Το δρόμο Μεσοχώρι-Βλαχογιάννι-Βαρκός αποκαθιστά η Περιφέρεια Θεσσαλίας με έργο προϋπολογισμού ένταξης 1.00.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας.
«Με ολοκληρωμένο σχέδιο και προγραμματισμό αποκαθιστούμε την λειτουργικότητα και επαναφέρουμε την οδική ασφάλεια στο δρόμο που υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Παράλληλα, αναμένουμε την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της νέας οδογέφυρας στο Βλαχογιάννι, προϋπολογισμού ένταξης 4 εκατ. ευρώ. Σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, διεκδικήσαμε και πετύχαμε χρηματοδότηση για δύο έργα ουσίας, που επαναφέρουν την ομαλότητα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και αποδίδουν σύγχρονες, ασφαλείς υποδομές πρόσβασης, στη σεισμόπληκτη περιοχή» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Τεχνικά στοιχεία του έργου
Το έργο αφορά στην αποκατάσταση της Επαρχιακής Οδού 16 και της Δημοτικής Οδού Βλαχογιάννι – Πραιτώρι – Διασταύρωση με Επαρχιακή Οδό 19, η συντήρηση των οποίων ανήκει στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η κυκλοφορία των οχημάτων σε μεγάλο τμήμα των ανωτέρω οδών αρχικά είχε διακοπεί, λόγω του σεισμού, καθώς διαπιστώθηκαν μεγάλες φθορές που έχρηζαν άμεσης αποκατάστασης. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ρηγμάτωση της οδού τόσο στον άξονα αυτής όσο και κοντά στην οριογραμμή της σε βάθος που ξεπερνά το 1,5 μέτρο. Το συνολικό μήκος της Επαρχιακής Οδού 16 είναι 13,5 χιλιόμετρα και το μήκος της Δημοτικής Οδού είναι 9,5 χλμ. Το πλάτος της οδού στο συνολικό μήκος κυμαίνεται από 6,0 έως 7,5 μέτρα. Οι μεγαλύτερες φθορές παρατηρούνται στα δύο πρώτα χιλιόμετρα της επαρχιακής Οδού 16, για τα οποία έχει πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας. Επειδή οι οδοί έχουν μεγάλο φόρτο κυκλοφορίας λόγω του μεγάλου αριθμού κτηνοτροφικών μονάδων στην περιοχή και επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα για εναλλακτική διαδρομή για την πρόσβαση στις παρόδιες αγροτικές επιχειρήσεις, οι ρηγματώσεις πληρώθηκαν προσωρινά. Η οδός δόθηκε σε κυκλοφορία κατά τμήματα.
Ωστόσο, κι επειδή το φαινόμενο του σεισμού εξελίχθηκε δυναμικά σχεδόν για ένα έτος, τα ευρήματα και οι βλάβες ήταν σε παρακολούθηση από την Υπηρεσία, μέχρι την ολοκλήρωση του φαινομένου. Επιπλέον, ελήφθησαν τα απαραίτητα γεωμετρικά στοιχεία από την επικαιροποίηση της μελέτης, που ολοκληρώθηκε, της νέας γέφυρας Βλαχογιαννίου, η οποία αποτελεί τεχνικό της οδού. Τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της γέφυρας είναι απαραίτητα για την εξασφάλιση της συνέχειας του άξονα και της ερυθράς της οδού, καθώς θα απαιτηθούν εργασίες προσαρμογής της οδού στη νέα γέφυρα.
Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο συγκεκριμένο τμήμα περιλαμβάνουν την αποξήλωση του υπάρχοντος καταστρώματος της οδού (ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας, οδοστρωσία και επίχωμα), τη διερεύνηση του βάθους της ρηγμάτωσης, την αποκάλυψη – τον έλεγχο και την πιθανή αντικατάσταση του συνόλου των τεχνικών στο συγκεκριμένο τμήμα, την εκ νέου κατασκευή επίχωσης, οδοστρωσίας και ασφαλτόστρωσης. Το πλάτος της επέμβασης καλύπτει στα επίμαχα σημεία το σύνολο της ζώνης κατάληψης της οδού και το βάθος υπολογίζεται τοπικά σε 1,5 μέτρο.
Στα υπόλοιπα τμήματα της Επαρχιακής Οδού και της Δημοτικής Οδού παρουσιάζονται μικρότερες καθιζήσεις και ρηγματώσεις τόσο στο σώμα κυκλοφορίας όσο στα πρανή της οδού. Απαιτείται τοπική ενίσχυση των πρανών με τη χρήση λιθορριπής, τοπική ανακατασκευή της οδοστρωσίας και εκ νέου ασφαλτόστρωση σε μεγάλα τμήματα αυτών.
Μικρές παρεμβάσεις εφόσον απαιτηθούν θα πραγματοποιηθούν στα υφιστάμενα τεχνικά έργα απορροής των ομβρίων υδάτων και στις διασταυρώσεις με τοπικές αγροτικές οδούς και στις εισόδους των παρόδιων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Τέλος, παρεμβάσεις ενίσχυσης και συντήρησης της υφιστάμενης οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης (στηθαία, πινακίδες και διαγράμμιση) θα πραγματοποιηθούν στο σύνολο της οδού.