Πολίτες της Λάρισας: Οικογένεια Καραμπίλια.
Ο πιο μακρινός (που μέχρι στιγμής βρέθηκε) πρόγονος της οικογένειας Καραμπίλια ήταν ο καπετάν Τζήκας, οπλαρχηγός στο Σούλι.

Εγγονός του ήταν ο Βασίλειος Καραμπίλιας ο οποίος άνοιξε το πρώτο υποδηματοποιείο στη Λάρισα. Οι δύο γιοί του Βασιλείου Καραμπίλια, Χρήστος Καραμπίλιας και Παναγιώτης Καραμπίλιας, διατηρούσαν κατάστημα τροφίμων στην γωνία Πατρόκλου και Ρούσβελτ. Η κόρη του, Ελένη Καραμπίλια, παντρεύτηκε τον Ιωάννη Κατσίγρα, πατέρα του, μετέπειτα, γιατρού Γεωργίου Κατσίγρα (Εικ. 1, με τον αδελφό της Παναγιώτη)

Αργότερα, τα αδέλφια ακολούθησαν ξεχωριστές επαγγελματικές πορείες. Ο Χρήστος άνοιξε κατάστημα τροφίμων στην πλατεία Σιάουλο (γωνία Νικηταρά και 23ης Οκτωβρίου) (Εικ. 2, φωτογραφία Τάκη Τλούπα) και ο Παναγιώτης διατήρησε το κατάστημα τροφίμων.

Το κατάστημα του Χρήστου Καραμπίλια το συνέχισαν τα παιδιά του Βασίλης και Τηλέμαχος. Ο Βασίλης απεβίωσε νωρίς, ο Τηλέμαχος συνέχισε την επιχείρηση, αργότερα απεχώρησε, και το κατάστημα άλλαξε ιδιοκτήτη και χρήση.

Ο Παναγιώτης Καραμπίλιας παντρεύτηκε την Όλγα Βασιλείου και απέκτησαν τρία παιδιά. Τον Αλέξανδρο (Αλέκο), τον Βασίλη (Βάσο) και την Νίκο.

Ο Παναγιώτης Καραμπίλιας κράτησε την επιχείρηση του πατέρα του και την κληροδότησε στον γιο του Αλέκο ο οποίος την διατήρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλάζοντας, κάποια στιγμή, χρήση.

Ο Βάσος Καραμπίλιας ήταν νομικός, πολιτευτής της Λάρισας και εκλέχθηκε βουλευτής το 1952. Απέκτησε δύο παιδιά, τον Πάνο Καραμπίλια και τον Νίκο Καραμπίλια.

Ο Αλέκος Καραμπίλιας απέκτησε την Όλγα Καραμπίλια – Χασάπη, που, με την σειρά της, με τον γάμο της με τον Περικλή Χασάπη, απέκτησαν τους Ζωή Χασάπη και Δημήτρη Χασάπη. Ο Αλέκος Καραμπίλας υπήρξε ενεργό μέλος στα αθλητικά δρώμενα της πόλης. Υπήρξε τερματοφύλακας της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΗΡΑΚΛΗ ΛΑΡΙΣΗΣ (Εικ. 3), διακρίθηκε σε αγώνες στίβου σε διάφορες αθλητικές διοργανώσεις (Εικ. 4, Εικ. 5) και διετέλεσε μέλος της παλιάς διοίκησης του ομώνυμου συλλόγου (ΕΙκ. 6, διακρίνονται Μίμης Σάπκας, Αλέκος Καραμπίλιας, Αλέκος Αξενίδης).

Ο Νίκος απέκτησε την Ευγενία Καραμπίλια – Δημότσου, που απέκτησε την Μαρία Δημότσου. Στην ΕΙκ. 7 το «Δίπλωμα Ευγνωμοσύνης» που απονεμήθηκε στον Νίκο ως Ανθυπασπιστή Πεζικού.

Θερμές ευχαριστίες στην οικογένεια Periklis Hasapis – Όλγας Καραμπίλια Χασάπη για την προσφορά του αρχειακού υλικού της οικογένειας.

Γεώργιος Γραβάνης / Φωτοθήκη Λάρισας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω