοστάσιο της Μενεμένης. Στο πλαίσιο αυτό Βολιώτες σιδηροδρομικοί μιλώντας στη «Θ» εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, κατά πόσο το επιβατικό κοινό θα μπορέσει να μπει στο «Ασημένιο Βέλος» κάνοντας λόγο για δύσκολα τεχνικά προβλήματα, τα οποία καθιστούν αμφίβολη τη λειτουργία του.
Η εικόνα των νέων τρένων
Οι αυτοκινητάμαξες ETR 470 διαθέτουν περίπου 600 θέσεις (από περίπου 300 που έχουν οι σημερινές αμαξοστοιχίες), εκ των οποίων οι 151 είναι πρώτης θέσης. Στο μέσο των αμαξοστοιχιών λειτουργεί όχημα-εστιατόριο με 29 θέσεις. Η διάταξη των θέσεων είναι 2+1 στην πρώτη θέση και 2+2 στη δεύτερη θέση, ενώ υπάρχουν και ειδικά διαμορφωμένες θέσεις για ΑμεΑ και κατάλληλα διαμορφωμένο WC. Προς το παρόν δεν προβλέπεται πλήρης κάλυψη με wi-fi, όμως θα υπάρχει on-board entertainment. Ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν, στο πρακτικό του κομμάτι, είναι ότι τα τρένα αποτελούνται από 9 βαγόνια και «χωρούν» μόνο στους σταθμούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στους σταθμούς που δεν θα χωράει το τρένο, οι επιβάτες στα βαγόνια εκτός αποβάθρας θα πρέπει να χρησιμοποιούν το κοντινότερο βαγόνι, από τη στιγμή που οι αποβάθρες είναι μικρές για το μέγεθός τους.
Γιώργος Στεργίου