Ενα «ναυάγιο». Μια «καταστροφή». Ετσι περιγράφει ο γαλλικός Τύπος την εμφάνιση της Μαρίν Λεπέν στην προηγούμενη τηλεοπτική της μονομαχία με τον Εμανουέλ Μακρόν, στις 3 Μαΐου του 2017, μεταξύ πρώτου και δεύτερου προεδρικού γύρου.
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το παραδέχθηκε και η ίδια άλλωστε πρόσφατα, κάνοντας λόγο για τη «μεγαλύτερη αποτυχία» της πολιτικής της καριέρας. Επιθετική, ελλιπώς προετοιμασμένη, η ακροδεξιά υποψήφια κατέληξε να χάσει την ψυχραιμία της, ενίοτε και κάθε ειρμό.
Ο Μακρόν, αντιθέτως, απέδειξε σε εκείνο το ντιμπέιτ σε όσους φοβούνταν την απειρία της ηλικίας του πως διέθετε και το παράστημα και τη σοβαρότητα που απαιτεί ο προεδρικός θώκος. Δύσκολα μπορεί να αποδειχθεί, ωστόσο, το προεδρικό ντιμπέιτ που έχει προγραμματιστεί για απόψε μία επανάληψη εκείνου του 2017.
Καταρχήν, διότι ο Μακρόν δεν είναι πια ο «ούτε αριστερά ούτε δεξιά» υποψήφιος που ήρθε σχεδόν από το πουθενά να φέρει τα πάνω κάτω στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό με τον αέρα της φρεσκάδας και το μεγαλεπήβολο όραμά του για τη Γαλλία και την ΕΕ.
Είναι ένας απερχόμενος πρόεδρος, με πεπραγμένα που επιδέχονται (ενίοτε δριμεία) κριτική. Και είναι βέβαιο πως η αντίπαλός του θα είναι αυτή τη φορά καλύτερα προετοιμασμένη. Εχει διανύσει πέντε χρόνια «περνώντας με ριπολίνη», όπως συνηθίζουν να λένε οι Γάλλοι, την εικόνα της, το κόμμα της και κάποια από τα ιδεολογικά της πρόσημα.
Η ακροδεξιά υποψήφια άδειασε μάλιστα χθες και σήμερα εντελώς το πρόγραμμά της, προκειμένου να απομονωθεί (ενδεχομένως σε αυτό που αποκαλεί «καταφύγιό» της, το σπίτι της στο Σελ-Σαν-Κλου, δυτικά του Παρισιού) και να προετοιμαστεί για το αποψινό ντιμπέιτ, μαζί με έναν στενό κύκλο συνεργατών της. Ο γάλλος πρόεδρος, από την πλευρά του, θα προεδρεύσει σήμερα κανονικά του υπουργικού συμβουλίου. «Πρέπει να προεδρεύει, ώστε να προστατεύει και να αποφασίζει. Δεν μπορεί να πάει σε μια δευτερεύουσα κατοικία ώστε να μάθει απ’ έξω τα μαθήματά του», σχολίαζε χθες ειρωνικά συνεργάτης του στη «Le Monde».
O Μακρόν γνωρίζει εντούτοις πως προσεγγίζει αυτό το ντιμπέιτ από θέση λιγότερο πλεονεκτική. Καταρχήν, επειδή η εμφάνιση της Λεπέν ήταν τόσο κακή το 2017, που, ό,τι και αν συμβεί, η αποψινή θα κριθεί καλύτερη. «Βάσει σύγκρισης, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορεί να κερδίσει το ντιμπέιτ με νοκάουτ», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Ραφαέλ Λιορκά, ερευνητής στο Ιδρυμα Ζαν Ζορές. «Αν όμως δεν μπορεί να κερδίσει, μπορεί να χάσει». Το λάθος μπορεί να προκύψει αυτή τη φορά από τον γάλλο πρόεδρο.
Αλλά ακόμα και αν νικήσει όσον αφορά την ουσία, υπογραμμίζοντας τις αντιφάσεις, τις ασυνέπειες και τις προχειρότητες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Λεπέν, θα μπορούσε να εμφανιστεί ως κάποιος που κάνει μάθημα – και ήδη τον συνοδεύει μια εικόνα αλαζονείας από την πρώτη του θητεία.
Το ντιμπέιτ θα ξεκινήσει στις 21.00 τοπική ώρα, 22.00 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθεί ζωντανά από πολλά γαλλικά τηλεοπτικά κανάλια. Είναι μια συμπαραγωγή των δικτύων TF1 και France 2 και θα το συντονίσουν δύο δημοσιογράφοι τους, ο Ζιλ Μπουλό και η Λεά Σαλαμέ.
Στα στούντιο του Lendit, στο Σεν-Σαν-Ντενί, δεν θα υπάρχει κοινό. Και αντίθετα με το 2017, όταν ο Μακρόν και η Λεπέν ήταν καθισμένοι πίσω από ένα τραπέζι, αυτή τη φορά θα έχουν ο καθένας το ανεξάρτητο γραφείο του – τα οποία θα είναι τοποθετημένα σε απόσταση 2,5 μέτρων, όση απόσταση τους χώριζε και προ πενταετίας.
Οι δύο δημοσιογράφοι θα κάθονται τέσσερα μέτρα μακριά από τους δύο μονομάχους, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Parisien», και η θερμοκρασία στο στούντιο θα καθοριστεί στους 19 βαθμούς Κελσίου.
Κάθε λεπτομέρεια είναι βέβαια αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Και μία ακόμη σημαντική διαφορά με το 2017: θα είναι ελάχιστα τα πλάνα με αντιδράσεις του ενός υποψηφίου καθώς μιλάει ο άλλος, που κάθε άλλο παρά ευνόησαν τη Λεπέν προ πενταετίας.
Ο ρόλος που θα παίξει το αποψινό ντιμπέιτ στο αποτέλεσμα του δεύτερου προεδρικού γύρου, την ερχόμενη Κυριακή, απομένει να φανεί. Η χθεσινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos-Sopra Steria, πάντως, εμφάνισε τον Μακρόν να έχει διευρύνει το προβάδισμά του στις 13 μονάδες (56,5%-43,5%).