Θεατές ενός «κενού» τοπίου και μιας αποκαρδιωτικής εικόνας που απέχει χιλιόμετρα από τη συνηθισμένη γίνονται το τελευταίο διάστημα διερχόμενοι οδηγοί της γέφυρας στα Τέμπη. Ένα σημείο απίστευτης ομορφιάς και αναψυχής που δυστυχώς «παραδόθηκε» στο μεταχρωματικό έλκος και τώρα υπόκειται σε συντονισμένες εργασίες για τον περιορισμό της ασθένειας.

Το χαοτικό πλατανόδασος, που εκτεινόταν κάτω από την γέφυρα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης και κατά μήκος του Πηνειού ποταμού, έχει ξεγυμνωθεί λόγω των υλοτομήσεων που δρομολογήθηκαν το φετινό καλοκαίρι από το Δασαρχείο Λάρισας.

Η εν λόγω ασθένεια προκαλείται από το μύκητα «Ceratocystis platani», ένα εισβλητικό ιθαγενές είδος στη Βόρεια Αμερική, το οποίο προσβάλει αποκλειστικά και μόνο πλατάνια. Στη χώρα μας εισήχθη πριν από 20 χρόνια, νεκρώνοντας χιλιάδες δέντρα σ’ όλο το πλάτος της. Το μεταχρωματικό έλκος δύναται να αντιμετωπιστεί στην περίπτωση έγκαιρης διάγνωσης κι όταν ο αριθμός των πληγωμένων δέντρων δεν είναι μεγάλος. Λόγω του θανατηφόρου της ασθένειας, κρίνεται αναγκαία όχι μόνο η υλοτομία των προσβεβλημένων πλατάνων αλλά κι όσων φύονται περιμετρικά, σε ακτίνα 15 μέτρων συγκεκριμένα. Μάλιστα, για την ολική καταστροφή τους επιβάλλεται χρήση ζιζανιοκτόνων. Επισημαίνεται πως για την αποφυγή διασποράς του μύκητα, απαγορεύεται από μέρους των πολιτών η οποιαδήποτε λήψη προϊόντος πλατάνου, που έχει τεμαχιστεί. Όλα τα παραγόμενα της υλοτόμησης μεταφέρονται με φορτηγά σε εργοστάσιο κατεργασίας ξύλου για θερμική επεξεργασία και περαιτέρω εκμετάλλευση.

Όσον αφορά την Κοιλάδα των Τεμπών καθίσταται «εμφανές ότι η ασθένεια διαδόθηκε με τα μηχανήματα εκσκαφής που εργάστηκαν στην ανακατασκευή της γέφυρας, καθώς και σε άλλες εργασίες που έγιναν στη γύρω περιοχή» εξηγεί στην «Καθημερινή» ο δασολόγος Παναγιώτης Τσόπελας.

Συνολικά το σχέδιο υλοτομιών, που ανακοίνωσε η Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας του ΥΠΕΝ, περιλάμβανε τις περιοχές εκατέρωθεν της κοίτης του Πηνειού στην περιοχή Δαμασίου – Αμυγδαλέας, εκατέρωθεν της κοίτης του Πηνειού στο ύψος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής και αριστερά του καταστρώματος της Επαρχιακής Οδού Ομολίου – Στομίου, υπό την ευθύνη των δασονομείων Λάρισας, Καλλιπεύκης και Καρίτσας αντίστοιχα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα μεγάλες καταστροφές πλατάνων σημειώθηκαν στην Πελοπόννησο, τη Βόρεια Εύβοια και την Ήπειρο: κατά μήκος των ποταμών Αράχθου, Αχέροντα, Αώου, Βοϊδομάτη, Καλαμά και στο παραλίμνιο αστικό τοπίο των Ιωαννίνων.

Δείτε βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

Νικόλας Σελητσιανιώτης – Φωτό/βίντεο: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω