Μοιράσου το αρθρο!
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας νοσεί
Σαράντα χρόνια από τη σύσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τον αείμνηστο Γεώργιο Γεννηματά, βλέπουμε δίπλα μας ανθρώπους να πεθαίνουν σε καρότσες και στα σπίτια τους κατά την αναμονή τους για ασθενοφόρα με ελλιπή προσωπικό ή για ασθενοφόρα που έχουν «παροπλιστεί» εξαιτίας βλαβών. Η απαξίωση του ΕΣΥ από τις τελευταίες κυβερνήσεις φέρνει τους πολίτες αντιμέτωπους με τον κίνδυνο της ζωής τους. Στην Κω, σε ένα νησί με χιλιάδες τουρίστες κάθε τέτοια εποχή, είδαμε μια γυναίκα να αφήνει τη ζωή της στην καρότσα ενός αγροτικού καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο ενώ στην Αττική, στη Νέα Μάκρη, μια 19χρονη έγκυος άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της καθώς το ασθενοφόρο έφτασε 5 ώρες αργότερα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτιαξε το Ταμείο Ανάκαμψης με κύρια προτεραιότητα – λόγω της πανδημίας – τη στήριξη της δημόσιας υγείας. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί το 8-10% του ταμείου αυτού για να αναγεννηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν μπορεί οι Έλληνες πολίτες να πληρώνουν τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανισότητες και να έχουμε ένα ισχυρό κράτος υπηρεσιών για τους πολίτες, τη μεσαία τάξη, τους πιο αδύναμους. Αυτό είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και αυτό υπερασπίζεται η δημοκρατική παράταξη σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, που περνά ο ελληνικός λαός».
Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει το Ενιαίο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, νέου τύπου υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής καθώς και την έμφαση στην πρόληψη, την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και την παρουσία κινητών μονάδων και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας θα παίξει η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού. Η κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα νέα σύγχρονα οργανογράμματα, η αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών με αυξήσεις που θα ανταποκρίνεται στην προσπάθεια και την υπηρεσία του προσωπικού και που θα το προσελκύει, η ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά και η παροχή κινήτρων για ειδικότητες όπου παρατηρούνται ελλείψεις είναι ενέργειες που θα συμβάλλουν σε αυτή την αναβάθμιση. Κομβικό ρόλο θα έχει και η ριζική αναμόρφωση του συστήματος Ιατρικής Εκπαίδευσης καθώς και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η αύξηση των αποδοχών των ειδικευομένων. Στην αναβάθμιση του ΕΣΥ οφείλουμε να συμπεριλάβουμε και την ιατρική στα νησιά. Κάθε νησί οφείλει να έχει είτε επαρκώς στελεχωμένο νοσοκομείο είτε μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο νοσοκομείο και πλήρη στελέχωση. Για τα πολύ μικρά νησιά, προτείνουμε ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό. Επίσης, πρέπει να δώσουμε κίνητρα για την εξεύρεση του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού με πρόσθετες αμοιβές, επιδοτήσεις ενοικίων και μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε μονάδες επιλογής τους.