Μια βδομάδα μετά το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε με ισχυρές βροχοπτώσεις πολλές περιοχές της χώρας, κοινωνία, επιστήμονες, τοπική αυτοδιοίκηση και κεντρική κυβέρνηση αναζητούν λύσεις σε αυτό που ήδη ζούμε : τη μετάβαση από έκτακτα καιρικά φαινόμενα σε τακτικά.
Σε τι μπορούμε να γίνουμε σοφότεροι; Τι έχουμε να μάθουμε από μια καταστροφή;
Αναζητώντας τον τρόπο να διαχειριστούμε καλύτερα την «επόμενη μέρα», στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή «Μένουμε Πρώτο» και την Έλενα Καραγιάννη, μίλησαν ο Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής Αρχιτεκτόνων στο ΕΜΠ και Διευθυντή Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος και ο Αναστάσιος Στάμου, Καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και Διευθυντής Εργαστηρίου Υδραυλικής.
Διπλά ενδιαφέρουσα η γνώμη τους, σε αυτή την επίκαιρη στιγμή, με τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών να κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρώπη και τέταρτη στον κόσμο, σύμφωνα με την πρόσφατη αξιολόγηση της Σαγκάης και μεταπτυχιακούς φοιτητές να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία με το Μόναχο, που επίσης για λόγους κλιματικής κρίσης γνώρισε πρωτοφανείς πλημμύρες με ανθρώπινα θύματα.
Και όμως δεν επρόκειτο για ακραία φαινόμενα. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Αττική, όπως λέει ο κ Μπελαβίλας. Ειχαμε 130 χιλιοστά βροχής. Δηλαδή ένα μεσαίο φαινόμενο. Απλώς ο σχεδιασμός των περασμένων δεκαετιών δεν αντιστοιχεί πια σ αυτό που μας συμβαίνει.
Το λεωφορείο στη γέφυρα ακινητοποιήθηκε από αυτά τα νερά που δεν βρήκαν δίοδο να φύγουν. Αυτή η γέφυρα δεν πλημμύριζε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ήταν μεγαλύτερη βροχή από άλλες φορές. Κάτι εμπόδισε το νερό. Τα μπάζα και το ημιτελές έργο.
Κάτι πρέπει να αλλάξει, το μόνο σίγουρο.
Η Αθήνα, όπως είπε ο κ. Μπελαβίλας θα έχει μονίμως νεροποντές. Εχουμε σίγουρα επιτάχυνση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης. Δεν έχουμε έκτακτα φαινόμενα. Είναι συχνά. Αυτό που φταίει είναι πως δεν είναι εύκολο να αλλάξει ένας πολιτισμός ολόκληρος που έμαθε από τον Μεσοπόλεμο να εγκιβωτίζει τα ρέματα…
Σήμερα έχουμε πλέον μαθήματα που λέμε στους φοιτητές και τους οδηγούμε πώς να φέρουμε τα ποτάμια πίσω, τονίζει ο κ Στάμου.
Τι χρειάζεται για να αποφύγουμε τις καταστροφές ;
Τέσσερα Πι και ένα Άλφα, απαντά. Πρόληψη, Προστασία, Προειδοποίηση, Πρόγνωση και Αποκατάσταση.
Με άλλα λόγια, όπως μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, να μάθουμε να ζούμε με τις πλημμύρες. Να μαθουμε να τις διαχειριζόμαστε με ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.